Ako uvariť vajcia 🥚na tvrdo / na mäkko

vajcia

Ako radi varíte vajíčko vy?

Blíži sa Veľká noc a s ňou aj pečenie či varenie vajíčok. Asi žiadna gazdiná si nevie bez vajíčok predstaviť žiadne pečenie, obzvlášť cez Veľkú noc či Vianoce. Preto sme si pre vás pripravili vajíčkové tipy, ako si uvariť vajcia, ako dlho variť vajcia namäkko či natvrdo, ako ich rýchlo ošúpať. Jednoducho, rád tak akurát .. 😊

Najlepší spôsob, ako uvariť vajce na tvrdo či na mäkko, aby malo správnu konzistenciu a zároveň, aby sa nelepila na vajíčko škrupinka, je ponoriť vajcia do vody až keď voda vrie, a to za pomoci polievkovej lyžice. Potom už len zmiernite intenzitu zohrievania.

Presný čas varenia sa nedá určiť úplne presne, pretože to záleží napríklad od teploty vajíčka, či bolo priamo vybraté z chladničky, ďalej to záleží od veľkosti vajíčka prípadne od intenzity varenia.

Ako dlho variť vajcia

Pri skúšaní s časom varenia sa riadime nasledovným:

  1. Čas varenia začíname stopovať v momente, keď vajíčko vložíme do vriacej vody.
  2. Ak chceme vajíčko len na mäkko, po troch minútach môžeme vajíčka vytiahnuť.
  3. Keď necháme vajíčko variť dlhšie ako 10 minút, žĺtok sa vysuší.
  4. Ak ho necháme variť ešte dlhšie, spozorujeme, že žĺtok v blízkosti bielka sčerná.

Vajcia namäkko

Vajíčko namäkko odporúčame vždy iba čerstvé. Po zovretí vody pridajte vajíčka a varte 3 až 5 minút.

Vajcia natvrdo

Po zovretí vody pridajte opatrne vajíčka a varte 10 až 12 minút.

Vajcia na hniličku

Po zovretí vody pridajte vajíčka a varte 5 až 7 minút.

Typ varenia*Priemerný čas varenia
Vajcia na tvrdo10 – 12 min.
Vajcia namäkko3 – 5 min.
Vajcia na hniličku5 – 7 min.
* ide o priemerný čas varenia, ktorý sa mení veľkosťou vajcia či typom

Suroviny

  • voda
  • hrniec
  • vajcia

Postup

1

V hrnci nechajte zovrieť vodu. Malo by jej byť toľko, aby asi o 2 cm prekrývala vajcia.

2

Zmiernite teplotu horenia a opatrne veľkou lyžicou vložte do vody vajcia.

3

Keď začne voda znovu vrieť, na kuchynskom časovači nastavte 5 minút.

4

Uvarené vajcia budú mať žĺtky ideálne na naberanie narezanými dlhými kúskami opečeného hriankového chlebíka, zeleninovými lupienkami, pečenými cherry paradajkami čí plátkami čerstvej mrkvy.

Ako rýchlo ošúpať vajcia

Máte problém so šúpaním vajíčok po uvarení? Aj vám sa stáva, že niekedy idú ošúpať ako po masle a inokedy máte pocit, že ho zošúpete až do žĺtka? 😊 Aj mne sa to stáva, ale už dnes viem, že ak potrebujete rýchlo a hladko ošúpať uvarené vajíčka zo škrupiny, stačí ich len po dovarení vložiť do chladnej vody aspoň na 3 minúty. Verte mi, šúpať už pôjdu jednoducho.

Aby škrupina nepraskla

Niekedy sa vám stane, že počas varenia vám škrupinka praskne a vajíčko začne pri varení vytekať. Aby sa tak nestalo, stačí na guľatom konci vajíčka urobiť dierku špendlíkom, aby z nej unikol vzduch.

Znečistená škrupina

Vyhnite sa vajciam, ktorých škrupina je znečistené trusom. Umývaním prípadné patogény neodstránite. Takéto vajcia nepoužívajte do jedál, v ktorých neprejdú dostatočnou tepelnou úpravou. Na zničenie baktérií sa odporúča najmenej trojminútové varenie pri teplote aspoň 60 stupňov.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Forma na bábovku: Čo ak bábovka nevypadne z formy sama? Dopomôžte tomu!

Čerstvé vajce

Vajíčka sa vždy snažte zjesť čo možno najčerstvejšie. Ak sa to nepodarí, poradíme vám, ako ich udržať čerstvé čo najdlhšie.

Hoci mnoho gazdín, a to najmä tých starších, skladujú vajíčka v tmavej komore, nemali by tak robiť. Ak chceme mať vajíčko čo najdlhšie čerstvé, treba ich poriadne skladovať v chladničke namiesto komory. A to platí aj pre moju starú mamu, ktorá vajíčka doteraz skladuje v komore. No druhým dychom musím dodať, že ona ich otočí aj 30 denne. 😊

V chladničke dokážu vajíčka vydržať aj tri týždne. V komore však o pár dní kratšie.

Ak máte domáce vajíčka, nie vždy presne viete určiť, ako čerstvé  sú, ak ste si niekde nepoznačili. S kúpenými je to jednoduchšie, pretože to máte uvedené na obale. Ale aj tu existuje spôsob, ako určiť čerstvosť vajíčka. Rozbite vajíčko napoli a žĺtok nechajte v škrupine. Ak je žĺtok vypuklý, pevný a okrúhly, vajíčko je stále čerstvé. Čím je staršie, tým je žĺtok menej vypuklý a na pohľad nie tak pevný.

Nutričné hodnoty pre vajce

Vďaka vysokej nutričnej hodnote patria vajcia medzi najhodnotnejšie potraviny. Zdraví jedinci nemusia ich spotrebu mimoriadne obmedzovať a pri konzumácii jedného až dvoch vajec denne im nehrozí žiadne riziko. Samozrejme, že v ich strave nesmie byť nadmerný príjem iných zdrojov cholesterolu a nasýtených mastných kyselín.

Vajcia sú tak, ako aj mlieko, potravinou sýtiacou aj ochrannou. Používajú sa jednak ako samostatný pokrm a jednak aj ako prídavok do pokrmov. Ľahšie stráviteľné sú vajcia uvarené na mäkko, potom surové a uvarené na tvrdo. Najťažšie stráviteľné sú vajcia pripravené s tukom, napríklad praženica či volské oká.

Povedzme, že slepačie vajce váži 50 gramov, z čoho 60 % pripadá na bielok, 30 % na žĺtok a asi 10 % na škrupinu. Jedno vajce vydá približne asi 320 kJ (v prepočte asi 76 kcal), v závislosti od jeho prípravy a veľkosti.

vajíčko

Slepačie vajce v priemernej veľkosti.

Bielok obsahuje 85 – 87 % vody, ďalej bielkoviny, malé množstvo tuku, glycidov a minerálnych látok. Bielok je rôsolovitý a jeho jemné blanky sa šľahaním roztrhajú a bielok 7 až 8 násobne zväčší svoj objem.

Žĺtok obsahuje 50 % vody, 16 % bielkovín, 30 % tuku a len veľmi málo glycidov. Lecitín je dôležitý pre svoju biologickú hodnotu a aj ako výborný emulgačný prostriedok. Hlavnou bielkovinou je vitelín. Žlté zafarbenie spôsobuje luteín. Žĺtok je bohatý na vitamíny A a D, menej na B a E. Obsahuje aj fosfor, železo, vápnik, draslík a sodík.

Typ varenia*Priemerný čas varenia
Kalórie40 kcal
Bielkoviny6 gramov
Tuky5,5 gramov
Sacharidy0,5 gramov
Cholesterol215 miligramov
Sodík60 miligramov
Draslík62 miligramov
* slepačie vajce 50 gramové

Čítajte ďalej:

Ako uvariť vajcia?
  • Hodnotenie článku
4.8
Hodnotenie: 5.0 (1 hlasov)
Sending
Zatiaľ bez komentára. Buďte prví

Pridaj komentár

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty