Prichádza jeseň a my chceme využiť všetky plody, ktoré nám príroda v tomto období ponúka. A jedným z typicky jesenných plodov je práve tekvica hokkaido. O jej mimoriadnych účinkoch na zdravie sme už dosť popísali pri hokkaido polievke, tak skúsme sa rovno pustiť do prípravy ďalšieho receptu – pečenej tekvice hokkaido. S nami sa báť experimentovať nemusíte, tento recept je zdravý, chutný a navyše aj jednoduchý.
Tekvica hokkaido pochádza z japonského ostrava Hokkaido, no v Európe zažíva boom len v poslednom období. Vyznačuje sa menšími plodmi oproti iným tekviciam. Pre jej účinky na zdravie je vhodná do každej kuchyne a ponuka receptov je nekonečná – dnes to bude zdravá pečená hokkaido tekvica.
Suroviny
- 1 kg tekvice hokkaido
- 2 strúčiky cesnaku
- Pol lyžičky rozmarínu
- Olivový olej (2 lyžice)
- Mleté čierne korenie
- 100 g tekvicových semiačok
- 40 g syra (parmezán)
- 2 PL petržlenovej vňate
Postup
Pred samotným pečením tekvice si najskôr predhrejeme rúru na 220 stupňov. Ideálne, ak si zapneme horný aj dolný ohrev. Plech vystelieme papierom na pečenie.
Kým sa nám zahrieva rúra, pustime sa do prípravy tekvice, ktorú si umyjeme pod tečúcou vodou, prekrojíme na polovicu a následne na štvrtiny. Lyžicou si vydlabeme jadierka, ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky.
V mise si zmiešame strúčiky cesnaku (nadrobno nakrájané) spolu s olivovým olejom a rozmarínom.
Do pripravenej zmesy pridáme tekvicu, soľ, korenie a zľahka všetko premiešame, nech sa nám prepoja chute.
Tekvicu poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približne 20 minút. Odporúčame tekvicu prikryť na prvých 20 minút a následne piecť ešte 10 minút bez pokrytia.
Na záver upečenú tekvicu posypeme tekvicovými semiačkami, postrúhame nahrubo syr a vložíme ešte na 5 minút do rúry, nech sa syr roztopí a semiačka sa opečú. Dozdobíme petržlenovou vňaťou a môžeme konzumovať.
Tipy na záver
Polejte si pečenú hokkaido tekvicu na záver ešte tekvicovým olejom na zvýraznenie chuti, určite to oceníte.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk