Ako sa robí praženica

Praženica v našej rodine nesmie chýbať k dokonalým raňajkám už od detstva. Vždy sa pripravovala najmä cez víkend, kedy sme si spoločne sadali za stôl ako celá rodina a „oslavovali“ spoločné chvíle. Aj dnes je ranná príprava praženice hotová slávnosť, a to najmä vtedy, ak poznáte najlepší recept, ako sa robí praženica.

My vám ho v najbližších riadkoch rovno ukážeme, no na úvod chceme len zdôrazniť, že nejde o žiadnu „vedu“, ale len správne načasovanie a použitie tých správnych surovín na prípravu najlepšej praženice. A o tom, že je najlepšia, vás hneď aj presvedčíme, minimálne vo fotogalérii receptu nižšie.

Pustime sa teda do prípravy receptu na najlepšiu praženicu…

Praženica

 

Ako sa robí praženica

Spôsobov prípravy praženice je neúrekom, či už ide o použité suroviny, alebo hustotu praženice. Každá zo surovín dokáže pridať tú svoju špecifickú príchuť. Na klasickú praženicu budeme potrebovať len 3 suroviny – maslo (masť), vajcia a soľ.

Na dochutenie praženice môžeme použiť korenie, mletú červenú papriku, cibuľku či sušené huby (kuriatka, dubáky, rýdziky či modráky).

Suroviny

  • 4 vajcia
  • soľ
  • maslo (masť)
  • čierne mleté korenie
  • mletá červená paprika

 

Postup

1

Najprv si pripravíme panvicu, ktorú si necháme zahriať na plameni. Počas zohrievania si pripravíme do pohára rozbité vajíčka na praženicu. Každé jedno vajce rozbíjame do samostatného pohára pre prípad, ak by bolo pokazené a nepokazili by sme si tak aj už predtým rozbité vajíčka.

2

Na rozohriatu panvicu si dáme rozpustiť maslo a po chvíli pridáme rozbité vajíčka. Kto nemôže maslo, nech skúsi pokojne aj bravčovú masť – praženici dodá nezameniteľnú chuť. Obyčajnou vareškou si vajíčka rozmixujeme a varíme. Pozor však, intenzitu varenia nenastavujte na najvyššiu. Od malička sme naučení robiť praženicu na miernom stupni ohrevu, aby sa vajíčka neuvarili príliš rýchlo. Aj z hľadiska chuti je lepšie praženicu pripravovať dlhšie a poriadne, aby sa všetky chute stihli „zliať“ do jednej.

3

Keď máme vajíčka rozmixované na panvičke, pridáme základné suroviny – soľ, čierne mleté korenie a mletú červenú papriku. Soľ približne pol čajovej lyžičky na 4 vajíčka. Ostatné suroviny podľa chuti a objemu.

4

V poslednom kroku, keď vidíme, že praženica pomaly hustne, vypneme sporák a neustálym miešaním kontrolujeme hustotu. Niekto preferuje hustú praženicu, niekto práve naopak riedku, v závislosti od regiónu Slovenska. Nám chutí skôr tá (ne-hotelová) riedka, preto ju porcujeme na tanier o trochu skôr.

5

K takto pripravenej najlepšej praženici podávame čerstvý krajec chleba. Ešte predtým posypeme nadrobno nakrájanou lahôdkovou cibuľkou.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Ako upiecť krásne nadýchanú bábovku? Tento trik vás dostane!

Fotorecept

Okrem chutného a sýteho pokrmu praženice majú vajíčka aj iné benefity. Sú bohaté na bielkoviny, majú nízky obsah kalórií a obsahujú množstvo stopových prvkov a minerálov.

Ak máte možnosť zohnať si domáce vajíčka, spravte tak! Majú omnoho lepšiu chuť a výraznejšie sfarbenie žĺtka.

Praženica z prepeličích vajec

Ako bonus môžete vyskúšať praženicu aj s prepeličími vajíčkami, prípadne ako kombináciu slepačích a prepeličích vajec. Prepeličie vajíčka na rozdiel od slepačích sú omnoho menšie. 4 prepeličie vajíčka dosahujú objem 1 slepačieho vajíčka.

Recept na kombinovanú praženicu z prepeličích a slepačích vajíčok je prakticky ten istý, len príprava je o čosi dlhšia. Ak už niekto rozbíjal prepeličie vajíčko, určite vie, o čom je reč. Škrupina je pevnejšia, a tak sa často stáva, že nejaká malá škrupinka skončí rovno aj v praženici.

Tu odporúčam zakúpiť tzv. nožnice na prepeličie vajcia, s ktorými to ide omnoho jednoduchšie.

Praženica z prepeličích vajec

Zloženie prepeličích vajíčok

Hoci sú prepeličie vajíčka menšie, obsahom vitamínov a stopových prvkov sú omnoho bohatšie ako tie slepačie. Obsahujú mnoho železa, draslíka, vápnika, fosforu a vitamíny A a B. Pravidelnou konzumáciou prepeličích vajíčok si zlepšíte imunitu, krvný tlak či dokonca trávenie. Ľudia trpiaci na chudokrvnosť by mali začať s konzumáciou ihneď.

Chuťovo sú v porovnaní so slepačími jemnejšie a dokonca ľahšie stráviteľné.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty