Hovädzie mäso na šťave

Keď už hovädzie mäso na obed, tak prečo si ho rovno nepripraviť na šťave? Aspoň tak som si povedala poslednú nedeľu a dobre som urobila! Obed bol veľmi zdravý a chutil celej rodine. Veď posúďte sami, postup je rýchly a ak máte aj tlakový hrniec, do 60 minút je recept na hovädzie mäso na šťave pripravený.

Hovädzie mäso na kocky

Hovädzie mäso nakrájame na kocky

Suroviny do receptu

  • 500 g hovädzieho mäso
  • 1 cibuľa
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 6 ks celého čierneho korenia
  • Bravčová masť
  • Voda / hovädzí vývar
  • 4 ks bobkového listu
  • 1 ks klinčeku
  • 2 PL mletej červenej papriky
  • Huby (voliteľné)
  • Hrach (voliteľné)

 

Postup prípravy hovädzieho mäsa na šťave

1

Hovädzie mäso si pokrájame na menšie kocky, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame. Necháme chvíľku postáť. Medzitým si očistíme cibuľu a nakrájame nadrobno. Rozhoručíme si panvicu a pridáme olej alebo bravčovú masť. Na nej opečieme cibuľku do zlatista. Pridáme pripravené mäso a na intenzívnom stupni rýchlo opečieme, aby sa mäso zatiahlo a ostalo vo vnútri šťavnaté.

2

Keď mäso pustí šťavu, pridáme bobkový list, klinček a celé korenie. Takto pokračujeme vo varení, občas podlejeme vodou, prípadne hovädzím vývarom, keď sa šťava vyparí. Ja som mäso varila/dusila v kuchte približne 25 minút. Potom už len posypeme skoro mäkkučké mäso mletou červenou paprikou a varíme ešte ďalších 10 minút.

3

Za ten čas som si pripravovala prílohu, k hovädziemu mäsku sa hodí ryža, prípadne ešte tarhoňa. Ja som tentokrát zvolila ryžu. Postup, ako uvariť ryžu nájdete tu.

4

Po 10 minútach varenia mäso okoštujeme a prípadne dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Vyberieme uvarený bobkový list a servírujeme spoločne s ryžou. Dúfam, že aj vám bude tak chutiť, dobrú chuť!

Hovädzie mäso na šťave

Fotorecept prípravy hovädzieho mäsa na šťave

Nutričné hodnoty

Zloženie nutričných hodnôt *Množstvo
Energetická hodnota 620 kJ
Bielkoviny 25 g
Sacharidy 0 g
Tuky 12 g
* uvedené hodnoty sú pre množstvo 100 g

Hovädzie mäso

Hovädzie mäso z mladších 3 – 5 ročných zvierat je pekne červené, jemne pretkané lojom. Zo starších zvierat je mäso tmavočervenej farby a vyžaduje dlhšiu úpravu. Zo zadného mäsa je najcennejšia sviečkovica, z ktorej sa pripravujú hlavne bifteky. Z vysokého a nízkeho boku sa zase pripravujú roast-beefy a roštenky. Mäso zo stehna je suchšie a používa sa obyčajne na dusenie so slaninkou alebo zeleninou. Na varenie je vhodné mäso z rebier a pleca. Z hovädzích kostí pripravujeme chutné polievky a vývary do omáčok a prívarkov. Hovädie mäso upravujeme dusením, varením a pečením.

Tipy na záver

A

Pri varení hovädzieho mäsa sa oplatí zainvestovať do tlakového hrnca (kuchty). Ušetrí to náklady a najmä čas. Bez kuchty si už varenie ani len neviem predstaviť, verte mi. Aj ja si pamätám na nekonečné varenie v nedeľu a mäso nie a nie zmäknúť. O varení hovädzieho mäsa v tlakovom hrnci som sa rozpísala v predošlom článku. No už na tomto recepte vidíte, že hoci sme pripravovali recept z hovädzieho mäsa, vôbec to netrvalo dlho.

B

Je prakticky úplne jedno, či hovädzie mäso nakrájate na plátky alebo menšie kocky. Ja som sa rozhodla pre kocky, ale ak sa rozhodneme pre plátky, tie nezabudnite nakrájať na tenké plátky a vyklepať na tenulinko. Mäso tak rýchlejšie uvaríte do mäkka.

C

Na lepšie dochutenie môžete v 4. kroku spolu s mletou červenou paprikou pridať aj huby (šampiňóny) a hrášok. Tieto dve suroviny dokážu výborne spestriť chuť hovädzieho mäsa.

D

Z hovädzieho mäsa do nášho receptu sa hodí hovädzie stehno, hovädzie pliecko ale aj falošná sviečková.

E

Posledne som pripravovala tento recept pre manžela a keďže ho mám stále veľmi rada, rozhodla som sa pre mierne vylepšenie – gurmánsku špecialitu hovädzieho mäsa na šťave. Kým sa mäso dusilo, uvarila som zemiaky, očistila a nakrájala cibuľu na krúžky a posypala ich na zemiaky. Nasekanou petržlenovou vňaťou som už len posypala mäso na šťave a chod sa mohol podávať. Myslím, že vtedy ma mal rád aj on. 😊 😊

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
3 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
Monika
Monika
3 roky dozadu

Používam tlakový hrniec a pripravujem veľmi podobne.
Bez kuchty si hovädzinu už popravde neviem ani predstaviť – mäkká a šťavnatá!

Dušana
Dušana
2 roky dozadu

A prosím vás, ten klinček kedy pridáte?

3
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty