Aj vy máte plnú záhradu zdravej jesennej zeleniny tekvice a rozmýšľate, ako ju spotrebovať? Okrem obľúbenej krémovej polievky je populárnou práve pečená tekvica. Pečená tekvica sa zvykne piecť naslano alebo nasladko. Ak preferujete sladkú verziu, môžete použiť javorový sirup alebo med, my sme sa však rozhodli dať prednosť pečenej tekvice naslano, preto sme používali soľ.
Náš recept na pečenú tekvicu sa podáva so syrovou omáčkou, ak sa vám však takáto omáčka nežiada, môžete ju podávať s pestom. Nezabudli sme ani na blahodárne účinky semiačok, ktoré sme si opiekli a využili ich ako chutnú ozdobu pečenej tekvice. Tak sa viac nebojte experimentovať a upečte si túto výživnú zeleninu spolu s nami.
Prečo pečená tekvica?
- je zdravá a obsahuje veľa stopových prvkov a minerálov
- výborný pokrm aj na večeru
- príjemná zmena v jedálničku na jeseň
- z tekvice sa dajú použiť aj semiačka na opraženie
Suroviny
- 1 kg tekvice
- 6 PL olivového leja
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 100 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na šľahanie
- 200 g syra s modrou plesňou
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Pažítka
Ako pripraviť pečenú tekvicu krok za krokom
Rúru si najskôr predhrejeme na 200 stupňov. Kým sa nám rozhrieva, umyjeme si tekvicu, prekrojíme, vnútro vydlabeme lyžicou a dužinu pokrájame na mesiačiky. Vydlabané vnútri však nezahadzujeme, využijeme ho neskôr v postupe.
Na pekáč si poukladáme nakrájanú tekvicu, pokvapkáme olejom a pečieme približne 35 minút. Či je tekvica upečená zistíme tak, že bude mäkkučká.
Odložené jadierka zbavíme nadbytočných vláken a dužiny a na suchej panvici ich opečieme.
Cibuľu si ošúpeme, nakrájame nadrobno a rovnako tak urobíme aj s cesnakom.
V rajnici na lyžice oleja opečieme cibuľku aj cesnak, zalejeme vývarom a smotanou. Krátko prevaríme. Pridáme rozdrobený syr s modrou plesňou a počkáme, až kým sa nerozpustí. Dochutíme soľou, korením a ak je to potrebné, rozriedime ešte vývarom.
Tekvica je medzitým upečená, môžeme ju tak vytiahnuť z rúry, poliať syrom a dozdobiť pažítkou a posypanými tekvicovými semiačkami.
Tipy na záver
Miesto parmezánu odporúčame vyskúšať aj taliansky syr Pecorino. Pecorino je typický tvrdý syr vyrábaný z ovčieho mlieka (Pecora znamená po taliansky ovca). Má slanú a výrazne pikantnú chuť, preto veľmi opatrne so solením pri pečení tekvice, aby ste ju nemali príliš slanú.
.za fotky ďakujeme
Roasted Pumpkin and Goat Cheese Tart – Macro, Glen Waverley od avlxyz je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @08/2020 //pridaná vrstva na originál