Vláčny, chutný a ešte aj zdravý! Aj takto jednoducho by sa dal opísať náš recept na banánový chlieb. Stačia len 4 banány a pár ďalších surovín, zmiešať to, upiecť a chutný recept je na svete. Ale poďme pekne po poriadku, jednoduchá príprava banánového chlebíka je veľká radosť.
Domáci banánový chlebík je skvelý pre deti, mužov, ženy, športovcov, rovnako vhodný na raňajky či desiatu do práce. Takýto chlebík každému dodá energiu na niekoľko hodín a navyše je veľmi zdravý a hodí sa ako skvelý dezert ku kávičke.
Banánový chlebík sme si v našej rodine veľmi obľúbili a tento recept si dokonca získal aj môjho manžela, ktorý obľubuje asi všetky (nezdravé) sladkosti. Takýto domáci banánový chlebík si vieme pripraviť z voľne dostupných surovín a je skvelý aj v kombinácii s bielym jogurtom. Obsahuje dôležité proteíny a bielkoviny, ktoré sú základnými živinami pre náš organizmus. Bielkoviny by mali konzumovať predovšetkým športovci, tehotné a dojčiace ženy a tiež ľudia v rekonvalescencii.
Ako zmixovať banánový chlieb
Obrovskou a veľmi oceňovanou výhodou prípravy banánového chlebíka je skutočnosť, že môžeme všetky ingrediencie mixovať spolu. Aby sa nám suroviny mixovali oveľa jednoduchšie, odporúčame použiť zrelé banány, ktoré sú oveľa mäkkšie a zároveň aj sladšie. Spojíme tak príjemné s užitočným, lebo sa zároveň zbavíme banánov, ktoré už na pohľad nevyzerajú veľmi lákavo.
Ak doma nemáte kuchynský robot či elektrický mixér, vôbec sa netrápte! Banány môžete popučiť vidličkou v miske a zvyšné suroviny pokojne vymiešajte šľahacou metličkou, prípadne väčšou lyžicou. Stačí, ak všetky suroviny pokrájame na menšie kúsky a pridávame postupne.
Tak sa teda pustite spolu s nami do pečenia tohto chutného banánového chlebíka a zabezpečíte si tak nielen potrebný prísun bielkovín, ale zaženiete i chuť na akékoľvek nezdravé maškrty.
Suroviny
- 4 zrelé banány
- 60 ml kokosového oleja
- 1 PL jablčného octu
- ¼ hrnčeka mlieka
- 1 PL medu
- 1 ČL vanilkovej esencie/arómy
- 2 hrnčeky špaldovej múky
- pol sáčku prášku do pečiva
- štipku soli
- 1 ČL mletej škorice
- 8 nasekaných tabličiek vysoko percentnej čokolády
- miska čučoriedok (čerstvých alebo mrazených)
Postup
Pripravíme si väčšiu nádobu, do ktorej polámeme banány/nakrájame na menšie kúsky a pridáme kokosový olej.
Do šálky si nalejeme mlieko a pridáme do neho 1 lyžicu jablčného octu. Mlieko s octom následne vylejeme do nádoby s banánom a kokosovým olejom.
Pridáme med, vanilkovú esenciu, špaldovú múku, prášok do pečiva, soľ a mletú škoricu.
Keď máme v miske všetky ingrediencie, posekáme si tmavú kvalitnú čokoládu a pridáme k ostatným pripraveným surovinám.
Všetky suroviny, ktoré máme v nádobe vymixujeme. U nás doma na mixovanie používame kuchynský robot, keďže je to najrýchlejší spôsob. Ak sa nám zdá zmes príliš hustá, pokojne môžeme pridať ešte trošku mlieka.
Vymixované cesto máme pripravené a môžeme do neho pridať čučoriedky a už len ručne premiešať. Ak máme radi sušené ovocie či orechy, pokojne ich nakrájajme na menšie kúsky a pridajme do vytvorenej zmesy.
Pripravíme si formu na banánový chlebík, vylejeme do nej cesto a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 1 hodinu. My používame silikónovú formu na pečenie, takže nie je nutné ju ničím vymastiť a chlebík sa z nej neskôr pekne vyklopí.
Banánový chlebík je upečený, keď do neho pichneme špajdľou a špajdľa sa nelepí.
Upečený banánový chlebík vyklopíme na podnos, necháme ho vychladnúť a môžeme podávať.
Fotorecept
Ako zamraziť banánový chlieb
Ak by ste si radi urobili zásoby banánového chlebíka alebo sa stane, že nie ste schopný spotrebovať ho naraz, potom je ideálnym spôsobom práve jeho zamrazenie. Nemusíte sa vôbec báť, že by chlebík stratil svoju chuť a čerstvosť. Ak dodržíte správny postup zamrazovania, môžete si ho vychutnať kedykoľvek, keď naň dostanete chuť.
Základom je nechať pečený banánový chlebík úplne vychladnúť. Môžete ho zamraziť aj v celosti alebo kľudne aj pokrájať na menšie plátky. Odporúčame však pokrájať ho na plátky, pretože takto nakrájané sa aj rýchlejšie rozmrazia.
Chlebík zabaľte do potravinovej fólie alebo alobalu a takto zabalený ho vložte do vrecka na mrazenie alebo väčšej nádoby. Takýto chlebík vydrží v mraziaku približne 2-3 mesiace tak, aby nestratil čerstvosť. Pri rozmrazovaní však dávajme pozor na to, aby sa rozmrazoval prirodzeným spôsobom, či už v chladničke alebo pri izbovej teplote.