Čo je karamel?
Karamel je roztopený cukor, ktorý varíme na miernom ohni dovtedy, kým sa nesfarbí do zlatohneda. V kuchyni sa používa ako farbivo či dochucovadlo do jedál, dezertov, omáčok či dokonca do kapusty.
Jedlo nadobúda úplne inú chuť ako keď pridáte do jedla len cukor.
Karamel sa dá urobiť bez väčších problémov aj doma a zaručujem vám, že bude chutnejší ako ten kupovaný, nehovoriac o krásnej charakteristickej vôni v kuchyni pri príprave. S karamelom potom môžeme pracovať aj ďalej pri príprave receptov. Napríklad lahodný karamelový krém si pri pečení torty, laskonky či veterníkov nemožno odmyslieť.
Ako urobiť karamel bez vody?
Jednoduchší a rýchlejší spôsob prípravy karamelu. No je potrebné si uvedomiť, že pri príprave karamelu je len tenká čiara medzi neroztopeným cukrom a tmavým prepáleným karamelom. Už mnohokrát sa mi podarilo urobiť tzv. suchý karamel aj bez vody, len treba byť obozretnejší.
- 1 malú šálku cukru vysypeme do hrnca.
- Hrniec by nemal byť tmavý, aby sme vedeli presne identifikovať jantárovú farbu karamelu.
- Cukor miešame vareškou nad malým plameňom z dôvodu, aby nám neskôr tekutý karamel nezhorel.
- Keď sa cukor roztopí a začne meniť farbu na jantárovú bez hrudiek, hrniec odsunieme mimo.
- Karamel je pripravený.
Ako sa robí karamel s vodou?
Karamel sa dá roztopiť aj bez vody, ale s vodou je to bezpečnejšie a to najmä pri príprave väčšieho množstva karamelu. Vtedy vzniká riziko, že cukor na dne hrnca sa roztopí a začne sa prepaľovať, zatiaľ čo cukor na vrchu sa ani len neroztopí. Takto pripravený karamel je dokonca intenzívnejší než “suchý” karamel roztápaný bez vody.
Len pridaním vody dokážeme cukor karamelizovať dlhšie na vyššej teplote a bez prihorenia. Voda zároveň zabraňuje kryštalizácií a pri procese zahrievania sa nakoniec aj tak vyparí.
- 1 šálku cukru vysypeme do hrnca.
- ¼ šálky vody prilejeme do cukru.
- Cukor s vodou miešame vareškou nad malým plameňom.
- Proces karamelizácie začína až po odparení vody.
- Keď sa cukor roztopí a začne meniť farbu na jantárovú bez hrudiek, hrniec odsunieme mimo
- Karamel je hotový!
Ako pripraviť karamel s maslom?
Ide o rovnaký postup prípravy karamelu s tým rozdielom, že skaramelizovať necháme aj maslo. Karamel tak získava na chuti a hustote. Vznikne nám tak ideálna sladká pochúťka na zmrzlinu či pečené ovocie. Ak ste ešte neskúsili pečené jablká poliate karamelom, potom ste prišli o veľa.
- 1 šálku cukru vysypeme do hrnca.
- 1/2 šálky vody prilejeme do cukru.
- Cukor s vodou varíme dovtedy, kým sa cukor neroztopí.
- Následne pridáme malú tehličku masla.
- Varíme aspoň 4 minúty, kým karamel nezačne peniť.
- Karamel s maslom je hotový!
Hlavne opatrne!
Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o jednoduchý a bezpečný
recept, nemusí to tak byť. Roztopený karamel má vysokú teplotu a preto
sa mu nie nadarmo hovorí pekárenský napalm. Čokoľvek chcete pridať do karamelu, učiňte tak s najväčšou opatrnosťou a to hlavne pri pridávaní tekutín. Kontakt s horúcim karamelom spôsobuje okamžite pľuzgiere.
Tip na záver
Pridaním citrónovej šťavy do cukru s vodou zabránime opätovnej kryštalizácii cukru. Stačí vytlačiť aspoň pár kvapiek citrónu.
Máte vy nejaké ďalšie tipy, ktoré vám pomáhajú s prípravou karamelu? Dajte nám o nich vedieť 🙂
.za fotky ďakujeme
Vegan Caramel od Veganbaking.net je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál
bolo by vhodné uviesť aj veľkosť nádoby v ktorej to je vhodné robiť – aby nebola malá ani príliš veľká….
Pekný deň prajeme.
Čo sa týka veľkosti nádoby, my karamel roztápame v menšom hrnci s objemom 1,3l a priemerom 13,5 cm.