Pečený pstruh v rúre so zemiakmi

A čo takto dať si konečne zdravý pokrm na obed? Aj vy to stále odkladáte, lebo si myslíte, že vám to zaberie veľa času? Ani náhodou! Náš recept na pečeného pstruha v rúre so zemiakmi vám nezaberie viac ako 30 minút, a to sa ani nenarobíte.
Tento lahodný recept je spojením zdravej ryby s veľmi chutnými domácimi zemiakmi z rúry. Pstruha však nezabudnite pokvapkať citrónom a posypať bylinkami, ktoré mu dodajú tú správnu chrumkavú chuť. V recepte vám ukážeme, ako pripraviť pstruha tak, aby bol správne pripravený na rovnomerné upečenie.

Pečený pstruh v rúre so zemiakmi

Suroviny

  • Soľ
  • Korenie
  • Maslo
  • Pstruhy
  • Citrón
  • Cesnak
  • Zemiaky

 

Postup

1

Pstruhy si najskôr prekrojíme a umyjeme pod tečúcou vodou, necháme chvíľu odkvapkať z nich vodu, aby sme ich nedávali na plech mokré.

2

Pripravíme si plech, na ktorý si dáme papier na pečenie. Takto pstruhov posolíme a jemne okoreníme zvonku aj zvnútra. Necháme chvíľu odstáť na plechu.

3

Zatiaľ si môžeme ošúpať a nakrájať zemiaky na kolieska a očistiť 2 strúčiky cesnaku.

4

Teraz ešte pokvapkáme pstruhy citrónovou šťavou a dovnútra pridáme/potrieme popučené strúčiky cesnaku spolu s kúskami masla. Pripravené zemiaky pridáme k pstruhom na plech a nezabudneme osoliť aj tie.

5

Zapneme rúru na 200 stupňov a vložíme plech so pstruhmi. Stopneme si približne 20 minút, v závislosti od veľkosti pstruhov. Na záver odporúčame na pár minút zapnúť na rúre aj funkciu gril, ak ju máte. Pstruhy a zemiaky to spraví chrumkavými. Pozor však na to, aby ste to neprešvihli s časom, inak môže byť pstruh síce zvonka opečený, ale zvnútra suchý.

Fotorecept

Je pstruh zdravý?

Okrem toho, že ste si pripravili chutný recept, urobili ste niečo aj pre svoje zdravie. Vo všeobecnosti sa hovorí, že konzumácia rýb je prospešná a pstruhy nie sú výnimkou. Pozor však na spôsob prípravy receptu – skúste sa vyhnúť vyprážaniu na oleji a namiesto toho zvoľte grilovanie, pečenie alebo varenie na pare.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Pečená tekvica Hokkaido

Zdroj omega 3 mastných kyselín, ktoré potrebujeme pre správnu funkciu mozgu či srdca.

Pstruh má nízky obsah tukov a vysoký obsah bielkovín. Ak sa snažíte robiť niečo so svojou hmotnosťou, potom je pstruh výbornou voľbou.

Vitamíny a stopové prvky – pstruh je bohatý na vitamíny B-komplexu, vitamín D, selén a ďalšie minerály, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie tela. Určite to ocenia vaše vlasy či nechty, avšak pri pravidelnej konzumácií.

Počet kalórií

Pre tých, ktorí si prísne strážia denný príjem kalórií, máme výbornú správu. Pstruh má málo kalórií a navyše dokáže účinne zasýtiť. Odhadovaná jedna porcia pečeného pstruha vyjde na približne 250 kcal (200 g).

  • Bielkoviny – 35 g
  • Sacharidy – 0,2 g
  • Tuky – 13 g

Príloha zemiaky

Ako prílohu sme si zvolili pečené zemiaky, ktoré sme si naraz opiekli spoločne so pstruhmi. K pečeným pstruhom sa však hodia aj štuchané zemiaky, varené zemiaky alebo ešte zdravší spôsob, grilovaná zelenina či letný šalát. Ak ste lenivý na prípravu akejkoľvek prílohy, potom aj domáci chlebík je jednou z možností – predsa, proti gustu žiaden dišputát.

Tipy na záver

Ak máte korenie na ryby, použite ho. Pstruhom to dodá ešte výraznejšiu chuť.

Ak máte čerstvú petržlenovú vňať, posypte si ňou pstruhy. Celkovo k rybám sa hodí aj tymián.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

,

Upozorni ma na
guest
1 Komentár
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
Barbora
Barbora
5 mesiace dozadu

Bála som sa tých vysokých stupňov, ale pstruhy sa podarili a sú šťavnaté!

1
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty