Pomaly sa nám blížia Vianoce a mnohí z nás majú spojené Vianoce práve s vaječným likérom. Úplne rozumiem, okrem toho, že výborne chutí, dokáže aj poriadne zahriať, a to počas zimy naozaj chceme.
Len s tým netreba preháňať samozrejme.
A vedeli ste, že vaječný likér sa dá spraviť jednoducho aj doma, a to rovno zo salka? Vyskúšajte si náš recept na vaječný likér zo salka a spravte si ho podľa vašej chuti.
Výhodou domáceho vaječného likéru je, že ak ho chcete len s minimom alkoholu, je to vo vašich rukách – stačí len ubrať v poslednom kroku receptu z rumu.
Domáci recept na vaječný likér zo salka
Náš domáci vaječný likér zo salka zvykneme pripravovať približne týždeň pred Vianocami, aby sa chute do Vianoc ešte výborne spojili a na Vianoce chutil najlepšie. Vyskúšajte náš jednoduchý recept a dajte nám vedieť, či sa aj vám podaril.
Vopred však upozorňujem, že doma nerobíme až tak intenzívny a teda s rumom to nepreháňame, veď prečo by aj?
Zvolený pomer surovín nášho receptu vám vyjde na pol litra likéru.
Suroviny
- 2 žĺtka
- 1 plechovka salka
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 dcl rumu
Postup
Najskôr si dajte zovrieť do hrnca trochu vody. Keď voda v hrnci vrie, nad parou vyšľahajte žĺtka s práškovým cukrom, približne 5 minút. Takto vajíčka prejdú tepelnou úpravou a vy sa tak nemusíte báť, že sa vám vaječný likér náhodou pokazí.
Vyšľahanú zmes žĺtok s práškovým cukrom nechajte vychladnúť. Po vychladnutí opäť vyšľahajte zmes so salkom, ktoré pridávajte len veľmi pomaly. Šľahajte aspoň 5 minút, aby sa suroviny dokonale spojili do jednej chuti.
V poslednom kroku už len prilejte rum a ručne premiešajte. Objem rumu je na každom z vás, no treba si uvedomiť, že čím viac rumu, (tým viac zábavy…) tým bude vaječný likér zo salka intenzívnejší, ale aj redší. Naopak, ak preferujete hustý likér, potom pridávajte len jemne a hlavne postupne, lebo potom z neho už neuberiete. 😊 My sme verní pomeru 1 plechovka salka = 1 dcl rumu.
Hotový mix surovín už len zlejte do sklenenej fľašky, uzatvorte a tešte sa na každú vianočnú návštevu.
Fotorecept
Skladovanie vaječného likéru zo salka
Možno sa mnohí z vás pýtajú, dokedy sa dá takto pripravený domáci vaječný likér (vaječný koňak) vôbec piť. Ak ste ho pripravovali tak, ako my, a teda nad parou, potom sa nemusíte báť. My ho pijeme pokojne aj celé predvianočné obdobie a aj po Vianociach. Skladujte ho v chladničke a nič mu nebude. Je tam veľa cukru a salka, čo sú aj výborné konzervanty a navyše aj alkohol. Najcitlivejšie sú vajíčka, ale ak prešli tepelnou úpravou nad parou, je to bezpečné.
Ak ste zvolili kratší postup a žĺtky s cukrom ste nevyšľahali za horúca, potom odporúčame skonzumovať do mesiaca a skladovať v chladničke.
Tipy na záver
Každý recept sa dá ešte vylepšiť, pripravili sme si pre vás prehľadný zoznam vylepšení, určite stoja za vyskúšanie:
- Vaječný likér zo salka sa robí večer. Je tam riziko, že ak ho začnete pripravovať hneď ráno, do večera nemusí vydržať.
- Na zvýraznenie chuti môžete namiesto jednej lyžice práškového cukru vysypať 1 balík vanilkového cukru.
- Pre zjemnenie sladkej chute môžete na záver spolu so salkom pridať pol čajovej lyžičky citrónovej kôry, chuť vaječného likéra bude o to výraznejšia.
- Ak môžete, uprednostnite domáce vajíčka pred kupovanými, budete mať väčšiu istotu, že sa vám domáci likér nepokazí.
- Ak nemáte náhodou práškový cukor, vôbec nevadí, nahraďte ho kryštálovým. Ak nemáte ani kryštálový, potom sa do prípravy domáceho vaječného likéru asi nepúšťajte.
- Namiesto práškového cukru je možné zvoliť aj zdravší, trstinový cukor. Čaká vás však trochu dlhšie šľahanie a výsledný recept na vaječný likér zo salka bude trochu tmavší, ale stále veľmi chutný.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk