Batátové hranolky – chrumkavá dobrota len v 6 krokoch

Kto z nás dokáže odolať chutným hranolčekom?! Asi naozaj len málokto. Preto vám prinášame iný, zdravý recept na batátové hranolky, ktoré môžete konzumovať dokonca bez výčitiek.

Batát je koreňová hľuza povojníka batátového. Batát (sladký zemiak) v sebe obsahuje cukor a škrob, čím sa líši od klasických zemiakov. Aj to je dôvod, prečo batáty alebo sladké zemiaky chutia úplne inak ako naše klasické slovenské zemiaky z našich polí.

Konzistenciou pripomína skôr pečenú tekvicu, chuť je nasladnutá, pre naše chuťové poháriky dosiaľ nepoznaná, ale veľmi chutná. Určite odporúčame vyskúšať, a to hneď to najlepšie – batátové hranolky pečené v rúre.

Tvar sladkého zemiaku pripomína kombináciu klasického zemiaku s užším priemerom zakončený nepravidelným lievikovým tvarom. Vo vnútri je sfarbený do oranžova, z čoho vyplýva, že je bohatý na betakarotén, ale o tom ďalej v článku v jeho zdravotných prínosoch.

Batáty alebo tzv. sladké zemiaky naberajú na popularite čím ďalej, tým viac. Dnes sú batáty neodmysliteľnou súčasťou moderných svetových kuchýň. Okrem toho, že sa považujú za veľmi zdravú potravinu, sú navyše aj veľmi chutné. Akými benefitmi sa však môžu batáty pochváliť?

Batáty a ich účinky na zdravie

Sladké zemiaky sú bohatým zdrojom vitamínov, vlákniny, proteínov, ale i minerálov. Okrem vitamínov A, B, E, obsahujú i draslík, železo, fosfor, zinok a mnoho ďalších prospešných vitamínov. Ich konzumácia sa odporúča aj pri diétach a snahe o štíhlu líniu, pretože aj napriek tomu, že obsahujú viac kalórií, tuk nemajú takmer žiadny.

Avšak v porovnaní s tradičnými fritovanými hranolkami z obyčajných zemiakov majú približne o 30 kcal menej, takže ak ste sa definitívne rozhodli pre hranolky, pouvažujte radšej nad hranolkami z batátov.

Určite je tiež potrebné vyzdvihnúť ich priaznivé účinky na posilnenie imunity, zlepšenie zraku a taktiež sú aj prevenciou pri žalúdočných vredoch a ťažkostiach. A čo viac si môžeme priať, ako zdravú a zároveň chutnú potravinu? Snáď už len tie najlepšie recepty na jej prípravu.

Ako očistiť batáty na hranolky?

Na čistení batátov nie je nič zložité, stačí ich umyť pod prúdom studenej vody, podobne ako klasické zemiaky. V prípade väčšieho znečistenia čistíme kefkou pod tečúcou vodou.

Ako ošúpať batáty na hranolčeky

V šupke sa nachádza veľa výživných minerálov, preto je škoda šupku úplne ošúpať. Najmä pri pečení odporúčame radšej batáty poriadne očistiť miesto úplneho ošúpania. Aj my pri príprave hranoliek z batátov zemiaky nešúpeme, ale viac už v samotnom postupe receptu.

Ako nakrájať batáty na hranolky

Všetko záleží od veľkosti batátu. Na úvod si odrežeme špičky sladkého zemiaky – tie by nám tak akurát pri pečení prihoreli. Ak máte väčší kus, potom odporúčame rozdeliť batát na polovicu, aby sa lepšie krájal, najskôr na plátky a z tenkých plátkov na hranolky. Keďže batát je vodnatý, nebojte sa nakrájať aj na hrubé hranolky, pretože pečením sa poriadne zmenší. Pokojne aj šírku 1 – 2 cm.

Batátové hranolky

Ako upiecť batátové hranolky tak, aby boli chrumkavé?

Bez pomoci tajného triku je prakticky nemožné upiecť tieto zemiaky do chrumkava. Preto odporúčame poprášiť pred pečením kukuričným škrobom alebo ak nemáte, tak aj detskou krupicou. Znie to neuveriteľne, ale naozaj to pomáha. Krupica slúži ako špongia, ktorá má schopnosť absorbovať vodu z batátu počas pečenia, ktorá sa navyše aj spečie, čo zabezpečí chrumkavosť hranoliek. Na jeden batát stačí približne 10 gramov krupice a premiešať.

Batátové hranolky – recept

Dnes sme sa rozhodli podeliť sa s vami o recept na chrumkavé batátové hranolky. Keď sme už spomínali viaceré blahodárne účinky batátov, je potrebné zdôrazniť aj samotné živiny a vitamíny, ktoré sa nachádzajú priamo v šupke sladkých zemiakov. Batátové hranolky si preto budeme pripravovať práve zo zemiakov v šupke.

Suroviny

  • 2 veľké batáty
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • Trochu čierneho mletého korenia
  • Trochu mletej červenej papriky
  • Rozmarín
  • 10 g detskej krupice

Ďalej potrebujeme:

  • Plech
  • Papier na pečenie

 

Postup

1

Najskôr si rozohrejeme rúru na 200 stupňov. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom na pečenie.

2

Umyjeme si zemiaky v šupke, poriadne ich vysušíme a pokrájame na hranolčeky 1 až 2 cm široké, prípadne na krúžky – už ako vám vyhovuje. Podstatné je, aby sme ich nezbavovali šupky.

3

A teraz prichádza rad na marinádu. Do misky nalejeme olivový olej, posolíme, okoreníme, pridáme červenú papriku a rozmarín. Nezabúdame ani na škrob či krupicu pre chrumkavú chuť. Poriadne premiešame.

4

Batáty si poukladáme na papier na pečenie a potierame hotovou marinádou. Keď máme rúru poriadne vyhriatu, vložíme plech s batátmi a pečieme cca 25 minút.

5

Batáty sú hotové v momente, keď sa na ich povrchu začnú vytvárať menšie „pľuzgieriky“ a začnú hnednúť. Odporúčame počas pečenia aspoň jedenkrát pootáčať.

6

Chrumkavé batáty podáme s kečupom, tatárskou, dipom či čatní. Jednoduchý recept na dip z bieleho jogurtu s cesnakom alebo hruškového čatní nájdete pod receptom.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Pečená cvikla trochu inak

Batátové hranolky

S čím sa hodia batátové hranolky?

Čerstvo upečené batátové hranolky sú radosť sama o sebe. V kombinácii s chutnými omáčkami či dipmi sa pre mňa stávajú úplne najchutnejšími. A to som si doteraz myslela, že kečup, nanajvýš tatárska omáčka, dokážu pridať to potrebné maximum chuti. Ale to som ešte nepoznala dip z bieleho jogurtu

Dip z bieleho jogurtu, cesnaku a chilli omáčky

Dip je v preklade len omáčka, do ktorej sa dá namáčať na priamu konzumáciu, v našom prípade batátové hranolky. Je to veľmi jednoduchý recept, ktorý vám krásne dotvorí tú pravú chrumkavú chuť hranolčekov z batátov. 

Rozpučte si strúčik cesnaku a pridajte soľ. Odporúčame jeden malý strúčik cesnaku na 1 väčšiu PL bieleho jogurtu. Posypte čiernym korením s trochou chilli papričky. Premiešajte s jogurtom a dip je hotový.

Na správne dochutenie môžete ešte pridať pár kvapiek citrónovej šťavy a nakrájané čerstvé bylinky – napr. petržlenovú vňať či pažítku.

Hruškové čatní

V sladkým zemiakom sa hodí aj sladké čatní. Očistíme si  3-4 hrušky od jadrovníka a nakrájame na malé kocky. Hodíme do hrnca a postupne pridáme ďalšie suroviny: 30 g sušených hrozienok, malý kúsok nastrúhaného zázvoru, 80 g cukru, 80 g medu, 80 ml jablčného octu, 50 ml vody a 2 klinčeky. Dusíme na malom plameni aspoň 1 hodinu.

Čoraz viac pozorujem, že bataty sú zároveň vhodnou prílohou k stále populárnym hamburgerom či iných zapekaných pokrmov.

Batátové hranolky s hermelínom

Batátové hranolky chutia vynikajúco aj grilovaným hermelínom.

Tipy na záver

Takto upečené chrumkavé hranolky môžete konzumovať na večeru či obed. Nemusíte mať pri nich takmer žiadne výčitky – 100 gramov batátu (1 väčší zemiak) má v sebe len 80 kalórií a žiaden tuky. My sme si ich natoľko obľúbili, že ich už ani neservírujeme ako prílohu, ale konzumujeme samotné tak, ako si ich opečieme.

Batáty pred pečením pokrájajte na väčšie kúsky, pretože sa pečením dokážu poriadne zmenšiť. Batáty obsahujú dosť vody, ktorá sa pečením odparuje a tým sa aj zemiak poriadne zmrští.

Ak máte čerstvé bylinky – rozmarín či tymián, potom ich nedávajte piecť hneď od začiatku, ale až ku koncu pečenia, inak by sa vám mohli spáliť.

Veľmi chutné sú aj ďalšie zdravé hranolky – cuketové hranolky. Vyskúšajte si ich s nami v ďalšom recepte.

Batátové hranolky

Zo skúseností užívateľov:

Maťa:

Teším sa z nepoznaného a tak som si posledne povedala, že skúsim batátové hranolky rovno v rúre k pečenému pstruhovi … od vtedy môj muž iný recept nechce ani vidieť a to sme ich nemali ešte ani chrumkavé s krupicou.

Radka:

Batáty sú v našej rodine “must”. A hoci ich papáme často ešte nás neomrzeli. Rada by som ešte pripomenula, že hranolky nie sú všetko, čo sa dá “vykuchtiť”. Aj my sme začínali na hranolkách pri večernom filme, no odvtedy sme skúšali aj ďalšie fantastické recepty z batátov – určite odporúčam napríklad aj polievka zo sladkých zemiakov alebo zemiakové placky z batátov. K nedeľnému obedu skúste k mäso batátové zemiakové pyré, mňam!

Marika:

Hranolky z batátov = super! Dip či čatní som ešte neskúšala, až taká špeci kuchárka nie som, ale raz určite. Mne stačia batátové hranolky len tak s kečupom. Posledne som si ich skúsila dať aj k dusenej zelenine a nevedela som sa toho dojesť, ale to možno len preto, že som použili len 1 batát. 🙂

 

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty