Zapekané kuracie mäso s nivou a šampiňónmi

kuracie s nivouZapekané kuracie mäso s nivou a šampiňónmi je skvelým receptom na plnohodnotný nedeľný obed. Dokonalé spojenie všetkých chutí sa vám bude rozplývať na jazyku a poteší nejedného milovníka mäsového pokrmu.

Recept na kuracie mäso s nivou máme od našej maminy, keďže sme si ho zvykli pripravovať u nás doma a doteraz ho radi robíme aj v našom príbytku. Na tento recept však môžete použiť akýkoľvek druh mäsa, my sme ho urobili konkrétne z kuracieho mäsa, ktoré sme mali v mraziaku. Vhodné je napríklad aj morčacie mäso.

V podstate je na vás, či použijete jedno alebo dve mäsá, potom už len záleží od doby jeho pečenia. Konzistencia zostane však rovnaká a chuť sa zachová taktiež. Recept na zapekané mäso odporúčame všetkým, ktorí majú radi “omáčkovitejšie” jedlá.

Suroviny

Potrebujeme na marinádu:

  • 500 g kuracieho mäsa / kuracie prsia
  • kečup
  • horčicu
  • soľ
  • korenie
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 dcl červeného vína

Potrebujeme na zapekanie:

  • marinované mäso
  • niva syr (jeden trojuholník)
  • 4 čerstvé šampińóny
  • 15 dkg kuracej šunky
  • tvrdý syr na postrúhanie
  • 180 ml smotany na šľahanie

Čo ďalšie potrebujeme: 

  • prílohu: ryža/zemiaky
  • zapekaciu misu

Postup

1

Deň vopred si pripravíme marinádu, a to nasledovným spôsobom. Kuracie prsia si nakrájame na plátky, trošku vyklepeme, osolíme, okoreníme a pridáme pretlačený cesnak. Plátky ochuteného mäsa potrieme horčicou, kečupom (stačí z jednej strany) a presunieme do uzatvárateľnej nádoby. Keď máme mäso uložené v nádobe, zalejeme ho červeným vínom, premiešame, aby sa chute spojili a uzavrieme nádobu. Marinádu necháme odpočívať najlepšie cez noc.

2

Kuracie prsia na druhý deň opražíme na panvici z oboch strán na troške oleja. Stačí, ak ho len mierne opražíme, pretože ho budeme ešte ďalej zapekať.

3

Medzitým si nakrájame na plátky šampiňóny, šunku môžeme tiež prekrojiť napoly a postrúhame si na tanierik aj syr. Do zapekacej misy vložíme trošku masla a začíname vrstviť. Najskôr na spodok poukladáme plátky mäsa, následne pridáme šunku, šampiňóny, postrúhaný syr a nadrobený niva syr. Takto vrstvíme, pokiaľ neminieme všetky suroviny, najmä však mäsko. Na záver už stačí len zaliať smotanou na šľahanie a vložiť do vyhriatej rúry.

4

Hotovú zmes pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút. Po uplynutí doby vytiahneme z rúry, mäso bude krásne mäkkučké a syr dokonale roztečený.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Jemná bábovka ako pena: Recept na prípravu vláčnej bábovky

Fotorecept

kuracie s nivou

Kuracie mäso si najskôr opečieme.

kuracie s nivou

Opečené mäso ukladáme po vrstvách spolu so šampiňónmi, nivou a šunkou.

kuracie s nivou

Zalejeme smotanou na šľahanie.

kuracie s nivou

Kuracie mäso po vytiahnutí z rúry.

kuracie s nivou

Dobrú chuť!

 

Tipy na záver

  1. K zapekanému mäsu s nivou odporúčame ako prílohu ryžu, prípadne zemiaky v šupke. Je to už úplne na vás. 🙂
  2. Ak ste zástancom štandardnej prípravy kuraťa, recept na chrumkavé pečené kura sme spísali v predošlom článku.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty