CHEESECAKE: 5 TOP receptov na cheesecake

Cheesecake ako dezert v súčasnosti naberá na popularite. Ide o veľmi chutný a obľúbený koláč, ktorému odolá len málokto. Pustite sa s nami do prípravy našich overených receptov na cheesecake a určite neoľutujte.

Áno, cheesecake sa považuje za moderný dezert, nakoľko je odlišný v porovnaní s tradičnými koláčikmi, na aké sú zvyknuté naše babičky, avšak jeho pôvod siaha až do Starovekého Grécka. Ste prekvapení? Vôbec sa nečudujeme! Viacerí si pôvod koláčiku cheesecake zamieňajú s americkým mestom New York, avšak pravda je taká, že cheesecake pochádza z gréckeho ostrova Samos. Už starovekí Gréci ho konzumovali ako skvelý zdroj energie a dokonca i viacerí športovci, a to priamo pred Olympijskými hrami.

V minulosti bol základom pravého cheesecaku jedine tvarohový čerstvý syr a med. Až neskôr sa cheesecake dostal do spomínaného amerického New Yorku, kde sa udomácnila citrónová verzia tohto dezertu. Základná surovina pre americký cheesecake je práve čerstvý syr s názvom Philadephia. A čo je zaujímavé (práve v porovnaní so súčasným receptom) je fakt, že úplne pôvodný recept na cheesecake neobsahoval žiadne ovocie.

Príprava cheesecake

V súčasnosti si prípravu cheesecaku prispôsobujeme sezónnosti, skúšame rôzne (často aj ovocné) obmeny a do receptu väčšinou používame známy krém mascarpone. Pôvodne existovali len pečené verzie koláčiku a dnes sa do popredia dostávajú práve aj tie nepečené verzie cheesecakov. Jeden z nepečených vám preto predstavíme aj v tomto článku. 🙂

Veľkou výhodou domácej prípravy cheesecaku je práve časová nenáročnosť a v neposlednom rade i cenová dostupnosť. Áno, cheesecake si v súčasnosti vieme kúpiť takmer v každej kaviarni či cukrárni, no otvorene, ich ceny sú často prehnané.

Ak sa rozhodneme pustiť sa do (ne)pečenia cheesecaku doma, ušetríme aj nejaké tie peniažky a určite tým neutrpíme na jeho chuti. Mali by sme však dodržiavať niekoľko zásad pri jeho pečení a príprave.

Pečený cheesecake

Pri pečenej verzii zohráva dôležitú úlohu vodný kúpeľ, čo znamená, že do trúby vložíme formu na pečenie v pekáči alebo plechu, ktorý bude naplnený vodou. Pýtate sa prečo? Dôvodom je skutočnosť, že ak sa cheesecake pečie vo vodnom kúpeli, zabraníme tak jeho prasknutiu a vysušeniu. Taktiež dávajme pozor na to, aby sme do neho za žiadnych okolností nepichali špajdľou a neotvárali vôbec dvierka pri pečení.

V takomto prípade by sme spôsobili, že cheesecake sa nám celý prepadne. Výsledný efekt by mal znamenať, že cheesecake je trasľavý a pevnú konzistenciu získa až stuhnutím v chladničke.

Sušienky na cheesecake

Nech sa už rozhodnete pripravovať akýkoľvek druh cheesecaku, základom vo väčšine prípadov je práve sušienkový korpus a rozpustené maslo. Sušienky môžu byť rôzne, a to podľa typu cheesecaku. Náš veľmi obľúbený je práve nepečený oreo cheesecake, kde logicky používame rozmixované oreo keksy. Bežne však používame aj Hobits keksíky, Opavia keksy s maslovou príchuťou, Lotus keksy alebo klasické Bebe keksy. Radi sa s vami podelíme aj o malú fintu, ako najlepšie podrviť akékoľvek keksy. Poukladajte ich do uzatvárateľného plastového sáčku (napr. do Ikea obalu), sáčok uzavrite a valčekom na cesto sušienky rozdrvíte.

Cheesecake sušienky

Valčekom si môžeme ideálne a jednoducho popučiť sušienky na cheesecake.

Zoznam 5 TOP receptov na cheesecake

1. Citrónový cheesecake s mascarpone

Keďže citrónový cheesecake je jedným z tých tradičnejších, začneme práve s jeho prípravou. Odporúčame ho pripravovať tiež v prípade, že by sme ho radi farebne ozdobili, keďže má na rozdiel od iných koláčov bledú plnku vhodnú na zdobenie. Nech sa páči, recept na citrónový cheesecake, ktorý si zamilujete.

Potrebujeme na korpus:

  • 200 g maslových sušienok
  • 120 g masla

Potrebujeme na plnku:

  • 750 g mascarpone
  • 200 g kyslej smotany
  • 180 g práškového cukru
  • 4 celé vajíčka
  • 2 žĺtky
  • 4 lyžice polohrubej múky
  • nastrúhaná kôra z citróna

Potrebujeme na citrónový krém:

  • 2 citróny
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžica masla

Príprava receptu

  1. Pripravíme si potrebné množstvo masla a necháme ho zmäknúť. Maslové sušienky si podrvíme nadrobno a vložíme do väčšej misky. Pripravíme si formu na pečenie vystlanú papierom na pečenie. Keď máme maslo zmäknuté, pridáme ho k sušienkám a ručne premiešame. Následne “cesto” vysypeme do formy a zatlačíme na dno formy tak, aby boli okraje trošku vyššie ako korpus.
  2. Korpus dáme piecť na 10 minút pri teplote 180 stupňov.
  3. Začneme si pripravovať plnku, ktorú následne pridáme na predpečený korpus. Do mixéra dáme mascarpone, kyslú smotanu, práškový cukor a pekne spolu vyšľaháme. Za stáleho miešanie pomaly pridávame celé vajíčka, postupne aj žĺtky a polohrubú múku. Na záver pridáme citrónovú kôru a v mixéri ešte celé premiešame. Hotový krém pridáme na predpečený korpus a pečieme 15 minút pri teplote 180 stupňov. Po uplynutí času znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme zhruba ešte 40 minút.

Celý recept na citrónový cheesecake nájdete tu!

Citrónový cheesecake

2. Cheesecake so slaným karamelom

Karamelový cheesecake patrí v našej rodine k veľmi obľúbeným receptom. Karamel dokáže cheesecake perfektne osladiť, spestriť jeho chuť a aj vizuálne skrášliť. Jeho príprava nie je vôbec náročná a výsledná chuť rozhodne stojí za to. Tak poďme sa spoločne pustiť do pečenia.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Ako dlho kysne cesto?

Čo budeme potrebovať?

Na korpus:

  • 200 g sušienok
  • 120 g masla

Na cesto:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 3 celé vajíčka
  • 5 PL krupicového cukru

Karamel:

  • 100 ml vody
  • 150 g krupicového cukru
  • 100 g masla
  • 80 ml smotany na šľahanie

Príprava receptu

  1. Pripravíme si korpusový základ, a to podrvením sušienok a zmäknutým maslom. Zmes spolu premiešame a povtláčame na formu vystlanú papierom na pečenie. Dáme piecť na 180 stupňov na 10 minút.
  2. Kým sa nám korpus pečie, využijeme čas a pustime sa do prípravy tvarohového krému. V mixéri si rozmixujeme tvaroh, mascarpone, cukor a celé vajíčka. Hotový krém pridáme na predpečený korpus a dáme opäť piecť na 45-50 minút.
  3. Keď je cheesecake upečený, necháme ho poriadne vychladnúť a zatiaľ si pripravíme karamel.
  4. Do hrnca s vodou pridáme cukor, ktorý nemiešame, ale necháme ho prirodzene sa rozpustiť. Môžeme si pomôcť tak, že chytíme hrniec a trošičku potočíme, kým nám nevznikne karamel. Keď nám karamel chytá zlatistú farbu, primiešame mäkké maslo a až vtedy miešame, kým sa maslo úplne nerozpustí. Na záver pridáme smotanu izbovej teploty. Až keď zmes poriadne buble, odstavíme ju z varu. Chvíľku ju pomiešame a necháme úplne vychladnúť.

Celý recept na cheesecake nájdete tu!

Cheesecake s mascarpone a karamelom

3. Nepečený cheesecake s čokoládou

Tento recept na nepečený čokoládový cheesecake je jedným z najjednoduchších receptov vôbec. Zaručene však čas strávený prípravou nezodpovedá jeho neodolateľnej a osviežujúcej chuti. Ak máte chuť na ozajstnú dobrotu a nemáte dostatok času na pečenie, rozhodne dajte šancu tomuto dezertu, nesklame vás!

Čo budeme potrebovať?

Na korpus:

  • 2 balíky bebe keksov čokoládových
  • 150 g rozpusteného masla

Na krém:

  • 500 g tvarohu
  • 1 smotana na šľahanie
  • 300 g čokolády na varenie

Na polevu:

  • 140 ml smotany na šľahanie
  • 100 g čokolády na varenie

Príprava receptu

  1. Rozdrvíme si bebe keksy nadrobno a pridáme zmäknuté maslo. Korpusový základ natlačíme na dno formy na pečenie.
  2. Nad parou si rozpustíme čokoládu na varenie. Medzitým si do misy dáme tvaroh a prilejeme ku nemu smotanu na šľahanie.
  3. V momente, keď sa čokoláda rozpustí ju dáme vychladnúť a prilejeme k hotovej čokoládovej zmesi.
  4. Vznikne nám hustý krém, ktorý natrieme na korpusový základ a pripravíme si polevu.

Celý recept na nepečený cheesecake nájdete tu!

Nepečeny cheesecake

4. Tvarohový cheesecake s malinami

Tvarohový cheesecake s malinami a čokoládou je ideálny recept počas letných dní. Tento recept vás výborne osvieži a navyše je veľmi jednoduchý na potrebné suroviny. Ak pripravujete oslavu či rodinné posedenie, cheesecake je ideálnou voľbou a môže byť aj náhradou torty. Vaše deti to určite ocenia. 🙂

Čo budeme potrebovať?

Potrebujeme na korpus:

  • 200 g maslových sušienok (ja používam Hobbits)
  • 100 g mäkkého masla

Potrebujeme na krém:

  • 750 g jemného tvarohu
  • 180 g kyslej smotany
  • 2 vanilkové cukre
  • 70 g kryštálového cukru
  • 2 celé vajíčka
  • 2 lyžice hladkej múky

Potrebujeme na polevu:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g masla
  • 70 ml smotany na šľahanie

Príprava receptu

  1. Maslové sušienky rozdrvíme v mixéri alebo ich jednoducho dáme do sáčka, v ktorom ich valčekom na ceste pomrvíme. K pomrveným sušienkam pridáme zmäkknuté maslo a vytvoríme cesto, ktoré by malo držať pokope.
  2. Cesto pridáme do formy vystlanej papierom na pečenie a pekne ho popritláčame rukou na dno a trošičku aj na okraje. Dáme piecť na 180 stupňov na 10 minút.

Celý recept na tvarohový cheesecake s malinami nájdete tu!

Cheesecake s tvarohom a malinami

5. Čokoládový cheesecake

Čokoládový cheesecake (čískejk) preferujeme práve preto, že jeho prípravu zvládne pokojne aj začiatočník a jeho výsledok naopak ocení aj náročný jedinec. Nie je vôbec náročný ani z pohľadu dostupnosti surovín a vyzerá naozaj fantasticky.

Čo budeme potrebovať?

Na čokoládový cheesecake budeme potrebovať

  • 2 balíky kakaových bebe keksov (obdĺžníkových) cca 250 g
  • 120 g masla
  • 500 mascarpone
  • 250 g jemného tvarohu
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 80 g práškového cukru
  • 200 g milka mliečnej čokolády
  • 50 g horkej čokolády
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice Zlatého klasu
  • trubičky
  • kinder čokoládky
  • čerstvé ovocie
  • pomrvené bebe keksy

Príprava receptu

  1. Bebe keksy si pomrvíme nadrobno – buď použijeme mixér alebo ich pomrvíme valčekom v uzavretom sáčku. Následne ich vysypeme do misky a pridáme k nim rozpustené maslo.
  2. Maslo spolu s bebe keksami vysypeme do formy na pečenie a pečieme pri teplote 170 stupňov približne 10 minút. Po upečení necháme trochu vychladnúť.

Celý recept na čokoládový cheesecake nájdete tu!

Čokoládový cheesecake

Veríme, že naše recepty na cheesecake koláče si skôr či neskôr obľúbite – nech sa už rozhodnete pre prípravu ktoréhokoľvek z nich. Ak aj nie, možno sme “len” vyvrátili mýtus o komplikovanej príprave domácich cheesecakov alebo priniesli nové tipy na pečenie týchto dezertov.

Čítajte ďalej:

,

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty