Voňavé, chutné a jemne sa rozplývajúce na jazyku, take sú naše zdravé lievance s banánom.
Banánové lievance z dielne našej maminy prevoňajú celú vašu kuchyňu. Skúšali sme už množstvo iných domácich receptov, ale tieto lievance sú tie pravé – nadýchané a veľmi chutné. Navyše, sú veľmi zdravé a ich príprava nezaberie viac ako 15 minút.
Lievance sú svojim vzhľadom aj prípravou veľmi podobné známym palacinkám. Zvykneme však do nich pridávať ešte aj kypriaci prášok a zároveň sú oveľa menšie a tým pádom ich môžeme zjesť aj viac, aspoň opticky. 🙂
Suroviny na lievancové cesto
- 100 ml plnotučného mlieka
- lyžička medu
- 1 celé vajíčko
- 1 jablko
- 2 menšie banány
- lyžičku kypriaceho prášku do pečiva
- 1 hrnček špaldovej múky
- lyžička mletej škorice
Ostatné suroviny
- kokosový olej na vymastenie panvice
- mleté orechy
- slowtella
- javorový sirup
- ovocie
Ako pripraviť banánové lievance
Vo väčšej miske si vymiešame (stačí vidličkou) celé vajíčko, postupne pridávame mlieko a med až kým sa med nerozpustí.
Do hotovej zmesy pridáme špaldovú múku už vopred premiešanú s kypriacim práškom a škoricou. Miešame dopenista.
Následne pridáme popučený banán a jablko, ktoré sme si nahrubo postrúhali a cesto na lievance máme hotové.
Panvicu si jemne potrieme kokosovým olejom a pridáme 4 menšie kôpky cesta. Je na vás, či používate panvicu na prípravu palaciniek alebo špeciálnu panvicu určenú na lievance.
Lievance opečieme z oboch strán a môžeme podávať.
Hotové lievance si poukladáme na seba, potrieme orieškovým krémom slowtella (prípadne inou náhradou, ktorú máte doma), polejeme javorovým sirupom a na záver ozdobíme ovocím a posekanými orechami. V podstate záverečná fáza zdobenia je úplne na vašej fantázii a chuti 🙂
Fotorecept
Tipy na záver
- Naše domáce lievance sú navyše zdravé, takže zároveň zaženú akékoľvek výčitky pribúdajúcich kíl. Môžete si ich poukladať na seba a konzumovať v rôznych prevedeniach. Je to úplne na vás, pretože skvelé cesto ostáva v tomto prípade stále chutným základom.
- Okrem orieškového krému, posekaných orechov a javorového sirupu môžete použiť ešte aj náš domáci šípkový sirup, čučoriedky, čokoládu, zmrzlinu, mandarínku, jogurt či šľahačku. Záleží len na vás.
- Ak máte doma už prezreté banány, nevyhadzujte ich, ale použite ich do banánových lievancov alebo do receptu na banánový chlieb.
- Recept nám vyprodukoval 12 ks lievancov, čo sú 3 až 4 porcie.
- Obtiažnosť receptu je naozaj jednoduchá a zvládne ho každý.
- Prijatá energia pri množstve 100 g banánových lievancov je asi 140 kcal.
- Po maďarsky sa banánové lievance ľudovo nazývajú “banánové chrumkance”.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk
Sú výborné, chutné, nadýchané, wau
mnamkove!vdaka