Varenie mäsa v tlakovom hrnci má neuveriteľné výhody. Odhliadnuc od úspory času a energie, je to aj zachovanie dôležitých živín, ktoré v sebe mäso obsahuje. Krásnym príkladom z bežného života je hovädzie mäso. Cenovo drahšie ako hydinové či bravčové a z hľadiska času prípravy aj najdlhšie. O strate živín počas nekonečného 3 hodinového varenia na panvici ani nehovoriac a verte mi, viem, o čom píšem. Ochutnať hovädzie mäso po hodine a pol a zistiť, že ešte ani zďaleka nie je pripravené, mi na nálade nikdy nepridalo.
Preto sme zainvestovali do kvalitného tlakového hrnca a výsledok na seba nenechal dlho čakať. Výsledné hovädzie v tlakovom hrnci je rýchle, mäkké a dokonca aj šťavnaté. Dnes by som bez kuchty nebola ani len ochotná pripravovať hovädzinu na obed.
Ako dlho variť hovädzie mäso v tlakovom hrnci (kuchte)?
Len pre porovnanie, predtým som dokázala hovädzie mäsko variť aj 2-3 hodiny, dnes mám do 1 hodiny aj prestreté. Hovädzina je mäkká a šťavnatá, až sa mi rozplýva na jazyku. V niektorých prípadoch som nadobudla pocit, že mi to ušetrilo aj 70% času a energie zároveň.
Mäso dokonca nie je potrebné ani podlievať, pod tlakom pustí vlastnú šťavu a omáčka z neho je preto chutnejšia, než nekonečné podlievanie vodou či vývarom.
V nasledujúcej tabuľke nájdete všetky časy varenia hovädzieho mäsa v tlakovom hrnci, okrem hovädzích steakov samozrejme:
Typ hovädzieho mäsa | Čas varenia* |
Hovädzie stehno na kocky | 40 min |
Hovädzie stehno na tenké plátky | 30 min |
Hovädzia roštenka na plátky | 35 min |
Falošná sviečková na plátky | 35 min |
* čas sa počíta od momentu natlakovania tlakového hrnca |
Môj postup varenia v tlakovom hrnci
Keďže príprava hovädzieho mäsa v tlakovom hrnci sa môže u každého líšiť, spíšem ten svoj. Je veľmi jednoduchý:
- Najprv si rozohrejem tlakový hrniec na vysokej intenzite.
- Pridám bravčovú masť alebo olivový olej a nechám chvíľu rozhorúčiť.
- Do rozohriateho tlakového hrnca pridám nadrobno nakrájanú cibuľu a nechám opražiť dozlatista.
- Nakrájané, osolené a okorenené hovädzie mäso pridám do hrnca a rýchlo opražím, až kým sa mäso neuzavrie.
- Postupne bude púšťať šťavu, znížime intenzitu ohrevu a miešame.
- Pridáme kečup a malinký objem vody – len pre istotu.
- Tlakový hrniec uzavrieme, pridáme intenzitu ohrevu.
- Od momentu zapnutia bezpečnostnej poistky znížime ohrev na potrebné minimum a stopujeme si čas.
- Po približne 20 minútach úplne vypnem elektrický sporák a nechám ešte dôjsť až do samovoľného uvoľnenia bezpečnostnej poistky. Táto fáza mi trvá aj 20 minút, kedy sa mäso pod tlakom stále varí – čas uvoľnenia bezpečnostnej poistky záleží od intenzity natlakovania tlakového hrnca – ak už moc syčal, dlhšie sa bude uvoľňovať. Ak sa ponáhľate, môžete bezpečnostnú poistku uvoľniť aj manuálne. Hovädzie mäso je vo finále mäkké a šťavnaté a samozrejme, nič nám neprihorelo.
A čo ostatné mäso?
Príprava bravčového či kuracieho mäsa je v porovnaní s prípravou hovädzieho mäsa omnoho kratšia. Uvádzame orientačné časy prípravy v tlakovom hrnci:
Typ mäsa | Čas varenia* |
Bravčové stehno na kocky | 25 min |
Bravčové stehno na plátky | 30 min |
Bravčové pliecko na plátky | 20 min |
Kuracie prsia | 15 min |
* čas sa počíta od momentu natlakovania tlakového hrnca |
Fotorecept prípravy hovädzieho mäsa v kuchte
Šťavnaté hovädzie mäso v tlakovom hrnci – jednoduchý recept
Hovädzie stehno umyjeme a prešpikujeme údenou slaninkou, posolíme a pokoreníme.
Očistíme si cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler a pokrájame na rezance. Pripravenú zeleninu pražíme na bravčovej masti doružova. Následne pridáme aj hovädzie mäso a zavrieme v tlakovom hrnci aspoň 30 minút.
Po polhodine mäkkučké hovädzie mäso vyberieme a šťavu z mäsa odparíme na tuk, pridáme trochu múky a upražíme doružova. Pridáme paradajkový pretlak a zalejeme vodou alebo pripraveným vývarom.
Šťavu dobre premiešame, pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, citrónovú kôru, celé korenie, bobkový list, klinček a varíme ďalšiu pol hodinu. Po polhodine šťavu pretlačíme cez sitko a pridáme červené víno.
Hovädzie mäso podávame na tanier a polejeme pripravenou omáčkou. K takémuto mäsku sa hodí najmä domáca parená knedľa, dusená ryža ale aj varené zemiaky.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk
Skvelé, chutilo všetkým!