Kypriaci prášok sa používa na prípravu nadýchaného cesta. Používame ho pri príprave treného, krehkého, piškótového cesta, perníkov a pod. Zloženie kypriaceho prášku je tvorené kypriacimi látkami a nutričnými hodnotami. Cena kypriaceho prášku od Dr. Oetker Originál (12 g) sa pohybuje na hodnote približne 0,13 EUR.
Dnes si ho pri pečení nedokáže odmyslieť asi žiadna kuchárka. Objavený bol Dr. Oetker až na začiatku 20. storočia a do tej doby sa používala nepríliš spoľahlivá kypriaci múka. Kypriaci prášok rozmiešame v múke a pridáme do cesta.
Zloženie kypriaceho prášku do pečiva
Na základe chémie a chemických procesov nám kypriaci prášok dokáže byť veľmi nápomocný, a to najmä v procese pečenia. Jeho hlavnou úlohou je nakypriť a prevzdušniť cesto. Nejedna gazdiná by si bez neho nevedela predstaviť piecť.
Zloženie prášku do pečiva:
- kypriace látky (difosforečnan, uhličitany sodné)
- pšeničná múka
- slnečnicový olej
Priemerné nutričné hodnoty na 100g
- Energetická hodnota – [kJ / kcal] 546/129
- Tuky – 0,9 g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,1 g
- Sacharidy – 27 g z toho cukry – 0,4 g
- Bielkoviny – 4 g
- Soľ – 37,2 g
Ako teda prášok do pečiva funguje?
Kypriaci prášok do pečiva funguje na princípe jednoduchej chemickej reakcie. Oxid uhličitý sa do cesta uvoľňuje tzv. acidobázickou reakciou, čím vznikajú v ceste bublinky a následne ho „zkypria“.
Hydrogénuhličitan sodný nie je nič iné ako jedlá sóda (označovaná vo výrobkoch ako E500) a látkou, ktorá spúšťa reakciu je kyslá soľ (napr. Vínan draselný, dihydrogénfosforečnan vápenatý, síran hlinitosodný, fosforečnan hlinitosodný alebo dihydrogénfosforečnan sodný).
Prášok do pečiva obsahuje ďalej škroby, ktoré napomáhajú lepšiemu váženie prípravku a tiež pohlcujú vlhkosť.
Fórum
misha
ahoj poradite cim nahradim kypriaci prasok ? okrem sody lebo nemam ani tu:-)bolo pisane niekde ze vraj z bielkov vajec je to mozne
lubka
Miška, myslím, že vajíčkami nenakypríš cesto…možno kvasnice, ale neviem o aký druh cesta ide…
dada
vínny kameň – vrelo odporúčam, ja ho používam do palaciniek a lievancov, na iné som zatiaľ ešte neskúšala, ale chystám sa:-)
zoženieš v obchodoch so zdravou výživou a aj na nete, balíček je cca. za 70 centov – toľko stál môj, kupovala som cez net
mster
Miška ak je to ľahké cesto tak vyšľahané bielka ho skypria
punta
Čo na to hovoríte vy? Používate tradične kypriaci prášok alebo sa vám viac osvedčili alternatívy? A funguje to?
.za fotky ďakujeme
Draufsicht von Puderzucker im Sieb od Marco Verch je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál