Diétna polievka z mrazenej zeleniny ako rýchla, zdravá a navyše aj chutná alternatíva k zdravému obedovému menu. Náš recept na obyčajnú polievku z mrazenej zeleniny zvládne aj úplný začiatočník, a to naozaj do pár minút. Presvedčte sa sami!
Zeleninová polievka patrí k tým najtradičnejším polievkam. Neexistuje snáď ani domácnosť, ktorá si zeleninovú polievku ešte nepripravovala. Takúto chutnú polievku poznajú či už naši starí alebo aj prastarí rodičia.
Niektorí na jej prípravu používajú čerstvú zeleninu priamo zo záhradky, my sme vyskúšali aj variant z mrazenej zeleniny a rozhodne sme neoľutovali. Príprava zeleninovej polievky z mrazenej zeleniny je veľmi jednoduchá a pokiaľ si zaobstaráte kvalitnejšiu mrazenú zeleninu, neutrpíte ani na chuti, dokonca si dovolím tvrdiť, že ani nezistíte rozdiel.
U nás doma si počas zimných mesiacov kupujeme pestrú zeleninovú zmes zloženú z rôznej zeleniny – ide najmä o hrášok, mrkvu, zeler, brokolicu a karfiol. V obchode naozaj nájdete rôzne zmesy, avšak čím viac pestrejšej zeleniny, tým chutnejší bude výsledný efekt.
Ak máme v danom čase v mraziaku ešte napríklad osobitne aj iný druh zeleniny, pokojne ho doplníme do polievky. Polievka z mrazenej zeleniny je navyše veľmi diétna a získa si aj tých, ktorí nie sú najväčšími fanúšikmi polievok. Naša polievka vie dokonale zahriať a nezaťaží naše žalúdky. Je vhodná aj pre najmenších a neukrojí ani príliš z voľného času. Dosť ale bolo rečí, poďme sa pustiť do prípravy.
Suroviny
- Mrazená zelenina (rôzna zmes, postačuje jeden sáčok približne 450 g)
- 2 lyžičky červenej papriky
- 2 plátky masla
- 1 lyžička hladkej múky
- 1,5 l vody
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- Pár kvapiek Maggi
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžica mletej rasce
- 100 g mrveničky
- 2 zemiaky
Postup
Najskôr si pripravíme záprašku. Na dno väčšieho hrnca dáme plátky masla a necháme speniť. Následne pridáme hladkú múku a červenú mletú papriku. Dávame však pozor, aby sa nám paprika nepripálila. Necháme v hrnci približne 1-2 minútky.
Záprašku zalejeme vodou, osolíme, okorením, pridáme rascu, Maggi a necháme zovrieť.
Keď nám voda zovrie, pridáme mrazenú zeleninu, premiešame a varíme približne 10 minút, kým zelenina nie je mäkká.
Medzitým si ošúpeme zemiaky a nakrájame na malé kocky. Keď zelenina zmäkne, pridáme aj zemiaky a varíme ďalších 10 minút.
K hotovej zmesi na záver prisypeme mrveničku a po približne 5 minútach odstavíme zo sporáku. Mrveničke naozaj stačí pár minút. A skvelá zeleninová polievka z mrazenej zeleniny je na svete.
K zeleninovej polievke sa však dokonale hodia aj krupicové či zemiakové halušky. Ak máte trochu viac času, ponúkame rovno 3 rôzne recepty na prípravu krupicových halušiek do polievky z mrazenej zeleniny, dobrú chuť! 🙂
Krupicové halušky
Ponúkame vám na výber rovno 3 rôzne prípravy krupicových halušiek do polievky.
Recept len s krupicou
- 50 g krupice
- 1 vajce
- soľ
Do vajca rozšľahaného so soľou zamiešame krupicu a necháme stáť asi 15 minút.
Po 15-tich minútach menšou lyžičkou vykrajujeme malé halušky a zavárame do vriacej polievky.
Varíme ich pomaly, aby dobre napuchli.
Recept s masťou
- 20 g masti
- 1 vajce
- 60 g krupice
- soľ
- petržlenová vňať
- lyžica polievky
Masť najskôr rozmiešame s vajcom, soľou a následne primiešame krupicu, polievku a nadrobno nakrájanú zelenú petržlenovú vňať.
Cesto necháme odstáť približne 15 minút.
Po 15-tich minútach malou lyžičkou vykrajujeme halušky, ktoré zavárame do mierne vriacej polievky.
Recept s maslom
- 20 g masla
- 1 vajce
- 30 g hrubej krupice
- soľ
Maslo vymiešame so žĺtkom, pridáme soľ, krupicu a z bielka ušľahaný sneh.
Všetko zľahka premiešame a lyžičkou vykrajujeme menšie halušky, ktoré zavárame do vriacej polievky.
Tipy na záver
Okrem domácich krupicových halušiek odporúčame aj domácu mrveničku. Ale to už bude príprava zeleninovej polievky trvať o čosi dlhšie. 🙂
V letných mesiacoch viete dochucovať čerstvými bylinkami zo záhrady – pažítka, petržlenová vňať, medvedí cesnak alebo aj lahôdková cibuľka. Práve čerstvé bylinky zo záhrady vždy dokážu našu polievku z mrazenej zeleniny dokonale oživiť letným vánkom teplého počasia.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk
Naozaj začiatočníčka,magi,múka,to dávaš svojim deťom,tak sa varí v reštaurácii?
Dobrý deň prajem.
Ďakujeme za váš názor. V recepte máme uvedené konkrétne: pár kvapiek Maggi a lyžičku múky, ktorá určite nikomu neuškodí. Múka sa bežne používa na záprašku a samozrejme, že je možné použiť aj špaldovú múku. V prípade Maggi ho pokojne môžete vynechať 🙂
Toto je reštaurácia?🤦♀️
Keby ste vedeli čo vám tam dávajú za suroviny a v akom stave tak by ste nikdy reštauráciu nenavštívili