Snáď každý z nás si na vianočný stôl pripravuje nejakú tú domácu sladkosť, no nie? Poznáme nadšencov plnkových koláčikov, iným úplne stačia tradičné medovníčky či linecké pečivo, no pre nás ostávajú najlepšou voľbou práve vanilkové rožky. No ako ich pripraviť čo najchutnejšie?
Preto sme sa rozhodli podeliť sa s vami o recept našej mamičky. Jej recept na chutné vanilkové rožky je rokmi overený a nakoľko ide o veľmi trvácnu a chutnú cukrovinku, pripravujeme ju každý rok práve na vianočný stôl. Pustite sa do prípravy vanilkových rožkov spolu s nami a našim fotoreceptom a budeme radi, ak nám dáte vedieť, či vám chutil rovnako, ako nám.
Čo potrebujeme?
- 40 dkg hladkej múky špeciál
- 20 dkg práškového cukru
- 15 dkg mletých vlašských orechov
- 30 dkg hery, prípadne masla
- 1 vajce
- trošku kypriaceho prášku do pečiva
Obaľovacia zmes:
- preosiaty práškový cukor
- trochu vanilínového cukru
Recept na prípravu vanilkových rožkov:
1. Príprava cesta
Najskôr odporúčame nechať zmäknúť heru či maslo. Je však oveľa lepšie použiť maslo, nakoľko sa s ním lepšie pracuje a zároveň je aj chutnejšie. Následne po zmäknutí si z múky, práškového cukru, orechov, hery/masla, vajíčka a kypriaceho prášku vypracujeme cesto. Cesto bude trochu krehké, ale ak ho budeme spracovávať rýchlo a nestihne sa v rukách príliš zohriať, bude sa nám s ním lepšie pracovať. Vypracované cesto zabalíme do potravinovej fólie, prípadne alobalu a necháme odpočívať v chlade minimálne 2 hodiny. S takýmto odležaným cestom sa všeobecne pracuje lepšie.
2. Krájanie cesta
Odležané cesto si rozdelíme na približne 6-8 rovnakých častí. My sme si z cesta postupne krájali pásiky. Z týchto časti alebo pásikov vytvarujeme šúľok hrubý asi ako malíček a nakrájame na menšie dieliky. V tomto bode už ostáva naozaj len na vás, či sa rozhodnete pre menšie alebo trošku väčšie dieliky. Každý z nich zatočíme do tvaru rožteka. Niektoré gazdinky zvyknú používať aj formičky, čo samotný proces urýchľuje, ale my sme sa rozhodli tvarovať – aj menšie, aj väčšie rožteky 🙂
3. Pečenie vanilkových rožkoch
Hotové rožteky poukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10-15 minút.
4. Obaľovanie cukrom
Ešte horúce opatrne obaľujeme v zmesi práškového a vanilínového cukru. A už sa môžeme tešiť na lahodnú vianočnú pochutinku 🙂
Nech si však už upečiete akýkoľvek vianočný koláčik, pokiaľ ho budete pripravovať s láskou a radosťou, ulahodíte nielen vašim chuťovým pohárikom, ale prispejete tak i k celkovej vianočnej atmosfére. 🙂