V posledných rokoch je na trhu bohatá ponuka rôznych cheesecake. Dnes vám vedia ponúknuť citrónový cheesecake snáď v každej lepšej kaviarni. Ach! Ale tá cena …
Tak prečo si neskúsite pripraviť rovnako chutný osviežujúci koláč rovno u vás doma? Pripravili sme pre vás lahodný recept na citrónový cheesecake.
Citrónový cheesecake – potrebné suroviny
Na korpus:
- 200 g maslových sušienok
- 120 g masla
Na plnku:
- 750 g mascarpone
- 200 g kyslej smotany
- 180 g práškového cukru
- 4 celé vajíčka
- 2 žĺtky
- 4 lyžice polohrubej múky
- nastrúhaná kôra z citróna
Na citrónový krém:
- 2 citróny
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 vajíčka
- 1 lyžica masla
Citrónový cheesecake – postup receptu:
- Pripravíme si potrebné množstvo masla a necháme ho zmäknúť. Maslové sušienky si podrvíme nadrobno a vložíme do väčšej misky. Pripravíme si formu na pečenie vystlanú papierom na pečenie. Keď máme maslo zmäknuté, pridáme ho k sušienkám a ručne premiešame. Následne “cesto” vysypeme do formy a zatlačíme na dno formy tak, aby boli okraje trošku vyššie ako korpus.
- Korpus dáme piecť na 10 minút pri teplote 180 stupňov.
- Začneme si pripravovať plnku, ktorú následne pridáme na predpečený korpus. Do mixéra dáme mascarpone, kyslú smotanu, práškový cukor a pekne spolu vyšľaháme. Za stáleho miešanie pomaly pridávame celé vajíčka, postupne aj žĺtky a polohrubú múku.
- Na záver pridáme citrónovú kôru a v mixéri ešte celé premiešame. Hotový krém pridáme na predpečený korpus a pečieme 15 minút pri teplote 180 stupňov. Po uplynutí času znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme zhruba ešte 40 minút.
- Kým sa nám cheesecake pečie, môžeme sa pustiť do prípravy citrónového krému. V miske si vymiešame vajíčka s práškovým cukrom. Pridáme kôru a šťavu z citrónov. Celú misku dáme do parného kúpeľa a varíme, kým nám krém nezhustne. Pozor však na to, aby krém veľmi nevrel.
- Keď je krém už hustý, odstavíme ho z kúpeľa a pridáme lyžicu masla. Ďalej miešame, kým sa nám maslo nerozpustí. Krém necháme úplne vychladnúť a následne pridáme na hotový vychladnutý cheesecake.