Jarné obdobie sa nezadržateľne blíži a s ním spojené aj kvitnutie prvých jarných rastlín, medzi nimi aj žihľavy dvojdomej (pŕhľava). Hoci mnohí žihľavu vnímajú skôr ako burinu, po prečítaní nášho receptu určite zmenia názor. Naučíme vás, aké účinky v sebe ukrýva žihľava, ako si pripraviť žihľavový čaj, či je vhodný aj pre tehotné a ako ju správne sušiť, no všetko si rozoberieme krok za krokom v príprave.
Žihľava a jej blahodárne účinky majú korene už v stredoveku, kedy sa žihľava okrem iného využívala najmä na liečbu problémov s kĺbmi. Žihľava dvojdomá, ako ju poznáme, sa netají svojimi účinnými látkami ani dnes. Okrem vitamínov A, C, K, obsahuje aj potrebné látky ako magnézium, vápnik, železo, fosfor, sodík, chlorofyl. Navyše, počas letných mesiacov mnohé tieto vitamíny pôsobia ako antioxidanty. Majú blahodárne účinky na rast vlasov a celkovo zlepšujú stav pokožky.
Zber žihľavy
V prírode asi naozaj niet dostupnejšej a zdravšej bylinky ako je žihľava dvojdomá. Najvhodnejším časom na zber žihľavy je obdobie od apríla do septembra, kedy je ešte mladá. Nezabúdajme však na to, že žihľava síce obsahuje množstvo vitamínov, avšak mali by ste ju zbierať v čistej prírode, ďaleko od ciest a prašných miest. Žihľavu je najlepšie zbierať v rukaviciach a ukladať ju do prúteného košíka, prípadne látkových tašiek.
Sušenie žihľavy
Nazbierané listy si doma poukladajte na plech a nechajte sušiť približne 2 týždne. Keďže žihľave neprospieva sušenie na slnečnom žiarení, radšej ju premiestnite na tmavšie miesto. Ako ale spoznáte, že žihľava je skutočne vysušená tak, ako to potrebujeme? Skúste ju chytiť do ruky a ak sa vám v nej začne mrviť, znamená to, že je vysušená.
Ako pripraviť žihľavový čaj?
V momente, keď máme k dispozícii sušenú žihľavu, môžeme sa pustiť do prípravy elixíru s názvom žihľavový čaj. Samozrejme, žihľavový čaj si môžete pripraviť aj z čerstvej žihľavy, ale to sa vám podarí možno v prvých dňoch po nazbieraní, následne ju budete aj tak sušiť.
Suroviny
- šálku
- 2,5 dcl vriacej vody
- jeden zväzok žihľavy
Postup
Dáme si zovrieť vodu na čaj a pripravíme si šálku so zväzkom žihľavy.
Zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať 7-10 minút.
Čaj si môžeme dochutiť medom alebo citrónom. Pri sladení medom však dbajme na to, aby sme med nepridávali do horúceho čaju, pretože stráca svoje účinné látky.
Fotorecept
Tipy na záver pre ešte lepší žihľavový čaj
Čaj si však pokojne môžeme pripraviť aj z čerstvých listov žihľavy. Odporúčame však tento čaj piť nesladený 3x denne. Dajte si však pozor, aby ste čaj nepili dlhšie ako 3 týždne. Odporúčame dať si po 3 týždňoch aspoň mesačnú pauzu a celkovo dbať na odporúčaný čas lúhovania žihľavy.
Účinky žihľavového čaju
- účinne pôsobí na obličky, žlčník, pečeň, keďže je veľmi močopudná
- je veľmi účinný pri alergiách
- zmierňuje bolesti hlavy
- podporuje fungovanie prostaty
- pomáha pri problémoch s močovými cestami
- stimuluje hladinu cukru, čo je prospešné najmä pre diabetikov
- pomáha pri bolestiach dny a problémoch s kĺbmi (rovnako ako v minulosti)
- podporuje tvorbu hemoglobínu, čiže prospešne pôsobí na krv
- dopĺňa vitamíny tehotným ženám
- zvyšuje tvorbu materského mlieka
- zmierňuje príznaky menopauzy
- pomáha pri menštruačných kŕčoch a nadúvaní
- pomáha pri problémoch s hnačkou
- pôsobí na zmiernenie rán a urýchľuje ich hojenie.
Žihľavový čaj okrem svojich priaznivých účinkov navyše aj veľmi dobre chutí. Mnohí ľudia ho pijú počas rôznych detoxikačných kúr či diét. Netají sa ani svojim prospešným pôsobením na rast vlasov, resp. zabraňuje ich vypadávaniu. Ako na to? Denne si vlasy oplachujte žihľavovým odvarom a výsledky budú naozaj viditeľné.
Žihľavový čaj v tehotenstve
Mnohé budúce mamičky sa najmä na úvod tehotenstva pýtajú, či môžu piť žihľavový čaj aj počas tehotenstva. Je to veľmi zodpovedná otázka, keďže mnohé z byliniek sa vyslovene neodporúčajú, ale to nie je prípad žihľavy, pretože pitie žihľavového čaju v tehotenstve je dokonca zdraviu prospešné. Vďaka množstvu obsiahnutých minerálov (železo, horčík, vápnik a ďalšie stopové prvky) a hlavne vitamínu K je tento čaj v tehotenstve priam žiadúci. Žihľavový čaj sa odporúča aj na zmiernenie pôrodných bolestí. Po pôrode dokonca zvyšuje produkciu mlieka u dojčiacich žien.
No netreba to preháňať, maximálna odporúčaná dávka je 1 až 2 šálky denne. Aj tu platí rovnako ako u všetkých, že po 2 až 3 týždňoch si treba dať od žihľavy pokoj.
Zhrnutie
- Žihľava dvojdomá je veľmi liečivá bylinka, ktorá v sebe ukrýva množstvo pozitívnych účinkov pre telo.
- Okrem vizuálnych zmien pre vlasy či pokožku priamo podporuje aj krvotvorbu, podporuje žlčník i pečeň a stimuluje hladinu cukru.
- Zbiera sa ideálne na jar a na jeseň, kedy je ešte čerstvá, malá.
- Môže sa aj sušiť a pripravovať si vlasovú kúru či žihľavový čaj aj v zime.
- Príprava žihľavového čaju nepotrvá dlhšie ako 15 minút, no nepite ho dlhodobo.
- Žihľava sa doporučuje dokonca aj počas tehotenstva.
“Kdyby lidé věděli, jak je léčivá, tak by pěstovali jen kopřivu. Bohužel to ví jen málokdo.” Mária Treben
prhlava ma mnozstvo liecivych ucinkov a prospesnych latok pre ludske telo https://www.prhlava.sk