Hokkaido polievka

Hokkaido polievkaSezóna tekvíc je tu a vy si tak môžete dopriať jesennú porciu zdravia v podobe hokkaido polievky. Ak si chcete posilniť oslabenú imunitu, nesiahajte hneď po liekoch či vitamínoch v škatuľke, ale využite dary prírody, ktoré nám dáva v podobe čerstvého ovocia či zeleniny. A hokkaido tekvica je čoraz rozšírenejšou a nenormálne chutnou súčasťou našej kuchyne.

Hoci pre mnohých sú recepty s hokkaido tekvicou veľkou neznámou, my vám dokážeme, že na príprave polievky z hokkaido tekvice nie je naozaj nič zložité. Ukážeme vám, ako si ošúpať hokkaido, ako ju nakrájať a hlavne, ako si pripraviť hokkaido polievku zdravo a chutne, aby ste z nej vyťažili čo najviac vitamínov. Ale to všetko si už rozoberieme krok za krokom v príprave.

Hokkaido tekvica

Hokkaido tekvica je zelenina z čeľade tekvicovitých. Ide o plazivú rastlinu s hranatými listovými stopkami. Plody sú veľké a guľaté, a práve preto sú aj náročné na živiny. Zo všetkých tekvíc je u nás na Slovensku najobľúbenejšou práve hokkaido tekvica spolu s maslovou tekvicou.

Tekvica sa pestovala najmä v Strednej a Južnej Amerike. Indiáni si vraj cenili jej plody a semienka pre afrodiziakálne účinky. Nepoužívali ju však na jedenie, ale z jej plodov vyrábali aj riad a nádoby na uskladnenie vecí. My si ju však okrem skvelej chuti ceníme pre obsah vitamínov C, E, B, betakarotén, minerály draslík, meď, železo, horčík, selén a ešte aj vlákninu.

Na prípravu receptov je najjednoduchšia práve tekvica hokkaido, pretože jej šupka pri pečení a varení zmäkne a môže sa konzumovať rovnako ako aj dužina. Pre jej príjemnú orieškovú chuť sa používa najmä pri pečení a grilovaní na záhrade, ale čoraz väčšej obľube sa teší aj polievka.

hokkaido tekvica prekrojená

Ako ošúpať hokkaido na polievku

Tekvicu hokkaido nie je potrebné šúpať tak, ako iné druhy tekvíc. Aj preto sa teší mimoriadnej obľube. Pri varení a pečení nám šupka zmäkne a potom nie je problém ani s jej konzumáciou. My pri príprave nanajvýš odrežeme časť tekvice, ak je špinavá alebo povrch výrazne odretý.

Ako nakrájať hokkaido na polievku

Tekvicu najskôr umyte pod prúdom studenej vody a osušte utierkou. Na krájanie veľmi oceníte ostrý nôž, pretože čerstvá hokaido je tvrdá. Najskôr odrežte vrchnú časť (stopku), aby vám pevne sedela pri krájaní. Následne ju prepoľte, no pozor na prsty. Lyžičkou už len vyberte dužinu so semienkami. Takto pripravenú tekvicu ešte nakrájajte na mesiačiky a tie následne na malé kocky.

Nakrájaná hokkaido

Ako skladovať hokkaido

Správnym skladovaním vám hokaido vydrží aj do ďalšej jari. Ideálnym miestom na skladovanie je suchá a chladná pivnica bez priameho svetelného žiarenia pri teplote okolo 10 stupňov. Vo vlhkom prostedí sa vám tekvica dokáže rýchlo chytiť a zhniť.

Ako zmraziť hokkaido

Výborná úroda tekvíc dokáže spôsobiť, že už ste z nej presýtení a dali by ste si čokoľvek, len nie opäť tekvicu. V tom prípade sa dá hokkaido aj zamraziť a použiť na neskôr, no treba očakávať, že už nebude chutiť ako čerstvá zo záhrady. Tekvicu umyjeme, rozpolíme, vydlabeme dužinu so semiačkami a nakrájame, najskôr na mesiačiky a následne na kocky. Takto pripravenú hokaido vložíme do mrazničky.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Špenátové smoothie na chudnutie

“Tekvicu hokkaido môžeme zamraziť pokrájanú na kocky, ale podľa mňa už nebude chutiť ako čerstvá,” radí autorka vo svojej publikácii Mrazíme ovocie a zeleninu, RNDr. Eva Paulovičová.

Hokkaido polievka

Kto nevyskúša, nezažije alebo v našom prípade neochutná. Týmto mottom sme sa pri príprave tekvicovej hokkaido polievky riadili aj my a úplne sme tomu prepadli. Tu je pár výhod, prečo si vyskúšať polievku z hokaido:

  1. dá sa pestovať aj u nás a vlastná úroda zabezpečí kvalitu tekvice
  2. je zdravá, podporuje činnosť obličiek, pomáha s trávením či vysokým tlakom
  3. chutí aj deťom
  4. obsahuje veľa vitamínov a stopových prvkov – horčík, selén, železo …
  5. dá sa pripraviť aj ako diétna, bez smotany na záver
  6. nutričné hodnoty: 149 kalórií, Bielkoviny – 4,2 g Sacharidy – 16 g, Tuk – 4,3 g
  7. vyšperkovať sa dá na záver stovkami spôsobov, ale poďme už k samotnému receptu

Základné suroviny

  • 1 tekvica hokkaido
  • 200 g zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 30 g masla
  • Zeleninový vývar
  • 60 g tvrdého syra
  • 150 ml smotany na varenie
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie

Voliteľné suroviny na dochutenie tekvicovej polievky

  • Tekvicové jadierka
  • Slnečnicové jadierka
  • Ľanové jadierka
  • Kyslá smotana
  • Kôpor
  • Krutóny
  • 1 až 2 lyžicu octu
  • Cukor podľa chuti
  • Tvrdý syr
  • Tekvicový olej
  • 100 g vaječných halušiek

Postup

1

Najskôr si pripravíme zeleninu – cibuľu, cesnak, zemiaky a hokkaido. Zemiak dodá tekvicovej polievke pravú chuť a dokonale ju zahustí, cibuľa s cesnakom chuť zvýrazní a tekvica na záver polievku pekne zafarbí.

Očistíme si zemiaky, cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak na menšie plátky. Hokaido tekvicu šúpať netreba, preto ju len poriadne očistíme pod prúdom vody a spolu so zemiakmi nakrájame na kocky.

2

V hrnci necháme rozpustiť maslo a vložíme pripravenú zeleninu. Postupne opekáme pár minút na masle, pri opekaní posolíme a pokoreníme.

3

Keď je už zelenina jemné opečená, podlejeme teplým zeleninovým vývarom a varíme aspoň 15 minút, kým zelenina nezmäkne. Zeleninový vývar dodá polievke výraznejšiu chuť, no ak nemáte vývar, použite aspoň bujón. Uvarenú zeleninu rozmixujeme a prilejeme smotanu na varenie – základ tekvicovej hokkaido polievky je pripravený.

4

Na zvýraznenie chuti si nastrúhame tvrdý syr a prisypeme do horúcej polievky. Polievku vrátime naspäť na oheň a na miernom ohni necháme syr v polievke roztopiť, približne 10 min.

5

Na záver polievku odstavíme a môžeme dochutiť nasekaným kôprom zo záhrady, octom a podľa chuti aj cukrom či lyžičkou kyslej smotany. Pri podávaní ešte posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a mletým korením.

Fotorecept

Umyjeme hokkaido tekvicu hokaido tekvica hokkaido tekvica Prekrojená hokkaido tekvica Dlabame hokkaido tekvicu Nakrájaná hokkaido na mesiačiky Nakrájaná hokkaido na kocky Nakrájaná hokkaido Nakrájaná hokkaido Hokkaido polievkaPodobný videorecept

Tipy na záver

Nezabudnime ani na blahodarné účinky tekvicových jadierok a tekvicového oleja. Vyskúšajte si pridať oboje do polievky a na tú originálnu chuť nezabudnete.

Ak nieste fanúšikom kôpru, môžete ho v závere nahradiť aj krutónmi či semiačkami – tekvicovými, ľanovými alebo slnečnicovými. Základ každej hokkaido polievky je v bledo-modrom ten istý. Je už len na vás, aké voliteľné suroviny použijete na vyšperkovanie domácej hokaido polievky.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Zatiaľ bez komentára. Buďte prví

Pridaj komentár

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty