Ako spracovať rebarboru: Príprava rebarbory do 3 min

Krehké stopky rebarbory sú jednou z prvých úrod zo záhrady. Ich kyselkavá ovocná chuť poskytuje mnoho možností ich využitia v kuchyni. Rebarbora, pôvodne liečivá rastlina, sa konzumuje od apríla do polovice júna.

Z botanického hľadiska patria husté, listnaté trsy rebarbory k zelenine, ale v kuchyni sa pripravuje a používa ako ovocie. Jemné, kyselkavé stopky sa používajú do koláčov, krémov, kompótov, pripravuje sa z nich džem, šťava a želé. A my vám práve teraz ukážeme spôsoby spracovania rebarbory v rôznych receptoch.

Rebarbora

Ako čistiť rebarboru

Čistenie rebarbory je vcelku jednoduché. Stačí len malý prúd studenej vody a rebarbora bude hneď čistá a pripravená na pečenie. V prípade väčších nečistôt použijeme kefu na čistenie. No pri väčšine receptov si rebarboru dokonca olúpeme.

Ako nakrájať rebarboru

Po očistení si najprv odkrojíme oba konce rebarbory, prípadne sa ešte zbavíme listov (ktoré sú jedovaté a teda na konzumáciu neprípustné). Nožom si stiahneme šupku rebarbory – od širšieho konca k užšiemu to ide jednoduchšie. Takto olúpanú rebarboru už len nakrájajte na malé kúsky a tepelne spracujte, či už do džemu alebo do koláča.

Ako spracovať rebarboru na šťavu

Rebarboru očistíme, umyjeme (no nešúpeme), osušíme, pokrájame na malé kúsky a vložíme do veľkého hrnca. Zalejeme vodou a postupne privedieme do varu. Rozvarenú kašu necháme prekvapkať cez plátno. Takto získanú šťavu prevaríme s cukrom (na 1 liter šťavy 750 g cukru), odstránime penu a horúcu plníme do pripravených fliaš.

Ako spracovať rebarboru do koláča

Rebarboru umyjeme, olúpeme a pokrájame na menšie kúsky. Na záver len posypeme povrch cesta kúskami rebarbory a pečieme pri teplote 175 stupňov asi 25 minút.

Ako spracovať rebarboru na tortu

Rebarboru umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. V ríbezľovej šťave rozmiešame lyžičku škorice a 25 g cukru a uvedieme do varu. Primiešame maizenu, ktorú sme si rozmiešali v 3 lyžiciach vody a povaríme asi minútu. Potom pridáme nakrájanú rebarboru a zakryté varíme 4-5 minút. Po 1 minúte vyberieme pár kúskov na ozdobenie. Uvarenú rebarboru rozotrieme na cesto, ktoré ostalo v tortovej forme a necháme vychladnúť.

Ako spracovať rebarboru do džemu

Rebarboru umyjeme, očistíme, ošúpeme, nakrájame na drobné kúsky a dáme do veľkého hrnca. Pridáme jahody pokrájané na menšie kúsky a želírovací cukor. Za stáleho miešania rýchlo privedieme do varu a necháme vrieť asi 3 minúty. Podľa potreby odstánime penu a hneď plníme až po okraj do pohárov, dobre uzavrieme a postavíme hore dnom.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Bazový čaj

Účinky rebarbory na zdravie

Používajú sa len stopky listov. Bohaté sú na minerálne látky (draslík, vápnik, fosfor a horčík), vitamíny (E, B1, B2, B6 a C), kyselinu jablčnú a kyselinu citrónovú. Podporuje trávenie a čistenie krvi.

Najlepšia a najšťavnatejšia je rebarbora hneď po zbere. Neodporúča sa jej dlhšie skladovanie, ani plné vyzrievanie stopiek. Nadbytok úrody je vhodné zmraziť pre neskoršie použitie.

Pestuje sa rebarbora zelená so zelenou dužinou, červená so zelenou dužinou a červená s červenou dužinou. Všetky sú rovnako kyselkavé. Na koláče a torty sa obyčajne používa zelená dužina, ale šťava a želé sa pripravujú z červenej, aby boli na pohľad príťažlivejšie.

Zloženie na 100 g

Voda 94,9 g
Bielkoviny 0,5 g
Tuky 0,1 g
Sacharidy 3,8 g
Vláknina 0,7 g
Energia 75J
Prvky
Sodík 3,5 mg
Draslík 286 mg
Vápnik 96 mg
Horčík 14 mg
Vitamíny
Vitamín C 10 mg
Vitamín E 0,2 mg

Rebarbora

Čo je rebarbora? Zelenina či ovocie?

Rebarbora je veľmi zaujímavá zelenina, ktorú dnes nájdeme snáď v každej záhrade. Hoci si ju väčšina z nás zamieňa s ovocím, nie je to tak. Je to trváca rastlina, ktorá na jednom mieste vydrží aj 10 rokov. Pár úžitočných informácií na záver:

  • Vhodný termín výsadby rebarbory je jeseň a skorá jar (keď už, alebo kým nemá ešte listy).
  • Rebarbora potrebuje dobre vyhnojenú a vlhkú pôdu, ale uspokojí sa aj s mierne zatieneným miestom.
  • Prvá úroda sa zberá až rok po výsadbe, aby rastlina zosilnela. Nezberáme viac ako polovicu z narastených listov.
  • Ostránením kvetných stoniek podporujeme tvorbu listov.
  • Na konzum sú vhodné len hrubé a krehké (mladé) stopky, väčšinou od apríla do júna.
  • Listy na konzum opatrne vylamujeme až koreňoch. Nikdy ich nerežeme, pretože rezné rany sa ľahko infikujú hnilobou či plesňami.
  • Čínske lekárstvo odporúčalo už v roku 2700 pred n.l „veľký žltý koreň“, čo bol usušený koreň rebarbory

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

,

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty