Zapekané kuracie mäso s nivou a šampiňónmi je skvelým receptom na plnohodnotný nedeľný obed. Dokonalé spojenie všetkých chutí sa vám bude rozplývať na jazyku a poteší nejedného milovníka mäsového pokrmu.
Recept na kuracie mäso s nivou máme od našej maminy, keďže sme si ho zvykli pripravovať u nás doma a doteraz ho radi robíme aj v našom príbytku. Na tento recept však môžete použiť akýkoľvek druh mäsa, my sme ho urobili konkrétne z kuracieho mäsa, ktoré sme mali v mraziaku. Vhodné je napríklad aj morčacie mäso.
V podstate je na vás, či použijete jedno alebo dve mäsá, potom už len záleží od doby jeho pečenia. Konzistencia zostane však rovnaká a chuť sa zachová taktiež. Recept na zapekané mäso odporúčame všetkým, ktorí majú radi “omáčkovitejšie” jedlá.
Suroviny
Potrebujeme na marinádu:
- 500 g kuracieho mäsa / kuracie prsia
- kečup
- horčicu
- soľ
- korenie
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 dcl červeného vína
Potrebujeme na zapekanie:
- marinované mäso
- niva syr (jeden trojuholník)
- 4 čerstvé šampińóny
- 15 dkg kuracej šunky
- tvrdý syr na postrúhanie
- 180 ml smotany na šľahanie
Čo ďalšie potrebujeme:
- prílohu: ryža/zemiaky
- zapekaciu misu
Postup
Deň vopred si pripravíme marinádu, a to nasledovným spôsobom. Kuracie prsia si nakrájame na plátky, trošku vyklepeme, osolíme, okoreníme a pridáme pretlačený cesnak. Plátky ochuteného mäsa potrieme horčicou, kečupom (stačí z jednej strany) a presunieme do uzatvárateľnej nádoby. Keď máme mäso uložené v nádobe, zalejeme ho červeným vínom, premiešame, aby sa chute spojili a uzavrieme nádobu. Marinádu necháme odpočívať najlepšie cez noc.
Kuracie prsia na druhý deň opražíme na panvici z oboch strán na troške oleja. Stačí, ak ho len mierne opražíme, pretože ho budeme ešte ďalej zapekať.
Medzitým si nakrájame na plátky šampiňóny, šunku môžeme tiež prekrojiť napoly a postrúhame si na tanierik aj syr. Do zapekacej misy vložíme trošku masla a začíname vrstviť. Najskôr na spodok poukladáme plátky mäsa, následne pridáme šunku, šampiňóny, postrúhaný syr a nadrobený niva syr. Takto vrstvíme, pokiaľ neminieme všetky suroviny, najmä však mäsko. Na záver už stačí len zaliať smotanou na šľahanie a vložiť do vyhriatej rúry.
Hotovú zmes pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút. Po uplynutí doby vytiahneme z rúry, mäso bude krásne mäkkučké a syr dokonale roztečený.
Fotorecept
Tipy na záver
- K zapekanému mäsu s nivou odporúčame ako prílohu ryžu, prípadne zemiaky v šupke. Je to už úplne na vás. 🙂
- Ak ste zástancom štandardnej prípravy kuraťa, recept na chrumkavé pečené kura sme spísali v predošlom článku.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk