Polievky
Polievky majú u nás veľmi starú tradíciu. Jedávali sa na raňajky, obed i večeru. Ako naši predkovia, i my začíname polievkou všetky hostiny, nech sú akéhokoľvek druhu a, pravdaže, obed. Pri slávnostných príležitostiach sa polievky pripravovali a aj sa pripravujú — veľmi starostlivo, lebo musia výrazne vyniknúť chuťou či dokonca vzhľadom.
Polievky na chudnutie
Na základe výskumov je dokázané, že konzumácia polievky pred hlavným chodom rozloží príjem prijatej stravy do dlhšieho časového rozptylu a zároveň znižuje pocit hladu. Potom v ďalšom chode už nedochádza k zbytočnému prejedaniu sa. Príjem potravy v hlavnom chode sa potom zmenší o približne 20 %. Výskum ukázal, že ľudia, ktorí jedávajú polievku pravidelne majú menšie sklony k obezite v porovnaní s tými, ktorí polievky úplne ignorujú.
Polievky sú zväčša nízkoenergetické a obsahujú ideálny pomer všetky základných živín – nižšiu hladinu cholesterolu a vyšší príjem vitamínov. Telu dodajú potrebnú energiu a patrične zasýtia.
Medzi najzdravšie polievky na chudnutie patria určite:
– Zeleninová polievky
– Krémová mrkvová
– Rybacia polievka
– Paradajková polievka
– Slepačí vývar
Polievky pre malé deti
Pre malé detičky od 6 do 12 mesiacov sú najlepšie polievky:
– Cukinová polievka
– Brokolicová polievka
– Jarná zeleninová
– Karfiolová polievka
– Mrkvová polievka s ryžou
– Paradajková polievka s ryžou
Kedysi a dnes
Dokonca aj na raňajky sa podávali polievky a v niektorom kraji sa podávajú aj dnes a to mliečne alebo zapražené. Do mliečnej polievky sa zaváralo cesto a do zapraženej sa dávala zelenina alebo zemiaky, prípadne chlieb. Cesto do mliečnej polievky sa pripravovalo z múky, vajec a vody, prípadne bez vajec. Podľa úpravy cesta má pomenovanie i polievka. Pri rozdrobení cesta medzi prstami je polievka melencová alebo mrvancová, pri postrúhaní (rajbaníj cesta polievka „rajbanková“, a keď sa cesto pošklbe, šklbancová alebo drobková polievka. Názvy sú odlišné podľa jednotlivých krajov. Sú to polievky veľmi dobré a sýte.
Na svadobných hostinách alebo dedinských hodoch sa podáva polievka slepačia alebo z hovädzieho a slepačieho mäsa. V dávnej minulosti sa takáto polievka varila v hlinenom hrnci, v ktorom sa okrem mäsovej polievky nesmela variť iná polievka. Táto slávnostná polievka sa varí na veľmi miernom ohni s prídavkom koreňovej zeleniny, cibule, cesnaku, kelu, póru, celého zemiaka a celého čierneho korenia. Uvarená a ocedená musí byť veľmi chutná a priezračná. Hovorí sa, že je ako pivo alebo olej, čím sa zdôrazňuje jej správna kvalita. Závarka sa pripravuje z múky a vajec a zavára sa alebo do vody a po ocedení sa vloží do polievky, alebo sa zavarí priamo do nej. Cesto sa vyvaľká natenko, nechá sa trochu uschnúť a pokrája sa na jemné rezance alebo fliačky (šiflíčky). Naše prababičky vedeli z tohto cesta robiť pomocou tenkej rúčky varešky gágoríky. Ako závarka sa používajú aj pečeňové halušky, knedličky alebo mäsové pirôžky (perky).
Na krštení sa voľakedy podávala len slepačia polievka, do ktorej sa zavárali krupicové halušky. Museli byť pripravené z pekných žĺtkov, aby boli žlté ako vyliahnuté kurence. Uvarená sliepka sa položila v celku do veľkej hlbokej misy a zaliala sa polievkou s haluškami. Takto podávaná polievka znázorňovala kvočku s kurencami. Predstavovala symbol plodnosti.
Na zakáľačkových hostinách je veľmi obľúbená obarová polievka s krvou. Do tejto polievky sa zavára ryža alebo krúpy. Dáva sa do nej i opražená žemľa alebo pokrájaný starší chlieb. V niektorých krajoch pridávajú do obarovej polievky i surovú cibuľu, ktorú pred podávaním pokrájajú na tenké kolieska.
Mäsové polievky, ktoré sa podávajú na hostinách, majú veľký fyziologický význam. Podporujú vylučovanie žalúdočných štiav, potrebných na dobré trávenie, najmä pri hostinách, kde sa obyčajne konzumujú väčšie množstvá rôznych pokrmov.
V závodoch spoločného stravovania sa už zaužívali polievky desiatové. Podávajú sa v závodných jedálňach, bufetoch a reštauráciách na desiatu. Sú to obyčajne sýtivé polievky, pripravené z viacerých druhov potravín, najmä strukovín, držiek a podobne. Okrem povzbudivej úlohy na organizmus musia i nasýtiť. Typické desiatové polievky sú gulášová, fazuľová s údeninou, hrachová s údeninou, držková a kapustová s mäsom.
Polievky sa podávajú obyčajne teplé. Studené sa podávajú len polievky ovocné, a to prevažne v letnom období. Chutné polievky pripravujú žalúdok na spracovanie potravy, preto by nikdy nemali chýbať v stravovacom reťazci jedinca. Nemáme ich však zásadne jesť veľa do sýtosti. Dávka na jednu osobu je asi 2,5—3 dl. Pri desiatových polievkach 3—5 dl.
Medzi typické slovenské polievky patrí určite Hartovica, ktorá sa varí z 11 vody, soľ, 40 g hladkej múky, 40 g údenej slaniny, 11 sladkého mlieka.