Tvarohový cheesecake s malinami a čokoládou je v súčasnosti jedným z najobľúbenejších dezertov. Avšak náš recept na cheesecake z tvarohu je veľmi jednoduchý a navyše nepotrebujeme mať doma ani zásoby s mascarpone. Internety, knihy, blogy sú dnes plné rôznych receptov na pravý cheesecake, avšak existuje ešte viac tipov na jeho obmeny. Niektorí z nás preferujú iba ovocné cheesecaky, niektorí naopak nemôžu ovocie na koláčoch ani vidieť. Rovnako je to aj s ingredienciami používanými v cheesecaku.
Samozrejme, základom väčšiny sú maslové sušienky a rozpustené maslo. Toto sa v zásade nemení. Obmeny však nastávajú práve v surovinách na krém. Krém na cheesecake môže byť pripravovaný z kyslej smotany, tvarohu, mascarpone, rôznych špeciálnych krémových syrov a podobne.
Predpokladám, že nie všetky zo surovín máte bežne doma v chladničke. Áno, každý zo surovín má svoju chuť či konzistenciu, ale ani zďaleka ich bežne nekupujete. Preto sme sa rozhodli pripraviť práve tento skvelý cheesecake s tvarohom a malinami z úplne bežných surovín, a to smotany a tvarohu. Náš recept je veľmi jednoduchý a zvládne ho pripraviť naozaj každý a navyše, úžasne chutí a dá sa krásne zdobiť. Pokojne si viem predstaviť, že takýto cheesecake s tvarohom pripraví aj mamina pre svoje dieťa na narodeniny. 🙂 Presvedčte sa sami!
Suroviny na tvarohový cheesecake
Potrebujeme na korpus:
- 200 g maslových sušienok (ja používam Hobbits)
- 100 g mäkkého masla
Potrebujeme na krém:
- 750 g jemného tvarohu
- 180 g kyslej smotany
- 2 vanilkové cukre
- 70 g kryštálového cukru
- 2 celé vajíčka
- 2 lyžice hladkej múky
Potrebujeme na polevu:
- 100 g čokolády na varenie
- 50 g masla
- 70 ml smotany na šľahanie
Postup, ako pripraviť tvarohový cheesecake s malinami:
Maslové sušienky rozdrvíme v mixéri alebo ich jednoducho dáme do sáčka, v ktorom ich valčekom na ceste pomrvíme. K pomrveným sušienkam pridáme zmäkknuté maslo a vytvoríme cesto, ktoré by malo držať pokope.
Cesto pridáme do formy vystlanej papierom na pečenie a pekne ho popritláčame rukou na dno a trošičku aj na okraje. Dáme piecť na 180 stupňov na 10 minút.
Kým sa nám pečie korpus, pripravíme si lahodný tvarohový krém, ktorý je veľmi jednoduchý. Kuchynským robotom na nízkych otáčkach vyšľaháme tvaroh, kyslú smotanu, vanilkový a kryštálový cukor. Krém musí byť vyšľahaný dohladka. Následne za stáleho miešania pridáme celé vajíčka po jednom a 2 lyžice múky.
Upečený korpus necháme trošku vychladnúť a vylejeme naň hotový tvarohový krém.
Cheesecake pečieme na 180 stupňov približne 50 minút. Po upečení ho necháme v pootvorenej rúre ešte asi 15 minút.
Cheesecake necháme stuhnúť v chladničke – najlepšie cez noc. Na druhý deň si pripravíme polevu a to tak, že v horúcej smotane rozpustíme čokoládu a pridáme maslo, ktoré sa musí poriadne rozpustiť, aby nám neostávali hrudky. Polevu pridáme na stuhnutý cheesecake a dozdobíme čerstvými malinami.
Fotorecept
Tipy na záver
Cheesecake je možné krásne dozdobiť podľa vlastného uváženia, či už za pomoci ovocia (maliny, jahody, čučoriedky), prípadne čokolády a orieškov. Je priam až vhodný na bežné detské narodeninové či meninové oslavy.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk