Hrubá múka
Múka ako základná surovina na prípravu receptov. Najmä na prípravu chleba, koláčov, múčnikov či rôznych omáčok. Hrubá múka sa pripravuje mletím z obilnín, z letnej pšenice.
Podľa jemnosti mletia rozdeľujeme pšeničnú múku na hrubú, polohrubú a hladkú. Hrubá múka je vhodná najmä na varené cestá, na halušky, knedle, do zemiakového cesta a na piškóty. Varené cestoviny z hrubej múky sú kyprejšie a objemnejšie.
Čo upiecť z hrubej múky?
Ostalo vám veľa hrubej múky zo zásob a vy neviete, čo s ňou? Poznáme to všetci. Preto sme si pre vás pripravili zoznam receptov, na ktoré sa používa hrubá múka.
Hruškové muffiny
Suroviny, ktoré potrebujeme na 12 kúskov:
– 2 hrušky
– 1PL citrónovej šťavy
– 75 g horkej čokolády
– 250 g hrubej múky
– 2 ČL prášku do pečiva
– 1ČL sódy bikarbóny
– 1 ČL mletej škorice
– 1 vajce
– 125 g kryštálového cukru
– 80 ml rastlinného oleja
– 1 PL vanilkového cukru
– 200 ml acidofilného mlieka
Postup:
1. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Plech na muffiny vyložíme košíčkami.
2. Hrušky ošúpeme, prekrojíme na štvrtky, zbavíme jadierok, nakrájame na kocky, vložíme do misky a zmiešame s citrónovou šťavou.
3. Čokoládu nahrubo nasekáme. Do misy preosejeme múku spolu s práškom do pečiva, sódou bikarbónou, škoricou a premiešame.
4. V inej mise vyšľaháme vajce s cukrom, olejom, vanilkovým cukrom, acidkom a postupne vmiešavame múčnu zmes, hrušky a čokoládu.
5. Vzniknuté cesto nalejeme do košíkov, vložíme do rúry a dozlatista pečieme asi 25 minút.
6. Hotové muffiny vyberieme z plechu a necháme na drôtenej mriežke vychladnúť asi 10 minút.
Marcipánový koláč s ovocím
Suroviny na cesto:
– 200 g bieleho marcipánu
– 4 vajcia
– 6 lyžíc hrubej múky
Suroviny na plnku:
– 250 ml hustej kyslej smotany
– 200 g marhuľového alebo broskyňového lekváru
– 250 g kakaového Pribináčika
– 150 g rozmixovaných broskýň z kompótu
– 4 plátky želatíny
Suroviny na ozdobu:
– Čerstvé marhule
– Čerstvé broskyne
– Lístky mäty
Postup:
1. Biely marcipán vymiešame s hrubou múkou. Potom do masy po jednom pridávame vajcia a dobre vymiešame.
2. Cesto dáme na menší, vymastený, múkou vysypaný plech a upečieme vo vyhriatej rúre.
3. Kakaový Pribináčik vymiešame s lekvárom, pridáme kyslú smotanu, napučanú želatínu, rozmixované broskyne a spolu premiešame.
4. Plnku roztrieme na vychladnuté cesto a koláč odložíme na pár hodín do chladničky.
5. Po stuhnutí pokrájame, ozdobíme nakrájaným čerstvým ovocím a mätou.
Šúľance opekané na masle
Na 4 porcie potrebujeme:
– 800 g zemiakov
– 125 g hrubej múky
– Soľ
– Muškátový orech
– 2 vajcia
– Maslo na opekanie
Postup:
1. Zemiaky umyjeme a dáme variť do osolenej vody 25 až 30 minút. Zlejeme, necháme chvíľku vychladnúť a ošúpeme.
2. Dôkladne zemiaky roztlačíme a necháme úplne vychladnúť.
3. Posypeme múkou a dochutíme ½ ČL soli a muškátovým orieškom. Pridáme vajcia a rukami vypracujeme hladké cesto.
4. Z cesta vytvarujeme dlaňami väčšie šúľance, ktorého vhodíme do vriacej osolenej vody.
5. Keď vyplávajú na povrch, necháme ich ešte 2 minútky variť a scedíme.
6. Na panvici rozohrejeme 1 až 2 PL masla a šúľance na ňom z oboch strán opečieme.
Jablkové pyré:
Hoci sa to možno nezdá, jablkové pyré sa skvelo hodí k opečeným šúľancom nasladko. Nakrájajte olúpané jablká a s trochou cukru a citrónovej šťavy ich poduste a rozmixujte.
Šťavnatý jahodový koláč
Potrebujeme:
– 300 g jahôd
– 100 g cukru na posypanie jahôd
– Lyžicu škrobovej múčky
– 200 g polohrubej múky
– 200 g hrubej múky
– ½ prášku do pečiva
– 180 g kryštálového cukru
– 1 vajce
– 250 ml cmaru
– 125 ml rastlinného oleja
Na posýpku:
– 250 g hrubej múky
– 100 g masla
– 250 g kryštálového cukru
Postup:
1. Jahody nakrájame, zasypeme cukrom a škrobovou múčkou, aby pustili šťavu.
2. Múku preosejeme s práškom do pečiva. V mise vymiešame cukor a vajce, vsypeme múku a vlejeme cmar a olej. Vypracujeme cesto.
3. Plech vyložíme papierom na pečenie a naň rovnomerne rozotrieme cesto. Rúru predhrejeme na 200 stupňov.
4. Medzitým do misky vsypeme prísady na posýpku a prstami vytvoríme malé hrudky, ktorými posypeme koláč.
5. Pečieme 30-45 minút, až kým posýpka nie je zlatistá. Koláč je vynikajúci teplý, vlažný aj studený.