Prepeličie vajcia sú v poslednej dobe čoraz populárnejšie vďaka ich výživovým hodnotám a účinkom pre zdravie. Aj keď sú menšie ako klasické slepačie vajcia, obsahujú množstvo dôležitých živín. A dokonca, údajne sa ešte nikdy nepotvrdila salmonela v žiadnom prepeličom vajíčku, tak prečo ho rovno nevyskúšať?
Ak budete čítať ďalej, dozviete sa, aké sú nutričné hodnoty prepeličích vajec, aké sú ich zdravotné účinky, prečo by sme ich mali zahrnúť do našich receptov a ako si ich pripraviť v kuchyni.
Na úvod však treba narovinu povedať, že prepeličie vajcia sú bohaté na bielkoviny, vitamíny, minerály a stopové prvky (kyselina listová, selén, železo, fosfor… ). Nie nadarmo platí v kuchyni rovnica: prepeličie vajíčko = drahokam medzi vajíčkami.
Prepeličie vajcia a ich účinky pre zdravie
Vysoký obsah bielkovín
Prepeličie vajcia majú vyšší obsah bielkovín ako slepačie vajcia. Bielkoviny sú zdrojom energie pre naše telo. Prepeličie vajcia sú preto skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zdroj bielkovín v strave.
Nízky obsah tuku
Prepeličie vajcia majú nižší obsah tuku ako slepačie vajcia. To ich robí vhodnými pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť alebo si len udržať zdravé hladiny cholesterolu v krvi.
Obsahujú vitamíny a minerály
Prepeličie vajcia sú bohaté na vitamíny A, D, E a skupinu B, ktoré sú dôležité pre zdravie očí, pokožky a kostí. Taktiež obsahujú minerály ako železo, zinok a fosfor, ktoré pomáhajú s tvorbou červených krviniek a sú dôležité pre zdravie kostí a zubov.
Znižujú zápaly v tele
Prepeličie vajcia obsahujú tzv. fytochemikálie, ktoré majú protizápalové účinky. To znamená, že môžu pomôcť znižovať zápaly v tele a sú užitočné pre ľudí s ochoreniami, ktoré sú spôsobené zápalom.
Pomáhajú s alergiami
Prepeličie vajcia obsahujú látky, ktoré môžu pomôcť s alergickými reakciami. Niekedy sa používajú ako alternatíva k slepačím vajciam, ktoré môžu spôsobovať alergie.
Nutričné hodnoty prepeličích vajec aj v porovnaní so slepačím vajcom
Prepeličie vajíčko je výrazne menšie než to naše známe slepačie, no oproti slepačiemu má omnoho vyšší obsah bielkovín a minerálov. Napríklad, jedno prepeličie vajce obsahuje asi 13 kalórií, 1 gram bielkovín, 1 gram tuku a menej ako 1 gram sacharidov.
Na druhej strane, jedno slepačie vajce obsahuje asi 70 kalórií, 6 gramov bielkovín, 5 gramov tuku a menej ako 1 gram sacharidov.
Čo sa týka porovnania veľkosti prepeličieho od slepačieho, dá sa povedať, že 4-5 prepeličích vajíčok sa rovná jednému slepačiemu, samozrejme v závislosti od veľkosti slepačieho (M/L).
Pre lepšiu predstavu si to ukážeme na obrázku:
Odporúčaná denná dávka
Hoci sú prepeličie vajíčka zdravé, aj tu platí, že všetko s mierou. Odporúčaná denná dávka prepeličích vajec závisí od veku, pohlavia, hmotnosti či fyzickej aktivity. S ohľadom na ich vysoký obsah bielkovín sa odporúča denná porcia 3-5 vajec.
Sú prepeličie vajcia vhodné najmä pre športovcov?
Ak sa považujete za aktívneho športovca, potom by ste mali čítať ďalej. Ako sme sa už zmieňovali vyššie, prepeličie vajcia sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a výživových prvkov, ktoré sú pre športovcov dôležité pre regeneráciu a rast svalovej hmoty. Navyše sa bielkoviny z prepeličích vajec ľahšie trávia a vstrebávajú do tela ako je to u bielkovín z iných zdrojov, čo znamená, že sa rýchlejšie dostanú k svalom a pomáhajú pri regenerácii.
Aminokyseliny, ktoré sú obsiahnuté v prepeličom vajíčku, pomáhajú pri tvorbe svalovej hmoty a zvyšujú svalovú silu. Taurín navyše pomáha znižovať svalovú únavu a zvyšuje vytrvalosť. Taktiež pomáha pri obnove svalov po tréningu a znižuje riziko svalových zranení.
V neposlednom rade majú prepeličie vajcia nižší obsah tuku ako kuracie vajcia, čo znamená, že sú vhodnejšie pre športovcov, ktorí sa snažia udržať si nižšiu hmotnosť.
Použitie prepeličích vajec v gastronómii
Prepeličie vajcia sú skvelou voľbou do kuchyne pre tých, ktorí hľadajú zdravú a výživnú potravu. Môžu sa pripravovať rovnako ako slepačie vajcia a ich jedinečná chuť môže výrazne obohatiť už aj tak vynikajúce pokrmy. Preto možno prepeličie vajcia považovať v gastronómii za zdravú a chutnú alternatívu k bežným slepačím vajciam.
Vzhľadom na ich menšiu veľkosť sa asi najčastejšie prepeličie vajcia používajú do rôznych kvalitných šalátov, chutných predjedál, nátierok či obložených mís.
Z našich domácich receptov si ich viete pripraviť ako volské oká do špenátového prívarku alebo len tak uvariť natvrdo. Naposledy sme vyskúšali domácu praženicu len z prepeličích vajíčok a odvtedy inú ani nechceme.
Z hlavných jedál ich vieme použiť napríklad do cestovín, polievok alebo dokonca varených zemiakov či domácich slížov z prepeličích vajec. Ich bohatý chuťový profil dodáva jedlám výraznejšiu chuť a zároveň zvyšuje ich výživovú hodnotu.
V neposlednom rade sa prepeličie vajcia používajú v kuchyni aj na prípravu dezertov, ako napríklad zákuskov, koláčov a pudingov.
Jednoducho, ich výživové hodnoty a chuťový profil ich robia obľúbeným doplnkom pre gurmánov a šéfkuchárov po celom svete.
Ako dlho sa varia prepeličie vajíčka?
Ak vieme, že slepačie vajíčko je nutné variť 8-10 minút pri príprave natvrdo, potom prepeličie treba po zovretí vody variť maximálne 4-5 minút.
V prípade varenia namäkko budú stačiť aj 2-3 minúty.
Ako ošúpať prepeličie vajíčka?
Šúpanie prepeličích vajec dokáže byť niekedy poriadne náročné vzhľadom k ich malému tvaru a tvrdej škrupine. Prepeličie vajcia majú navyše aj o niečo hrubšiu škrupinu v porovnaní so slepačími vajcami a aby toho nebolo málo, pod škrupinkou sa nachádza jemnejšie vajíčko, preto treba byť aj jemnejší pri čistení.
Po dovarení vajíčok ich hneď ponorte do veľmi studenej vody a nechajte aspoň 2 minúty odležať. Potom skúste len nožíkom jemne natrhnúť škrupinku a postupne začnite jemne šúpať. Pod škrupinkou by sa mala nachádzať jemná blana, ktorú skúste tiež jemnejšie natrhnúť. Následne by šúpanie malo ísť ľahšie.
Ak si trúfate, môžete vyskúšať aj ďalší postup a teda, že vajíčko vložíte do pohára s trochou vody a poriadne zatrepete. Škrupinka sa tak naruší a popraská aj spolu s blanou.
Ako skladovať prepeličie vajíčka tak, aby vydržali?
Odporúča sa skladovať vajíčka v chladničke pri teplote 4-7 stupňov, aby vydržali čo najdlhšie. Ak však nemáte dostatok miesta, uložte ich do chladnej a tmavej komory, ale skonzumujte aspoň do dvoch týždňov. Samozrejme, v časoch letných horúčav sa odporúča skladovanie jedine v chladničke.
Ako dlho ostanú čerstvé prepeličie vajíčka?
Pýtate sa, aká je spotreba prepeličích vajíčok? Pri správnom skladovaní vydržia omnoho viac, ako slepačie a to približne 4 týždne. Ak ich nakupujete v obchode, máte to jednoduchšie kvôli vytlačenému údaju o dátume spotreby.
Praženica z prepeličích vajíčok
Príprava praženice z prepeličích vajíčok sa nijako nelíši od tej bežnej zo slepačích vajíčok. Stačí len rozbiť vajíčka a správne dochutiť. Jediný rozdiel je asi len v čase trvania prípravy. Keďže veľkosť jedného slepačieho vajíčka sa rovná približne štyrom prepeličím, musíte si vyhradiť viac času na rozbitie vajíčok a prípadne aj otravné vyťahovanie škrupiniek z praženice. Kto to už raz robil, určite vie, o čom hovorím.
Prepeličie vajce sa ťažko rozbíja a aj po rozbití zanecháva po sebe mikro-škrupinky, ktoré je vhodné očistiť. Preto je vhodné zakúpiť si nožnice na rozbitie škrupinky prepeličieho vajíčka, bez toho si to už ani neviem predstaviť.
Ďalší postup je už jednoduchý, na panvici rozpálime maslo, vylejeme vajíčka, osolíme, okoreníme, pridáme mletú červenú paprika a varíme.
Tak ešte raz, už viete, prečo sa s konzumáciou prepeličích vajíčok nemá otáľať? Tu je len pár súhrnných účinkov pre zdravie…
- Zlepšenie zraku
- Zlepšenie stavu pokožky a vlasov
- Pomoc pri svalových kŕčoch
- Zmiernenie príznaky alergie a astmy
- Podpora imunitného systému
- Podpora zdravých kostí a prevencia pred osteoporózou
- Podpora činnosti pečene a obličiek
- Podpora trávenia
- Priaznivý vplyv na trávenie
- Zmierňovanie príznakov alergií a astmy
- Regulácia a zníženie krvného tlaku
Fotorecept
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk