Sušenie šípok: ako správne zbierať a sušiť šípky?

Obdobie zberu šípok práve prichádza. A pre nás je to len ďalšia príležitosť na prípravu skvelých receptov so šípkami. Po úvodnom zbere nasleduje už len sušenie šípok a to buď celých, alebo rozrezaných na polovičky.

Ale viac o sušení šípok už v samotnom článku, kde vám dokážeme, že po náročnom až bolestivom zbere šípok už nie je v ďalšej príprave naozaj nič zložité.

Asi ste ani netušili, ale zo šípok sa dá okrem čaju pripraviť aj šípkové víno, likér či marmeláda. Na úvod je však dôležitý čas zberu, aby ste toto krásne obdobie náhodou nepremeškali.

Kedy zberať šípky?

Šípky zbierame v mesiacoch september a október, kedy sa postupne sfarbujú do tmavočervena a dozrievajú. Pri jesenných prechádzkach je dobré ich skontrolovať aj hmatom, aby sme nezostali v omyle, že šípky síce vyzerajú čerstvé, no sú už mäkké. Hovorí sa, že šípky sú najlepšie hneď po prvých mrazoch.

Ako zberať šípky?

Na spracovanie do čaju či marmelády oberáme čerstvé šípky sýto sfarbené do tmavočervena, zrelé a ešte tvrdé. Šípky zbierame skôr, ako úplne zmäknú vplyvom dlhotrvajúceho mrazu alebo prezretím.

Sušenie šípok – ako ich sušiť?

Sušenie šípok môže prebiehať prirodzene, čiže len vonku na vzduchu alebo si proces sušenia môžeme urýchliť v rúre či sušičke. My ich zvykneme po zbere poukladať na plech a tam ich sušíme niekoľko týždňov. Občas medzi nimi prehrabeme, aby pekne dýchali a nezačali plesnivieť.

Ešte pred sušením odstránime zo šípok stonky. Sušiť ich môžeme v celosti alebo rozkrájané na polovičky. V tom prípade nesmieme zabudnúť odstrániť z vnútra šípok zrnká a chĺpky. Po usušení poriadne rozdrvíme mažiarom a odfúknutím sa zbavíme ešte prípadných chĺpkov, ktoré môžu dráždiť hrdlo či pokožku.

Hoci mnohí dnes odporúčajú sušiť šípky neprirodzene, to znamená v rúre alebo sušičke, my to neodporúčame. Každý rok ich suším doma na slnku a hoci to trvá dlhšie, stojí to za to!

Sušenie šípok – ako dlho sa sušia šípky?

Všetko záleží od spôsobu sušenia. Ak šípky sušíte prirodzene pri izbovej teplote, môže to trvať aj 2 mesiace od zberu. Ak sušíte šípky doma na radiátore, potom by to nemalo trvať dlhšie ako 2 týždne.

Ak ste sa predsa len rozhodli sušiť šípky v rúre, potom sa odporúča rýchle sušenie pri teplote od 60 stupňov do maximálnej teploty 80 stupňov v tenkých vrstvách. Dávajte však veľký pozor, aby vám šípky nezhnedli a vy ste tak nestratili vzácny obsah vitamínu C. Zdĺhavé sušenie tiež výrazne znižuje obsah vitamínu C ukrytý v šípkach.

Správne usušené šípky by mali pristúpením praskať. Pre urýchlenie procesu sušenia sa odporúča šípky jemne postláčať.

Nazbierané šípky

Nazbierané šípky pripravené na sušenie.

Ako pomlieť šípky?

Po usušení šípky stvrdnú a vtedy je ideálny čas na pomletie. Môžete použiť mažiar, prípadne aj ponorný mixér či mlynček. Šípky podrvíme na prach a ten si následne zalejeme vriacou vodou na zdravý šípkový čaj.

Ako skladovať šípky?

Dlhším skladovaním týchto červených plodov sa znižuje obsah vitamínu C v šípkach. Preto sa odporúča chodiť na zber každý rok, aby sme mali v zásobách tie najčerstvejšie šípky plné vitamínu C a K.

Šípky a ich účinky na zdravie

Okrem toho, že šípky sú chutné, sú aj veľmi zdravé. Medzi základné liečivé účinky patria:

  1. Zvyšujú obranyschopnosť proti chorobám, a to najmä v období chrípky. Pitie šípkového čaju alebo šípkového lekváru má blahodárne účinky na imunitu.
  2. Čistia telo od baktérií a toxínov.
  3. Pomáhajú v boji proti jarnej únave.
  4. Posilňujú celý organizmus.
  5. Pomáhajú pri krvácaní.
  6. Sú účinné pri málokrvnosti.
  7. Zlepšujú krvný obeh a cirkuláciu krvi.
  8. Priaznivo pôsobia na zrak a pokožku pre vysoký obsah karoténu a vitamínu C v šípkach.
  9. Šípky pomáhajú aj pri zápale horných a dolných močových ciest.

Šípky používali už v staroveku ako liek pri chorobách, spôsobených nedostatkom vitamínu C. Náš organizmus si nevie syntetizovať vitamín C, preto je odkázaný na prísun tohto vitamínu cez potravu. Ako pripomína MUDr. Svatava Žáková, vitamín C z prírodných zdrojov je oveľa účinnejší než syntetický vitamín C. Plody ruže šípovej obsahujú okrem vitamínu C aj ďalšie dôležité minerálne látky, ako horčík či draslík, ktoré zostávajú zachované aj príprave šípkového čaju alebo pri spracovaní šípkovej marmelády, pretlaku či šťavy, nehovoriac o šípkovom víne. Okrem iného sú bohaté aj na vitamíny B1, B2, E, D, K.

Účinné látky a zloženie na 100 g

Bielkoviny3,6 g
Sacharidy2 g
Tuky0,7 g
Vláknina100 mg
Energia0,4 MJ
Vitamíny
Karotény90 µg
Vitamín C1 250 mg
Vitamín E45 mg
Prvky
Železo8 mg
Horčík120 mg
Draslík50 mg
Vápnik500 mg
Sodík50 mg
ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Ako dlho piecť kuracie stehná?

Ruža šípová – ker (Rosa Canina)

Ker ruže šípovej nájdete voľne v prírode, najmä v blízkosti lesov. Ide o tŕnistý ker vysoký až 3 metre. Kvitnúť začína v letných mesiacoch, júni až júli. Plody ruže šípovej sú vajcovité alebo guľaté červené šípky bohaté na vitamín C a mnohé ďalšie vitamíny.

Ruža šípová

Ruža šípová vo voľnej prírode.

Šípkový čaj – recept

Šípkový čaj je osviežujúci, hasí smäd a je hlavne prevenciou pri chorobách a nachladnutiach, a to najmä v období jesene a začínajúcej zimy. Vitamín C je v šípkach v takých väzbách, že sa varom nezničí, a preto je šípkový čaj vhodný najmä v období chrípok. To isté platí aj pri príprave šípkového lekváru.

Príprava šípkového čaju do čajníka

  1. Vezmite malú hrsť šípok, približne 10 plodov a dajte ich zomlieť. My používame prístroj, ktorým sa dá zomlieť káva či orechy.
  2. Zomleté šípky zalejte litrom vriacej vody a nechajte lúhovať aspoň 20 minút.
  3. Po uplynutí doby luhovania je šípkový čaj pripravený na zaliatie do pohára.
  4. Vyluhovaný zvyšok zo šípok nezahadzujte, ale použite na vyluhovanie aj po druhýkrát.
  5. V prípade šípkového čaju je druhé luhovanie častokrát ešte chutnejšie a aromatickejšie.

Ak ste chorý, potom si môžete čaj dochutiť ešte medom a citrónom. Takto si dáte do tela poriadnu dávku vitamínov a oslabenému organizmu sa tak poriadne uľaví. Skúste to, mne to zaberá!

Šípkové víno – recept

  • 1 kg šípok
  • 3 l vody
  • 1 kg cukru

Postup prípravy šípkového vína:

  1. Nazbierané šípky očistíme od stoniek a kvetov.
  2. Šípky umyjeme.
  3. Vo vode si necháme rozpustiť cukor.
  4. Do demižónu nasypeme šípky a zalejeme cukrovou vodou.
  5. Počas kvasenia šípok unikajú bublinky a šípky klesajú ku dnu.
  6. Víno necháme kvasiť aspoň 4 týždne, čím dlhšie, tým lepšie.
  7. Následne víno po kvasení scedíme cez sitko.
  8. Víno zlejeme do fľaše a necháme ešte odstáť, až kým neprestane bublinkovať (pracovať).

Šípkový likér – recept

Fľašu so širším hrdlom naplníme do 3/4 očistenými umytými šípkami. Dolejeme kvalitným alkoholom, fľašu zatvoríme a necháme vyluhovať na slnečnom mieste po dobu 4 až 6 týždňov. Fľašou občas potrasieme. Po uplynutí dobu obsah fľaše prefiltrujeme a podľa chuti pridáme cukor. Zalejeme do menších fliaš a necháme ešte nejaký čas dozrieť. Šípkový likér chutí výborne, nehovoriac o jeho zdravotných účinkoch.

Šípková marmeláda – recept

  1. 1 kg pretlaku
  2. 0,5 kg cukru

Očistené šípky varíme v malom množstve vody domäkka. Následne prepasírujeme. Získaný pretlak varíme s cukrom, až kým nezhustne. Horúcu šípkovú marmeládu plníme do pohárov a hneď zatvoríme.

Šípkový mušt – recept

  • 5 kg šípok
  • 2,5 l vody
  • 400 g cukru
  1. Plody ruže šípovej očistíme od zvyškov kvetov a stopiek, dobre umyjeme a pomelieme alebo rozdrvíme.
  2. Získanú masu zalejeme vodou a necháme v chlade postáť.
  3. Šípky, ktoré sú málo šťavnaté, nasajú väčšie množstvo vody.
  4. Potom pridáme cukor.
  5. Spolu odšťavujeme najmenej 60 minút.
  6. Získavame kvalitný a chutný šípkový mušt.

Šípkový kompót – recept

  1. Na kompót potrebujeme zrelé a ešte tvrdé šípky.
  2. Stopky a zvyšky kvetov odstránime a dobre umyjeme.
  3. Plody narežeme ostrým nožom, odstránime semená a najmä drobné chĺpky v šípkach. Tie spôsobujú zdravotné ťažkosti.
  4. Opäť dôkladne umyjeme.
  5. Pripravené plody uložíme do pohárov a zalejeme cukrovým roztokom, ktorý sme si pripravili. Na pol litra vody 250 g cukru.
  6. Na záver už len sterilizujeme.

Šípkové želé – recept

  • 500 g šťavy
  • 500 g cukru
  1. Očistené a umyté šípky varíme v malom množstve vody domäkka.
  2. Potom prepasírujeme cez husté sitko alebo pretlačíme cez plátno, aby neprešli ani chĺpky.
  3. Hotovú šťavu s cukrom varíme tak dlho, až kým nezačne hustnúť.

Fórum

Anna

Čo sa týka sušenia, tak ja vždy suším na slnku, pokiaľ svieti. Keď prestane, tak pri izbovej teplote a každý deň na 5 minút do rúry. Toto sa mi osvedčilo.

Milena

Sušiť sa majú pri 60 stupňoch, aby boli pekne tvrdé a plné vitamínov. No treba si dávať pozor, aby sa vám nespiekli a nestratili tak účinné látky. To potom môžete ísť zbierať nové.

Helena

Podľa mňa je dôležité najmä to, aby ste ich sušili v jednej rovine. To znamená, aby neboli naukladané jedna na druhú bez prievanu. Potom sa vám rýchlo stane, že chytí pleseň jedna a hneď na to ďalšia. A to je veľká škoda, verte mi. Inak suším na papieri na pečenie pri izbovej teplote.

Maťka

Ja už som zbierala šípky dokonca aj v novembri. Počula som niekde, že nemajú byť mäkké, ale zase by mali prejsť prvými mrázikmi. Asi kvôli lepšej chuti.

Zita

Robíte zo šípok aj lekvár? Je to drina, ale stojí za to. Ideálne, ak vám má kto aspoň trochu pomôcť. Ináč keď je hotový, chutí každému. 🙂

Silvia

Pravda, šípky sa zbierajú po prvých mrazoch pretože sú sladšie a mäkšie. A aj chuť majú lepšiu. A šípkový lekvár? Áno, tiež pravda, trochu pracnejšie, ale zvykneš si. Najdlhšie je čistenie šípok od semiačok. No bez toho to nejde.

Aké sú vaše skúsenosti s receptami zo šípok? Poznáte ešte nejaké ďalšie? Dajte nám o nich vedieť.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

 

Čítajte ďalej

Šípky ako liečivý zázrak! Zber a príprava receptov zo šípok
  • Hodnotenie článku
4.8
Hodnotenie: 0.0 ( hlasov)
Sending
Zatiaľ bez komentára. Buďte prví

Pridaj komentár

Zdieľaní
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty