Čo sú to müsli?
Müsli sú zmesou rôznych chutných surovín, no základom musia byť vždy cereálie – obilniny ako ovos, pšenica, pohanka či špalda. K celeáliám sa môžu pridať orechy, sušené ovocie, hrozienka, semiačka či čokoláda. Müsli sa pridávajú najčastejšie k mliečnym výrobkom ako jogurt, mlieko alebo aj tvaroh. Práve preto sú müsli ideálnou voľbou na raňajkové menu.
Za tvorcu müsli môžeme považovať švajčiarskeho lekára, Maximiliána Bircher-Benner. Jeho pôvodná a originálna verzia müsli pozostávala len z ovsených vločiek, postrúhaných jabĺk a nakrájaných orechov zmiešaných s mliekom a citrónovou šťavou. S pribúdajúcimi rokmi sa však podoba dnešných müsli výrazne nezmenila, len spestrila o ďalšie suroviny.
Sú müsli zdravé?
Práve kvôli základnej surovine, akou sú obilniny, obsahujú müsli veľa vlákniny, čo prospieva k správnemu tráveniu. Rovnako tak sú müsli výborným zdrojom minerálov, vitamínov (skupiny B a E), ale aj stopových prvkov – vápnik, draslík, horčík, zinok či železo.
Chrumkavé müsli, obľúbenú raňajkovú dobrotu, si môžete pripraviť aj doma. A to veľmi rýchlo, chutne a navyše aj zdravo. Domácim müsli sa skutočne nič nevyrovná. Vždy presne viete, čo do nich dáte a pokojne môžete ingrediencie kedykoľvek meniť. Ja som sa rozhodla pripravovať müsli doma, pretože je to zdravšie, lacnejšie a navyše po niekoľkých pokusoch aj chutnejšie.
Domáce müsli sú ideálnou voľbou na raňajky, pretože naštartujú váš deň a dodajú potrebné energiu. Či už v kombinácii s jogurtom alebo mliekom. Ja osobne sa však prikláňam k prvej verzii. Som si istá, že pri ich pečení rozvoniate váš domov tak, že si získate celú rodinu.
Aký je rozdiel medzi müsli a granolou?
V súčasnosti nájdete viacero foriem prípravy domácich müsli. Dokonca sa veľakrát uvádza aj názov chrumkavá domáca granola. Aký rozdiel sa však medzi müsli a granolou uvádza? V skutočnosti pod granolou rozumieme zmes vločiek, semiačok, orieškov či sušeného ovocia, ktoré sa tepelne upravia. Navyše, vďaka pridanému javorovému sirupu, medu či hnedému cukru sa dozlatista upečú.
Za domáce müsli sa vo väčšine považuje nepečená zmes vločiek, orieškov, semiačok a ovocia. Mnohé zdroje však uvádzajú aj pečené varianty domácich müsli a práve pre takúto formu sme sa rozhodli aj my. Nezáleží na tom, či si doma pripravíte pečenú alebo nepečenú verziu a rovnako tiež nezáleží na názve tejto dobroty. Podstatný je predsa výsledok, čo poviete?
Domáca granola či müsli sa dostali do popredia najmä za posledných pár rokov a v súčasnosti už nenájdete bistro či kaviareň, kde ich neponúkajú ako bežnú súčasť raňajkového menu. Nevýhodou však je, že si za to podniky pýtajú pomerne veľa peňazí. To si musíme otvorene priznať. Prečo si teda nepripraviť müsli doma? Úplne stačí, ak doma prehľadáte špajzu či šuplíky s dobrotami a môžeme sa spoločne pustiť do prípravy.
Na prípravu domácich müsli potrebujeme tieto suroviny:
- 2 šálky jemných ovsených vločiek
- Pol šálky nasekaných lieskových orieškov
- 1 lyžica medu
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžička škorice
- Chia semiačka
- Ľanové semiačka
- Brusnice/hrozienka/banány a iné sušené ovocie
Postup na prípravu domácich müsli:
Najskôr si zohrejeme rúru na 180 stupňov a pripravíme lieskové orechy. Ak máte to šťastie a podarilo sa vám získať domáce, o to lepšie. Lieskovce si nakrájame nadrobno a vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pridáme semiačka – ľanové, chia a akékoľvek ďalšie, čo máte doma, rúru znížime už len na 130 stupňov a dáme piecť na 10 minút.
Medzitým si do misy vysypeme ovsené vločky, pridáme med, javorový sirup a škoricu a poriadne premiešame.
Zmes orechov a semiačok vyberieme z rúry. Pridáme ich k pripravenej zmesi z ovsených vločiek a poriadne premiešame.
Dáme zapiecť ešte na 15 minút. Po upečení pridáme sušené ovocie a vložíme do rúry ešte na ďalších 10 minút.
Po upečení necháme poriadne vychladnúť, nech vôňa čerstvo upečených müsli rozvonia celý váš príbytok.
Fotorecept
Tipy na záver
- Túto chrumkavú dobrotu, ktorá prevonia celý váš byt či doma si môžete pripraviť vopred a uložiť ho až na dva týždne vo vzduchotesnej nádobe … ak teda tak dlho vydrží!
- Ak pridávate do müsli aj sušené ovocie, vždy ho pridávajte už len na záver pečenia. Napríklad pri hrozienkach by vám hrozilo ich spálenie, alebo by stvrdli ako kameň a vy by ste si tak mohli pri chrumkavých musli aj zuby vybiť.
- Do müsli môžete pridať aj tieto semiačka: slnečnicové semiačka, chia semiačka, mak, sezamové semiačka či kokosové vločky.
- Z orechov môžete do müsli pridať napríklad mandle, vlašské orechy, pistácie, lieskové orechy či pekanové orechy.
- Zo sušeného ovocia odporúčame najmä hrozienka, sušené marhule, ríbezle, sušené banány či figy.
- Z cereálií máte na výber najmä z ovsených vločiek, pšeničných vločiek, pohanky či špaldy.
- Ak si chcete müsli osladiť, posypte si ich čokoládou, ideálne tmavou, aspoň zo 70% podielu kakaa.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk