Cuketové hranolky

Ako najlepšie uvítať sezónu cukety? No predsa ideálnym zdravým občerstvením, akým sú cuketové hranolky. Vyskúšajte náš rýchly, jednoduchý a navyše veľmi chutný recept. Cuketové hranolky sú vhodné na obed, ľahkú večeru či ako pochutina pre návštevu.

Mnohí z nás majú v týchto dňoch záhradu plnú tejto letnej zeleniny a určite uvítajú akýkoľvek chutný recept s cuketou. Cuketa je veľmi vďačnou zeleninou, pretože nie je vôbec náročná na pestovanie, rastie ako z vody, takmer sama a navyše, obsahuje presne tie minerály a vitamíny, ktoré v týchto dňoch potrebujeme. Cuketa sa môže pochváliť vysokým obsahom vody a minimom kalórií – je teda ideálna pri chudnutí, čo v lete taktiež nikomu neuškodí.

Ako pripraviť cuketové hranolky?

Áno, vieme, že tradičné zemiakové hranolky sú veľmi populárne, ale ľahko a radi zabúdame na skutočnosť, že nepatria práve medzi tie najzdravšie pokrmy. Preto sme si pre vás pripravili zdravšiu alternatívu vo forme chrumkavých cuketových hranoliek. Je to úplne jednoduché, pretože stačí, ak namiesto zemiakov použijete cuketu, správne ich dochutíte, upečiete a zdravá pochúťka je na svete. Sami budete prekvapení, aká lahodná a chrumkavá dobrota sa dá pripraviť aj v tej vašej kuchyni. A navyše, cuketové hranolky si môžete dopriať úplne bez výčitiek. Dosť ale bolo rečí, poďme rovno na prípravu, ktorej veľmi dôležitou súčasťou je práve krájanie cukety.

Ako nakrájať cuketu na hranolky

Krájanie cukety na hranolky sa môže na prvý pohľad zdať ako veľmi jednoduchý krok, avšak práve správne krájanie nám môže ušetriť veľa času a taktiež vylepšiť samotnú chuť. Ako teda správne nakrájať cuketu? Najjednoduchší spôsob je cuketu prekrojiť najskôr na polovicu a následne každú polku pokrájať pozdĺžne pozdĺžne. Z pozdĺžnej časti potom krájame malé pásiky. Ak sme sa rozhodli použiť väčšiu cuketu, tak najskôr ju rozdelíme na 3 časti a potom postupujeme rovnako, teda krájame pozdĺžne každú časť a potom krájame malé pásiky. V podstate si môžeme pomôcť aj tak, že každú polku pozdĺžne pokrájame opäť na polovicu a potom krájame pásiky. My sa vždy snažíme zúžitkovať celú cuketu, pretože máme domácu, takže ju nezbavujeme ani šupky, ani vnútra. Je to však už na vás, ako sa rozhodnete.

Cuketové hranolky – recept č.1

Suroviny

  • 2 ks menšie cukety
  • Soľ
  • 2 ks vajcia
  • Lyžička olivového oleja
  • Strúhanka
  • Sušené bylinky – oregano, bazalka, talianske bylinky
  • Syr parmezán (prípadne iný tvrdý syr)
ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Ryžový nákyp so slivkami od babičky

Jogurtový dressing na cuketové hranolky:

  • Biely jogurt
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Bazalka – čerstvá alebo sušená

Postup

1

Cukety (najlepšie však domáce) si umyjeme pod tečúcou vodou a poriadne vysušíme.

2

Cukety zbavíme krajov a zvyšok nakrájame podľa návodu vyššie na väčšie hranolčeky, resp. pásiky.

3

Nakrájané pásiky osolíme a necháme pôsobiť približne 10 minút, aby sa soľ do cukety vpila.

4

Medzitým si pripravíme zmes na obaľovanie. Osobitne si vidličkou vyšľaháme vajíčka s olivovým olejom a osobitne zmiešame strúhanku, syr a bylinky.

5

Osolené hranolky obaľujeme striedavo vo vajíčku a následne v strúhanke – v podstate podobný postup, ako pri klasickom obaľovaní. Na obaľovanie pokojne použime minimum strúhanky.

6

Obalené hranolky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Papier nemusíme použiť vôbec, ale ušetrime si tak nepríjemnú robotu s umývaním plechu. Tak prečo si neuľahčiť život?!

7

Hranolky odporúčame ukladať tesne vedľa seba, keďže ich budeme ešte posypávať syrom, tak nech syr ostane pekne na hranolkách a nie na papieri.

8

Na záver ešte pokvapkáme olivovým olejom a postrúhame spomínaným syrom.

9

Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov (odporúčame režim grilovanie) približne 15-20 minút, kým nechytia zlatistú farbu.

10

Hotové cuketové hranolky podávame s jogurtovým dressingom.

Cuketové hranolky – recept č.2

Ako bonus máme ešte rýchlejší a jednoduchší recept na cuketové hranolky:

1

Cuketu nakrájame na hranolky a vysypeme do väčšej misy.

2

Pripravíme si zálievku z 2 lyžíc olivového oleja, soli, korenia a byliniek podľa chuti.

3

Zálievku vylejeme na pripravenú cuketu a premiešame.

4

Hranolky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme nastrúhaným parmezánom a pečieme 15-20 minút pri teplote 200 stupňov.

5

Môžeme podávať len tak samé cuketové hranolky k vínku alebo si rovnako urobíme jogurtový díp.

Fotorecept

Tipy na záver

Naposledy sme spojili obidva spomínané recepty na 1 plech a to tak, že sme si polku cuketových hranoliek obalili v strúhanke a zvyšok sme pokvapkali zálievkou z olivového oleja a byliniek. Takto sme boli u nás doma spokojní úplne všetci.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

, ,

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty