Ako sa robia zemiakové halušky ᴥ Recept len na 35 min

Recept na zemiakové halušky je strašne jednoduchý, no predsa som sa ho tak bála. Poznáte to, radi by ste si pripravili rýchly obed, máte kyslú kapustu či bryndzu, už len tie zemiakové halušky akosi chýbajú.

My vám však ukážeme, ako si zarobiť zemiakové cesto, koľko surovín budete potrebovať a približne na koľko porcií vám náš recept vystačí. To všetko si rozoberieme krok za krokom v príprave receptu aj s fotkami. Tak, hor sa do receptu, ako pripraviť tie najchutnejšie zemiakové halušky k obedu.

halušky zo zemiakov suroviny

 

Potrebné suroviny na zemiakové halušky pre 2 porcie

  • 250 g zemiakov
  • 300 g polohrubej múky
  • soľ
  • vajíčko

Postup prípravy receptu na zemiakové halušky

1

Najprv si pripravíme a navážime všetky potrebné suroviny. Do misky, v ktorej budeme miesiť zemiakové cesto, si rozbijeme vajce a dosypeme 300 g polohrubej múky. Oškrabeme si 3-4 zemiaky a postrúhame ich v kuchynskom robote alebo v obyčajnom strúhadle na zeleninu. Pridáme do misky s vajíčkom a polohrubou múkou. Pridáme štipku soli.

2

Všetko to vareškou zamiešame v miske a vznikne nám tuhšia hmota. S miesením zemiakového cesta môžeme pokračovať v miske alebo ak máme cesta viac, prenesieme ho na dosku a ručne miesime, až kým nedosiahne správnu konzistenciu.

3

Zemiakové cesto nesmie byť príliš husté (nesmie sa trhať) a zároveň nesmie byť príliš riedke (nesmie sa lepiť na prsty pri miesení).

4

Vo veľkom hrnci sa necháme zovrieť vody, do ktorej pridáme lyžičku soli. Keď voda začne vrieť, my začneme s pretláčaním zemiakového cesta cez haluškovač. Keď halušky vyplávajú na povrch a voda začne opäť vrieť, stiahneme plyn, pomiešame halušky a do hrnca prilejeme studenú vodu, aby sa nám halušky zo zemiakov nelepili. Opäť zamiešame a cez sitko zlejeme.

5

A Voilà, zemiakové halušky sú hotové a nám nezostáva nič iné, len pridať bryndzu či kyslú kapustu so slaninkou. Dobrú chuť!

Fotorecept

Príliš husté zemiakové cesto?

V prípade, ak ste použili iný pomer surovín do nášho zemiakového cesta a cesto vám ostalo husté až tak, že sa trhá a nedá sa ďalej miesiť, nič sa nedeje. Dolejte si len mliekom alebo vodou a cesto budete mať opäť v správnej konzistencii.

Príliš riedke cesto zo zemiakov?

V opačnom prípade, ak je vaše cesto príliš riedke a lepí sa na ruky, prisypte múku a cesto zhustne a dosiahne opäť správnu hustotu, viď fotogaléria zemiakového cesta nižšie.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Ako pripraviť zemiakové cesto

Ako dlho variť zemiakové halušky?

Cesto na halušky zo zemiakov si pretláčame haluškovačom priamo do vriacej a osolenej vody. Celé to trvá asi 5 minút. Keď skončíme s pretláčaním cesta, hrniec prikryjeme pokrievkou a pozorne sledujeme, aby nám nevykypel. Keď voda v hrnci začne kypieť a zemiakové halušky plávajú na povrchu, je čas stiahnuť plyn, premiešať halušky a ukončiť varenie. Proces pretláčania vám nezaberie viac ako 5 minút (ak nerobíte z dvojnásobnej porcie) a následného dovarenia ďalších približne 5 minút. Za takto krátku dobu sú halušky dokonale uvarené a pripravené na zliatie.

Zostalo vám priveľa halušiek?

Aj nám sa častokrát stane, že to trochu preženieme a zemiakových halušiek zostane po obede priveľa. Ale to je stále ten lepší prípad! Horšie, ak ste ich pripravili málo a nenasýtili ste tak rodinu. Vtedy sa všetka snaha za sporákom do minúty vyparí, verte mi. Môžete sa pustiť do prípravy zemiakových halušiek od začiatku, ale kým budú, tak už všetkých prejde aj chuť.

Ak to však s haluškami preženiete, odporúčam dať si ich na večeru, alebo k zajtrajšiemu obedu. V chladničke vydržia pokojne aj 2 dni, takže nemusíte sa ponáhľať. Hlavné je, aby sa jedlo nezahodilo. V extrémnom prípade dokáže pomôcť aj mraznička. V prípade halušiek s kyslou kapustou bez problémov, horšie je to už pri bryndzových haluškách, na ktorých pocítite stratu čerstvosti bryndze.

Recepty k zemiakovým haluškám

Asi najčastejšími receptami so zemiakovými haluškami sú bryndzové halušky alebo strapačky – halušky s kyslou kapustou. Keď k obom receptom pridáme ešte aj domácu slaninu alebo škvarky, potom máme byť právom hrdí na naše národné jedlo.

Bonusom k bryndzovým haluškám je už len prvá májová bryndza, ktorá obsahuje veľké množstvo probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek a kvasený mliečny nápoj – kefir.

Ak mate chuť skôr na sladký obed, vôbec nevadí. Stačí len tvaroh a chutný obed na zemiakové halušky s tvarohom je rýchlo hotový.

Okrem hlavného chodu sa častokrát zemiakové halušky pripravujú aj do polievky. My si ich najčastejšie pripravujeme do zeleninovej polievky.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty