Pečená tekvica Hokkaido

Pečená tekvica HokkaidoPrichádza jeseň a my chceme využiť všetky plody, ktoré nám príroda v tomto období ponúka. A jedným z typicky jesenných plodov je práve tekvica hokkaido. O jej mimoriadnych účinkoch na zdravie sme už dosť popísali pri hokkaido polievke, tak skúsme sa rovno pustiť do prípravy ďalšieho receptu – pečenej tekvice hokkaido. S nami sa báť experimentovať nemusíte, tento recept je zdravý, chutný a navyše aj jednoduchý.

Tekvica hokkaido pochádza z japonského ostrava Hokkaido, no v Európe zažíva boom len v poslednom období. Vyznačuje sa menšími plodmi oproti iným tekviciam. Pre jej účinky na zdravie je vhodná do každej kuchyne a ponuka receptov je nekonečná – dnes to bude zdravá pečená hokkaido tekvica.

Suroviny

  • 1 kg tekvice hokkaido
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Pol lyžičky rozmarínu
  • Olivový olej (2 lyžice)
  • Mleté čierne korenie
  • 100 g tekvicových semiačok
  • 40 g syra (parmezán)
  • 2 PL petržlenovej vňate

Postup

1

Pred samotným pečením tekvice si najskôr predhrejeme rúru na 220 stupňov. Ideálne, ak si zapneme horný aj dolný ohrev. Plech vystelieme papierom na pečenie.

2

Kým sa nám zahrieva rúra, pustime sa do prípravy tekvice, ktorú si umyjeme pod tečúcou vodou, prekrojíme na polovicu a následne na štvrtiny. Lyžicou si vydlabeme jadierka, ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky.

3

V mise si zmiešame strúčiky cesnaku (nadrobno nakrájané) spolu s olivovým olejom a rozmarínom.

4

Do pripravenej zmesy pridáme tekvicu, soľ, korenie a zľahka všetko premiešame, nech sa nám prepoja chute.

5

Tekvicu poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približne 20 minút. Odporúčame tekvicu prikryť na prvých 20 minút a následne piecť ešte 10 minút bez pokrytia.

6

Na záver upečenú tekvicu posypeme tekvicovými semiačkami, postrúhame nahrubo syr a vložíme ešte na 5 minút do rúry, nech sa syr roztopí a semiačka sa opečú. Dozdobíme petržlenovou vňaťou a môžeme konzumovať.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Ryžový nákyp so slivkami od babičky

Tipy na záver

Polejte si pečenú hokkaido tekvicu na záver ešte tekvicovým olejom na zvýraznenie chuti, určite to oceníte.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty