Naša stará mama mala doma vždy prebytok zemiakov a orechov, takže šúľance s orechami za stali tradičným sobotným jedlom. Ale aby sa predsalen nepovedalo, niekedy sme ich zvykli nahradiť za šúľance s makom. Ako deti sme sa však klasicky sťažovali a jesť šúľance pomerne často sa nám moc nepáčilo, no dnes sme našej starej mame veľmi vďační, pretože jej recepty v súčasnosti pripravujeme aj vo vlastnej domácnosti.
Pustite sa teda spolu s nami do prípravy chutných šúľancov s orechami.
Šúľance s orechami – potrebné suroviny
Suroviny na cesto (20 porcií):
- 1 kg zemiakov
- 600 g polohrubej múky
- 2 lyžičky soli
- 4 vajíčka
- 2 lyžice zemiakového škrobu
Suroviny na posypanie:
- 250 g masla
- 400 g práškového cukru
- 300 gramov mletých orechov
Podobne ako u maku, aj pri orechoch môžeme hovoriť ako o významnom zdroji vlákniny, potrebnej na dobré fungovanie trávenia.
Medzi ďalšie liečebné účinky orechov patrí podpora nervového systému, správne fungovanie srdcovocievneho systému a činnosti srdca, zlepšujú pamäť, upokojujú a zlepšujú spánok. Okrem iného prospieva pokožke, nechtom a aj vlasom.
Šúľance s orechami – postup receptu:
- Zemiaky si uvaríme v šupke, najlepšie niekoľko hodín dopredu, aby nám poriadne vychladli. Na zemiakové šúľance sa odporúča použiť nové zemiaky, ktoré nevaríme úplne do mäkka, pretože by cesto bolo príliš riedke a tiež by sa nám zemiaky ťažko strúhali.
- Vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pokojne ich môžete strúhať rovno na drevenú pracovnú dosku, kde si môžete zároveň pripravovať aj cesto.
- Do nastrúhaných zemiakov pridáme soľ, vajíčka, zemiakový škrob a postupne pridávame aj polohrubú múku. Cesto vypracujeme v rukách tak, aby sa nám nelepilo. Pokojne môžete pridať aj viac múky – podstatné je, aby cesto nebolo lepivé.
- Cesto si rozdelíme na viacero častí, z ktorých postupne krájame malé guľky. Z nich si vyvaľkáme pásy hrubé 1 cm a tie nakrájame na 1,5 cm dlhé kúsky. Každý ešte v ruke vytvarujeme 🙂
- Pripravené šúľance varíme v horúcej osolenej vode približne 8 minút. Ako ale zistíme, že sú šúľance skutočne uvarené? Uvidíte to sami, pretože v momente, keď sú hotové, vyplávajú na povrch.
- Kým sa nám šúľance uvaria, môžeme si zatiaľ roztopiť maslo a pripraviť orechovú zmes. V miske zmiešame práškový cukor s orechami a orechová zmes je hotová. 🙂
- Uvarené šúľance vyberieme z vody, necháme odkvapkať a môžeme podávať. Polejeme ich roztopeným maslom a pridáme orechovú zmes.
Šúľance s orechami – foto recept:
Takto pripravované šúľance môžete servírovať približne pre 20 osôb (záleží od toho, ako sú všetci hladní). Odporúčame vám však vždy pripraviť túto väčšiu várku, keď sa už s cestom bavíte a zvyšok pokojne zamraziť.
Ak sa aj vy rozhodnete šúľance zamraziť, tak ich vopred nevarte. Stačí, ak cesto poprášite múkou a šúľance odložíte do vrecka či nádoby a zamrazíte. Uvaríte ich až neskôr, keď sa rozhodnete šúľance konzumovať. 🙂