Medvedie labky, krehké vianočné pečivo, ktoré rozvonia celý váš domov. Labky, tlaby alebo dlaby, nezáleží na tom, ako ich u vás doma voláte, podstatné je, aby sa vám podarili tie najlepšie medvedie labky s naším receptom. Niet sa čomu čudovať, že sa tlabky považujú za jednu z najobľúbenejších vianočných cukroviniek. Toto vianočné pečivo je nasiaknuté vôňou kakaa a lahodnou orieškovou chuťou, ktorá nesklame. Navyše, medvedie labky sú trvácne a neodolajú im ani najväčší odporcovia sladkostí.
Pečenie medvedích labiek nie je vôbec náročné, avšak musíme dbať na niekoľko zásad. Samozrejme, pečenie závisí od toho, aké druhy a veľkosti formičiek použijeme, na akom stupni labky pečieme, akú máme napríklad rúru. Pri pečení si dajme pozor na to, aby sa nám labky nepripiekli, keďže celkovo kakaové cesto je náchylnejšie na spálenie.
Ako správne plniť medvedie labky?
Na prvý pohľad sa môže plnenie medvedích labiek zdať ako úplná banalita. Však cesto mám pripravené, formičky kúpené, tak ich len naplním a vybavené. Takto znejú vety mnohých pekárok, ktoré sa do pečenia labiek púšťajú prvýkrát. Skutočnosť je však taká, že aj pri plnení labiek by sme mali dodržiavať nejaké tie pravidlá.
V prvom rade, formičky určite neplňme doplna a nechajme v strede vždy malú priehlbinku. Odporúčame vziať si do ruky malú guľku, ktorú dáme do formičky a roztlačíme v strede a následne aj po okrajoch formičky. Labky plníme do ľubovoľných formičiek, niekto obľubuje väčšie, aby mu cesto zmizlo čím skôr a niekto preferuje menšie formičky.
Po naplnení formičiek ich vložíme do vyhriatej rúry a pravidelne ich pri pečení aspoň očkom kontrolujme. Menšie formičky sa nám upečú oveľa rýchlejšie ako väčšie, preto odporúčame dať menšie na jeden plech a väčšie na druhý. Pokojne si z rúry jednu formičku aj vyberme a vyskúšajme sami, či je už upečená. Vyberme labku z formičky a skúsme ju dať napoly, hneď uvidíme, či je labka ešte mäkká alebo je upečená a trošku tvrdšia.
Vyskúšaný recept na najlepšie medvedie labky
Ak budeme dodržiavať zásady a postup uvedený v našom recepte, zaručene si spoločne upečieme tie najlepšie medvedie labky. Poďme sa teda pustiť do prípravy.
Suroviny
- 350 g polohrubej múky
- 260 g masla alebo Hery
- 250 g práškového cukru
- 120 g pomletých vlašských orechov
- 50 g kakaa
- Pol lyžičky škorice
Postup prípravy medvedích labiek
Maslo, prípadne Heru si vyberieme z chladničky a necháme zmäknúť. Ešte predtým, než sa pustime do prípravy cesta, pomlieme si vlašské orechy najemno.
Do väčšej misy pridáme preosiatu múku, práškový cukor, škoricu, kakao a pomleté orechy. Celú zmes jemne premiešame a následne pridáme na kocky nakrájané maslo.
Na miesenia cesta použijeme kuchynský robot a hnietací nadstavec. Ak uprednostňujete ručné miesenie, pokojne tak urobte. Kuchynský robot nám krásne vypracuje cesto, ak je to ešte potrebné, pokojne ho spojme aj ručne.
Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
Po 2 hodinách cesto vyberieme, necháme chvíľku odležať a pripravíme si rôzne formičky na plnenie a plechy na pečenie.
Do formičiek plníme pripravené cesto a tlačíme tak, aby sme ho mali aj po okrajoch. Odporúčame neplniť formičky úplne doplna, nechajme v strede jemnú priehlbinku, pretože v rúre nám ešte pôsobením masla naberú na objeme.
Naplnené formičky poukladáme na plech a dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. My sme použili režim pečenie 2 plechov naraz a piekli sme presne 20 minút.
Po upečení vyberieme plechy a ešte za horúca vyklápame labky z formičky. Stačí ich otočiť a začnú vypadávať aj samé.
Dokopy sme pripravili 4 plechy a vyšlo nám spolu 70 tlabiek. Samozrejme, všetko závisí opäť od typu formičky. Už ich len starostlivo odložíme, aby nám vydržali do Vianoc. 🙂
Fotorecept
Je potrebné formičky potierať maslom pred pečením?
Niektoré gazdinky odporúčajú formičky na dlaby pred plnením potrieť maslom a iné sa o potieraní formičiek vôbec nezmieňujú. Aká je teda pravda? V našom recepte na najlepšie medvedie tlaby poctivo dbáme na každý jeden krok, a preto nie je nutné formičky potierať. Niekomu sa môže stať, že sa cesto na formičky prilepí a následne nejdú vyklopiť.
Dôvodom je, že cesto sa nedalo schladiť do chladničky, je mäkké a tým pádom sa nám lepí aj na ruky, aj na formičky. Takže v prípade, že budete piecť tlabky podľa nášho receptu a cesto dáte vychladnúť do chladničky, vôbec nemusíte formičky potierať a krásne sa vám z formičiek vyklopia aj samé. Niektorí dokonca tvrdia, že dôvodom, prečo sa cesto lepí na formičky je ich umývanie v saponáte. My formičky umývame normálne v umývačke na riad, necháme ich poriadne vyschnúť a žiadny problém. Hoci naše staré mamy ich umývali iba pod teplou vodou.
Ako zdobiť medvedie tlaby?
Zdobenie vianočných koláčikov je asi samostatná kapitola. Čo sa týka zdobenia medvedích tlapiek, nezdobia sa nijako špeciálne. Ak by sme ich chceli trošku ozvláštniť, resp. osladiť, pokojne ich môžeme ešte za horúca obaliť v práškovom cukre, prípadne len malým sitkom poprášiť. Taktiež sa dajú poliať horúcou roztopenom čokoládou alebo len sčasti namočiť – najmä rožky. Na záver ich môžeme ešte posypať pomletými orieškami.
Kedy začať s pečením medvedích labiek?
Medvedie labky je ideálne piecť približne 2 týždne pred Vianocami. Nemusíme ich piecť veľmi skoro, ako napríklad medovníčky, ktoré potrebujú viac času na zmäknutie. Pri kakaovom ceste, z ktorého sa robia najlepšie medvedie tlaby pokojne stačí 14 dní pred Vianocami a na sviatky budú akurát odležané, mäkké a pri tom si zachovajú akurát chrumkavosť.
Prečo sa mi medvedie labky nedajú vyklopiť z formičky?
Ako sme už spomínali vyššie, je veľmi dôležité, aby ste hotové cesto nechali odležať v chladničke. Ak je cesto príliš mäkké, bude sa lepiť aj na ruky, aj na formičky. Studené cesto ľahšie vložíte do formičky a pekne sa vám vyklopia. Odporúčame tiež použiť formičky s okrajom, za ktorý ju môžete chytiť, zľahka klepnúť po tanieri a jednoduchšie vyklopiť. Taktiež dodržiavajme čas pečenia tlabiek, pretože taktiež to môže spôsobiť problémy s vyklopením, pretože sú viac prepečené a držia sa formičky za každú cenu.
Ako skladovať medvedie tlabky?
Tak, ako v prípade iného suchého vianočného pečiva, tak aj pri medvedích labkách nie je nutné žiadne špeciálne skladovanie. My vianočné koláčiky dávame do plechových krabičiek a takto ich máme uskladnené až do sviatočného večera.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk
výborný recept !