Lahodný, krémový a neodolateľný – presne takýmito prívlastkami môžeme opísať tento fantastický recept na čokoládový cheesecake s mascarpone ako z Lidl kuchyne. Však posúďte sami!
Kombinácii mliečnej čokolády a lahodného krému z mascarpone sa jednoducho nedá odolať – zamilujú si ho vaši najmenší, ale rovnako aj vy. Je vhodný na narodeninový oslavu, pretože sa výborne a jednoducho zdobí a vy sa pri ňom môžete plne realizovať.
Cheesecake s mascarpone
Z mojej vlastnej skúsenosti sú koláče s mascarpone tie najobľúbenejšie v rodine a ani pri čokoládovom cheesecake tomu nie je inak. Mascarpone má výraznú smotanovú príchuť, čo pridáva na chuti, no nie na „ťažkosti“ koláča. Práve naopak, možno na rozdiel od samotného tvarohu dodáva mascarpone koláčom jemnú chuť a ľahučkú konzistenciu. Preto aj ja rada používam mascarpone do najchutnejších plniek a krémov, vyskúšajte to tiež a neoľutujete!
Mascarpone sa dá vyrobiť aj doma zo smotany, no dnes nie je problém dostať mascarpone v ktoromkoľvek obchodnom reťazci.
Ako upiecť zdravší čokoládový cheesecake?
Miesto mliečnej čokolády použite kvalitnú horkú čokoládu. Nielenže chutí lepšie, ale obsahuje aj viac zdraviu prospešných látok ako železo, antioxidanty, vlákninu či dokonca vitamín C. Čím väčší obsah kakaa v čokoláde, tým vyšší podiel zdraviu prospešných antioxidantov. Pomer kakaa nájdete zväčša na obale čokolády vyjadrený v percentách.
Pečený čokoládový cheesecake – recept
Čokoládový cheesecake (čískejk) z dielne nášho portálu preferujeme práve preto, že jeho prípravu zvládne pokojne aj začiatočník a jeho výsledok naopak ocení aj náročný jedinec. Nie je vôbec náročný ani z pohľadu dostupnosti surovín a vyzerá naozaj fantasticky. A komu by len nechutili bebe keksy, z ktorých náš cheesecake pozostáva, hm?
Na čokoládový cheesecake potrebujeme:
- 2 balíky kakaových bebe keksov (obdĺžníkových) cca 250 g
- 120 g masla
- 500 mascarpone
- 250 g jemného tvarohu
- 200 g kyslej smotany
- 1 ks vanilkového cukru
- 80 g práškového cukru
- 200 g milka mliečnej čokolády
- 50 g horkej čokolády
- 150 ml smotany na šľahanie
- 2 vajcia
- 2 lyžice Zlatého klasu
Voliteľné suroviny na zdobenie cheesecake z čokolády:
- trubičky
- kinder čokoládky
- čerstvé ovocie
- pomrvené bebe keksy
Postup na prípravu čokoládového cheesecaku:
Bebe keksy si pomrvíme nadrobno – buď použijeme mixér, alebo ich pomrvíme valčekom v uzavretom sáčku. Následne ich vysypeme do misky a pridáme k nim rozpustené maslo.
Maslo spolu s bebe keksami vysypeme do formy na pečenie a pečieme pri teplote 170 stupňov približne 10 minút. Po upečení necháme trochu vychladnúť.
Medzitým si začneme pripravovať krém. Začnete s tým, že si vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Pridáme 70 ml smotany na šľahanie, ktorú zohrejeme a následne do nej pridáme 100 g mliečnej a 50 g horkej čokolády. Poriadne premiešame a necháme 5 minút chladnúť.
Pustíme sa do prípravy krémy. V kuchynskom robote vymiešame mascarpone, tvaroh a kyslú smotanu. Pridáme vanilkový aj práškový cukor a poriadne premiešame tak, aby nám v kréme neostali žiadne hrudky.
Po vychladnutí pridáme čokoládu do krému a jemne miešame. Pridáme ešte 2 vajíčka a Zlatý klas. Hotový krém vylejeme na vychladnutý korpus a pečieme 50 minút pri teplote 160 stupňov. Po upečení necháme cheesecake vychladnúť 2 hodiny v polootvorenej rúre.
Hotový cheesecake dáme stuhnúť na 2 hodiny do chladničky a potom dorobíme čokoládovú polevu. Pripravíme ju tak, že si roztopíme 100 g mliečnej čokolády vo zvyšnej smotane a polejeme ňou hotový čokoládový cheesecake.
Teraz prichádza na rad najkrajšia časť celého pečenia, a to zdobenie. Môžete využiť čokoľvek, čo nájdete doma – či už čerstvé ovocie, trubičky, keksíky, kinder čokoládky, strúhanú čokoládu, finálna časť ostáva teda už naplno vo vašich rukách.
Fotorecept
Nutričné hodnoty čokoládového cheesecaku
Na základe potrebných surovín sa dá vypočítať počet kalórii 1 menšieho kúsku z nášho cheesecaku z čokolády.
- 400 kalórií
- 25g tuku
- 50g sacharidov
- 5g bielkovín
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk
Koláč som piekla do bodky podľa receptu, vo výsledku sa nedal oddeliť od formy bez toho, aby sa stredová časť oddeľovala (napriek tomu, že tuhol vyše 15 hodín). Esteticky v dezolátnom stave, chuťovo ale výborný.
Pekný deň prajeme. Veľmi nás mrzí, že vám recept nevyšiel podľa predstáv. Je to jeden z našich obľúbených a vždy sa nám podarí. Skúste možno ešte použiť papier na pečenie 🙂 Budem držať palce pri ďalšom pokuse.
Koláč vyšiel na výbornú 10/10
Dobrý deň, prosím vás aku veľkú tortovu formu ste použili?
Dobrý večer prajem. Cheesecake som robila do formy s priemerom 24 cm 🙂