Ako upiecť kura v rúre, 3 kroky na chrumkavé pečené kura

Pripraviť pečené kura nie je nič náročné, keď máte aspoň trochu skúsenosti s varením či pečením. Ale recept na upečené a dokonalé chrumkavé kura ako od babičky, to už je naozaj veda. Postupujte podľa našich krokov a dozviete sa, ako dlho sa má kura piecť, kedy a či ho podlievať a kedy je dokonale upečené.

Na tanieri chrumkavá kožka, šťavnaté mäsko a lahodný výpek. Mňáám! Vitajte vo svete špičkových kuchárov!

Ako opekať kurča

Máločo je také jednoduché ako upiecť kura. Keď je nedopečené, vložíme ho späť do rúry. Keď je prepečené, prsia budú síce trochu suché, ale pečením sa uvoľní dostatok šťavy na výpek, pretože čím dlhšie sa kurča pečie, tým viac šťavy máme.

  1. Rúru predhrejeme na 260 °C.
  2. Kurča môžeme zviazať, aby sa rovnomernejšie prepieklo a na stole vyzeralo úhľadnejšie. Pridáme maslo kvôli výpeku, posolíme a okoreníme.
  3. Pečieme ho dohneda asi 20 minút.
  4. Potom znížime teplotu na 150 °C a pokračujeme v pečení ešte asi 30 minút.

Tip: Pokiaľ sa vám často stáva, že mäso býva vysušené, je možná na čase obstarať nový sporák. Napr. nové sporáky od Gorenje sú vybavené veľkou rúrou s premyslenou cirkuláciou vzduchu. Zaoblený tvar rúry a umiestnenie vetráku spôsobí, že horúci vzduch je tlačený okolo celého objemu rúry. Mäso tak pri pečení získa na povrchu chrumkavú kôrku, ale vo vnútri zostane šťavnaté.

Rada:

Z dvoch vrstiev alobalu vytvarujeme rôznobežník, ktorý bude vyzerať ako trojuholník s odstrihnutým vrchom, a z jednej strany ho potrieme maslom. Potretou stranou prikryjeme kuracie prsia – nie stehná. Asi 15 minút pred dopečením kurčaťa zložíme fóliu z pŕs. Takto zabránime tomu, aby priveľmi vyschli, kým sa upečú aj stehná.

Ako ľahšie upiecť a ugrilovať kura

Pečenie a grilovanie vtáctva vcelku urýchlime, keď im vyrežeme chrbtovú kosť. Takto pripravenú hydinu a lovné vtáctvo môžeme piecť v horúcej rúre – upečú sa rýchlejšie než celé. Druhou možnosťou je grilovanie.

  1. Nožom alebo kuchynskými nožnicami vyrežeme z vnútornej strany dutiny chrbtovú kosť, postupujeme z oboch strán.
  2. Chrbtovú kosť odstránime a vtáka otvoríme.
  3. Stehná zasunieme pod kožu.

Ako vieme, že je kurča upečené

Či je kurča upečené posúdime tak, že ho v pekáči mierne nadvihneme a skontrolujeme, ako vyzerá šťava, ktorá vyteká z dutiny. Mala by byť číra, mierne sfarbená dočervena. Ak je celkom číra, znamená to, že kura pečieme pridlho. Ružová a zakalená šťava naznačuje, že je nedopečené. Rýchlobežka by pri upečenom kurčati mala ukazovať necelých 60 °C na mieste medzi stehnom a prsiami. Ďalšie pečenie by ho len vysúšalo. Správne upečené kura je na mieste, kde sa stehno pripája k prsiam, bledoružové.

Ako narýchlo opiecť kura

Trik pripraviť perfektné narýchlo opečené kúsky kurčaťa je v tom, že musíme použiť veľa masla a kura nepiecť pridlho. Inak stratí priveľa tuku, lebo podkožný tuk sa vyškvarí. Maslo necháva po sebe chutné miniatúrne čiastočky proteínov, ktoré sa prilepia ku koži kurčaťa a obohatia ju o maslovú chuť bez mastnoty.

  1. Naporciované kura narýchlo opečieme v 4 polievkových lyžiciach masla, kožou dolu. Použijeme teflónovú panvicu a opekáme asi 12 minút pri strednej teplote, kým koža nie je zlatohnedá.
  2. Kurča obrátime a opekáme dovtedy, kým mäso pri dotyku „neskočí“ späť – asi 10 minút.
  3. Kúsky kurčaťa vyberieme z panvice, tuk vylejeme. Všimnite si, o koľko viac tuku vylejeme, ako sme do panvice pôvodne naliali.

Ako narýchlo opekať kuracie prsia s kosťou a stehná, aby sa upiekli v rovnakom čase

Ak narýchlo opekáme celé kuracie stehná, vyberieme stehennú kosť. Čiastočne vykostené kuracie stehná budú hotové v rovnakom čase ako kuracie prsia s kosťou.

Kura v rúre

Ako narýchlo opekať vykostené kuracie prsia

Vykostené kuracie prsia, aby boli chutnejšie, obalíme v múke, vyšľahanom vajci a strúhanke z čerstvého chleba alebo pečiva.

Musíme ich opekať pri miernej teplote – obaľované jedlo potrebuje nižšiu teplotu než neobaľované, lebo strúhanka zhnedne pomerne rýchlo – vo vyčírenom masle. Vyčírené maslo nezanechá na kurčati tmavé spečené kúsky, ako obyčajné maslo.

Jemná strúhanka (preosiata) vsaje iba málo masla, preto kura nebude mastné. Opekáme z obidvoch strán do zlatohneda, kým nie je na dotyk pevné.

Ako pripraviť pečené kura, aby tvorilo hlavné jedlo

Nezabúdajme na to, že väčšina očistenej a nakrájanej zeleniny je veľmi chutná, keď ju pečieme spolu s hydinou alebo mäsom, pretože sa obalí výpekom a šťavami z mäsa. Poukladajme okolo kurčaťa mrkvu, kvaku alebo zeler a baby karotku. Počas pečenia zeleninu raz, dva razy poobracajme, aby rovnomerne zhnedla.

Ako zviazať kura

Väčšinu kuchárov otravuje, keď majú kura zviazať, takto sa však uvarí rovnomernejšie a vyzerá krajšie. Ak sa pre to rozhodnete, tu je jednoduchý návod.

  1. Stred motúzika dlhého 75 cm položíme asi 3 cm pod chvostovú časť kurčaťa.
  2. Konce motúzika prekrížime okolo kostí spodných stehien, pričom dbáme na to, aby boli obe naozaj prichytené.
  3. Ľavý koniec motúzika zastrčíme pod pravé spodné stehno a pravý koniec pod ľavé spodné stehno v tvare písmena X.
  4. Konce motúzika dôkladne pritiahneme, aby sa stehná spojili.
  5. Konce motúzika vedieme popri stehnách na opačnú stranu kurčaťa ponad krídla.
  6. Kurča postavíme krkom hore, aby sme motúzik obviazali okolo krídiel.
  7. Kurča prevrátime, motúzik pritiahneme okolo krídiel a uviažeme na uzlík. Konce zasunieme pod krídla, aby ostali pod chrbtom kurčaťa a motúzik sa tým fixoval.

Zviazané kura

Ako oddeliť nepatrné množstvá hydinovej šťavy a tuku

Pri pečení kurčaťa sa nám často stáva, že v pekáči ostane zopár lyžíc šťavy a približne dvakrát toľko tuku. Oddeliť také malé množstvo šťavy je prakticky nemožné. Jediným riešením ostáva položiť pekáč na sporák a zmes povariť dovtedy, kým sa tuk nevyčíri a šťava sa neprilepí na dno pekáča. (Preto by sme sa v tomto prípade mali vyhýbať pekáčom s nepriľnavým dnom.)

Tuk vylejeme, pri pečení glazúru rozpustíme pridaním niekoľkých lyžíc vývaru, vína alebo vody a získame chutný a ľahký výpek. Ak sa vytvorí väčšie množstvo šťavy, napríklad pri pečení morky, tuk pozbierame naberačkou do sklenej nádoby.

Ako porciovať kura

Porciovanie kurčaťa pri stole je elegantný rituál, ktorý povyšuje niečo jednoduché na čosi celkom výnimočné. Začnime s porciovaním v spoločnosti priateľov a rodiny a postupne si vypestujeme potrebnú zručnosť.

  1. Dlhú vidličku zapichneme do dutiny kurčaťa a držíme ho, aby sa nám na doske na krájanie alebo servírovacej mise nešmýkalo (v ideálnom prípade by mala mať po obvode drážku, aby do nej stiekla šťava).
  2. Nôž na porciovanie zapichneme do kože medzi stehno a prsia a zarežeme čo možno najhlbšie.
  3. Bočnou stranou čepele oddelíme stehno. Mali by sme tým odkryť kĺb, ktorým je stehno spojené s chrbtovou kosťou. KÍb prerežeme a stehno oddelíme. Ak chceme, môžeme odrezať aj spodnú časť stehna.
  4. Nájdeme kĺb, ktorým je krídlo spojené s chrbtovou kosťou. Oddelíme ho rovnakým spôsobom.
  5. Na tej istej strane narežeme popri prsnej kosti aj prsia. Nôž držíme čo najbližšie k prsnej kosti a režeme do mäsa, kým neoddelíme aj prsia. Postup zopakujeme aj na druhej polovici kurčaťa.

Ako využiť zvyšky z kurčaťa

Vždy je dobré pripraviť väčšie množstvo kurčaťa než potrebujeme, alebo narýchlo či v rúre upiecť aj druhé kurča. Studené ho môžeme potom podávať s obyčajnou, prípadne ochutenou majonézou. Mäso môžeme napríklad oddeliť od kosti v úzkych plátkoch a zmiešať s narýchlo uvarenou zelenou zeleninou, ako je hrášok, výhonky špargle alebo mladá fazuľka.

Pokvapkáme a premiešame s obľúbeným octovým nálevom, majonézou či jogurtom. Studené kúsky sú výborné aj v šalátoch z tropického ovocia, ktoré sú ochutené čili papričkami a listovým koriandrom, alebo keď ich pridáme do štipľavých cestovín či šalátov s ryžou.

Ako sa vyhnúť suchým vykosteným kuracím prsiam

Kuracie prsia sú niekedy tak natenko vyklepané, že sa spečú, sotva sa dotknú panvice. Aby sme tomu predišli, zľahka ich vyklepeme, aby mali rovnomernú hrúbku, a posypeme jemnou strúhankou. Posypané kuracie prsia môžeme piecť do zlatohneda pri miernej teplote bez toho, aby sa vysušili.

Pečené kura na masle

1 kurča, 70 g masla, soľ.

Očistenému kurčaťu zaviažeme stehnové kosti, posolíme, potrieme maslom, trochu podlejeme vodou a dáme piecť. Počas pečenia ho polievame vlastnou šťavou. Upečené necháme vychladnúť, pokrájame, vložíme do šťavy a dáme do rúry zohriať.

Podávame s dusenou ryžou, tarhoňou alebo s varenými zemiakmi a kompótom alebo šalátom.

Pečené kura

Pečené kura na slanine

1 kurča, 60 g údenej slaniny, 20 g masti, soľ, voda.

Slaninu pokrájame na hrubšie rezance, ktorými prešpikujeme kurča (prsia a stehná). Posolíme, pridáme zvyšok slaniny, masť, vložíme kurča, trochu podlejeme vodou a pečieme. Počas pečenia kurča polievame šťavou. Upečené pokrájame na dávky.

Podávame s dusenou ryžou alebo tarhoňou a uhorkou.

Plnené pečené kura

1 väčšie kurča, 20 g masla, 2 žemle, 1 vajce, 30 g masti, 100 g rajčiakov, soľ, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať, voda.

Čisté vypitvané kura naplníme tak, že kožu na prsiach odtiahneme, pomocou lyžice naplníme plnkou na obe strany a zvyšok plnky dáme do vnútra. Otvor zašijeme, kurča posolíme, dáme na pekáč, podlejeme vodou, masťou a pečieme. Počas pečenia kurča polievame šťavou. Studené pokrájame na štvrtky, dáme na misu a obložíme pokrájanými rajčiakmi.

Plnka:

Maslo vymiešame so žĺtkom, pridáme vo vode namočené a vytlačené žemle, soľ, korenie, posekanú zelenú petržlenovú vňať, vajce a všetko spolu dobre premiešame.

Pečenie je tepelná príprava suchým horúcim vzduchom, alebo priamo otvoreným ohňom. Pri pečení sa voda z potraviny odparuje, preto sa potravina stáva koncentrovanejšou; na jej povrchu sa tvorí kôrka, ktorá zabraňuje nežiadúcemu vysušovaniu potraviny. V pokrme, no najmä v kôrke, sa tvoria chuťové a aromatické látky, a preto sú pečené pokrmy veľmi chutné. Podporujú vylučovanie žalúdočnej šťavy. Piecť môžeme len určité druhy potravín, tie, čo sú dostatočne šťavnaté.

.za fotky ďakujeme

baked salt and pepper wings od Elsie Hui je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, Golden Bird od Michele Frazier je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, Right out of the oven od chispita_666 je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty