Vianoce bez vône vianočných medovníkov? Takéto sviatky si snáď nevie predstaviť ani jeden z nás. Ak by ste sa opýtali našich starých mám, bez akého sviatočného koláča by vianočný stôl nebol pravým vianočným, určite by v ich odpovedi zazneli práve medovníky. A prečo? Lebo sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc v každej rodine a zároveň jedným zo symbolov v slovenských príbytkoch.
Medovníky si získali naše srdcia i chuťové poháriky (aj) vďaka svojej neodolateľnej vôni a dokonalej chuti. Gazdinky v domácnosti si ich obľúbili možno aj pre ich trvácnosť či krehkosť. Medovníčky pokojne vydržia aj 2-3 mesiace – ak to je vôbec kvôli ich chuti možné 🙂 Samozrejme, že tie ozdobené majú trošku kratšiu trvácnosť.
V našom fotorecepte sa ďalej dočítate:
- Ako pripraviť medovníky
- Ako upiecť mäkké medovníčky
- Ako zdobiť medovníky
Ingrediencie na overený recept na medovníky:
- 16 dkg medu
- 16 dkg cukru
- 12 dkg masla
- 50 dkg hladká múka
- 1 čajová lyžička sódy bicarbóny
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 2 ks vajcia
Postup, ako pripraviť chutné medovníky:
- Pripravený med, odvážený cukor a maslo najskôr necháme prevrieť. Či sa už rozhodnete použiť pravý lesný/horský med alebo ak vám je ľúto takýto kvalitný med, tak použite aj ten kúpený – na tom až tak veľmi nezáleží.
- Do vychladnutej masy dáme ostatné ingrediencie – múku, sódu, škoricu a vajíčka. Vymiesime cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecúška a necháme 2 hodiny odpočívať v chlade (najlepšie je však nechať medovníkové cesto odpočívať cez noc).
- Následne vyvaľkáme cesto ½ cm hrúbky a vykrajujeme medovníčky. My dávame prednosť medovníkom menších rozmerov 🙂
- Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie (ďalej od seba) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 10 minút pri 170-180 stupňoch.
- Horúce potierame rozšľahaným vajíčkom (ja len žĺtkom s mliekom) a už “len” zdobíme.
Dobré rady pre prípravu cesta na medovníky:
- Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu
- Akonáhle vymiesime medovníkové cesto, malo by byť tuhé – ako to zistíme? Napríklad tak, že by sa mal dať doň zaboriť prstom 🙂
- Po zamiesení nechajte medovníkové cesto odpočívať – (najlepšie) 12 hodín
Ako docieliť, aby boli medovníky mäkké hneď po upečení?
Určite sa už každej gazdinke (minimálne pri prvotných pokusoch) stalo, že medovníčky boli trochu tvrdšie a všetci členovia rodiny sa sťažovali, že si na nich idú zuby vylámať. Práve tvrdosť medovníkov môže pokaziť celkový “kulinársky” zážitok z nich. Preto sa už od nepamäti vyhľadávali spôsoby, vďaka ktorým docielime, aby boli tie naše medovníky chutné a mäkkučké.
V prvom rade by sme mali my – gazdinky, začať s pečením už v dostatočnom predstihu. Moja stará mama zahajuje vianočnú sezónu práve pečením medovníkov, a to v prvej polovici decembra. Do Vianoc je preto dosť času, aby medovníčky trošku zmäkli aj samé. Ak však nemáme dostatok času na ich prípravu v skoršom období, prinášame vám aj ďalšie tipy, ktoré pomôžu medovníkom zmäknúť.
Ja osobne som skúšala pridať do krabičky kôrku z chlebíka a tento spôsob sa stal pre mňa overeným. Rovnako sa odporúča aj nakrájať jabĺčko, prípadne len rozrezať na polku a dať ku medovníkom.
Tip: zhruba po týždni jabĺčko vymeňte za nové.
Medovníky pre najmenších
Vianočné pečenie medovníkov sa stalo naozaj veľmi tradičnou a obľúbenou aktivitou. Ide nielen o tradičnú aktivitu počas Vianoc, ale v neposlednom rade aj o spájanie rodiny počas týchto najkrajších sviatkov v roku. Však už aj naši najmenší v pečení medovníkov vidia množstvo zábavy a tešia sa na pomoc maminám. Preto cez tieto krásne sviatky určite nevynechávajte svoje ratolesti z pečenia vianočných koláčikov – aj za cenu, že bude naša kuchyňa vyzerať ako po výbuchu 🙂
Za tú radosť našich detičiek to predsa stojí, no nie? Stačí, ak im dáme do rúk zopár vykrajovatiek a o zábavu budeme mať postarané. A medovníky naozaj patria ku tým koláčikom, ktoré môžu konzumovať aj naši najmenší, no skôr by sme im však mohli nechať tie obyčajné, neozdobené.
Ako zdobiť medovníky?
Zdobiť alebo nezdobiť medovníky? Aj vy každý rok uvažujete nad touto otázkou? Určite nie ste jediná 🙂 Hoci sú medovníky veľmi chutné aj bez akejkoľvek polevy, ich zdobenie sa rovnako stalo jednou z vianočných tradícií, aj napriek tomu, že si vyžaduje o kúsok viac času a rovnako aj trpezlivosti. Ak neviete, ako na polevu, pozrite si naše 3 úžasné recepty na polevu na medovníky pre ich dokonalé zdobenie.
Výsledok však ulahodí nielen našim chuťovým pohárikom, ale i našim očiam. Ak aj nemáte dostatok času na zdobenie všetkých medovníkov, určite ozdobte aspoň zopár (minimálne tie, ktoré sú určené pre vianočných hostí).
Ak sa teda rozhodnete pre zdobenie medovníkov, odporúčame nepotierať medovníky po upečení vajíčkom – aspoň tak to učila mňa moja stará mama.
Ako pripraviť základnú bielu polevu na medovníky?
Potrebujeme:
- 1 bielok
- 150-200 g preosiateho práškového cukru (závisí od veľkosti bielka)
- 1 čajovú lyžičku octu alebo citrónovej šťavy
Príprava bielej polevy na medovníky:
Jeden bielok vymiešame s práškovým cukrom a octom alebo citrónovou šťavou. Je potrebné, aby sme použili bielok bez štipky žĺtka, aby sme tak zabránili zafarbeniu. Ak je poleva redšia, tak pridáme ešte trochu práškového cukru. Poleva je hotová v prípade, že je naozaj hustá a vôbec nám nekvapká.
Je dobré vedieť, že medovníčky zdobíme najlepšie tak 2-3 dni po ich upečení a nie hneď, keď sú ešte teplé. Na zdobenie môžeme použiť pokojne celofánový kornútik alebo kornútik z papiera na pečenie, rovnako aj mikroténové vrecúško, do ktorého ihlou urobíme otvor. Niektoré gazdinky si dokonca pomáhajú špajdľou, ktorú namočia do polevy. V tomto prípade platí, že fantázii sa medze nekladú, a preto je na vás, akým spôsobom a štýlom medovníky ozdobíte.
Milé gazdinky, veríme, že nech už začnete s pečením vianočných medovníkov kedykoľvek a či už budú zdobené alebo nezdobené, spríjemnia vianočný čas a potešia všetkých blízkych 🙂 Však každá z nás ich pečie s láskou, a to je overená záruka nielen chutných medovníkov, ale i všetkých sviatočných koláčikov 🙂
U nás v rodine sme si ich obľúbili natoľko, že s ich prípravou neotáľame ani cez veľkonočné sviatky. A čo vy?
Fotorecept
Fórum
Anka
Čo sa týka zdobenia, mikroténové sáčky sú pohroma. To radšej zbehnem do papiernictva a kúpim samo-zatváracie sáčky. S nimi sa mi darí robiť presné a rovné čiary.
Laura
Tieto Vianoce mám jednoduchý plán, medovníkové cesto pripraviť 2 týždne pred pečením a sama som zvedavá, či to bude mať nejaký efekt a či medovniky budú vo finále mäkké hneď po dopečení.
Milena
Vždy sa snažím o taký recept, kedy sú alebo aspoň by mali byť medovniky mäkké hneď po upečení, no ešte sa mi to nikdy nepodarilo. Už začínam byť zúfalá …
Radka
Nesúvisí to aj s tukom? Čím viac tuku, tým sú medovniky mäkšie, ale rada si nechám poradiť a vyviesť z omylu. J
Betka
Nie je to v princípe jedno? Ak sa vám podaria tvrdé, tak ako tu radia v recepte, priložte k ním nakrájané jablko alebo chlebík a z tvrdých máte hneď mäkké. A na tvrdšie môžete zdobiť s detičkami pred Vianocami alebo Veľkou nocou.
Dáša
Skúsila si dodržať presné pomery ingrediencií? Niekedy sa stáva, že sa to preženie s medom a medovníky sú hneď tvrdé jak skala. 🙂
Sandra
Z mojej skúsenosti záleží aj na dĺžke pečenia medovničkov. Skúste si to samy, ja som dala prvú várku do rúry na 7 minút a akurát – mäkké. Druhú várku som potiahla na 8-9 minút a hneď tvrdšie. Treba len trochu po-experimentovať a budú výborne mäkké, verte mi dievčatá.
To je spravne ze 1600 g medu do cesta?
Chyba opravená, ospravedlňujeme sa, je to 16 dkg medu 🙂