Palacinky 321: jemné palacinky, ktoré sa netrhajú!

Robili ste už palacinky, no nie vždy sa vám aj podarili? Aj vám sa častokrát poriadne trhali na panvici, pričom ste si vždy bola istá, že ste použili ten správny pomer surovín? Ach … toto všetko som zažívala, až kým som neprišla na správny pomer hlavných surovín do palaciniek – mlieka, vody a oleja a tak vznikli jednoduché palacinky 321!

Palacinky 3:2:1 – recept

Náš recept na domáce palacinky vychádza z jednoduchého pravidla použitia základných surovín v pomere Mlieko 3 dcl : Voda 2 dcl : Oleja 1 dcl. Práve preto sú naše palacinky 321 vždy jemné a navyše bez dodatočných stresov z nesprávne zarobeného cesta na palacinky.

Takto si pripravíte palacinky pre celú rodinu v akomkoľvek množstve. Ak sa vám zdá, že palaciniek 321 v našom pomere bude málo, potom len jednoducho vynásobne potrebné suroviny. Pri tomto pomere a množstve ingrediencií sa vám podarí pripraviť 25 až 30 palaciniek, v závislosti od hrúbky palacinky či veľkosti panvice. My používame palacinkovú panvicu s priemerom 25 cm.

Ukážeme vám, aké suroviny budete v recepte potrebovať, ako si pripraviť palacinkové cesto v pomere 3-2-1 tak, aby sa netrhalo a o aké chute si viete palacinky 3:2:1 ešte aj vylepšiť, no všetko si rozoberieme krok za krokom v príprave.

A tu už recept na tieto jemné palacinky, ktoré budú vaše deti chcieť snáď každý deň. 😊

palacinky 321 cesto

Suroviny na palacinky 321

  • 3 dcl mlieka
  • 2 dcl vody
  • 1 dcl oleja
  • 18 dkg hrubej múky
  • 3 dkg práškového cukru
  • 2 vajíčka
  • Štipka soli

 

Postup prípravy

1

Do misky si najskôr rozbijeme vajíčka. Vždy je lepšie začať vajíčkami, pretože ak by bolo pokazené a vy ich hodíte na záver do ostatných surovín (mlieko, múka, olej ..), poškodíte celé cesto a môžete začať odznova.

2

K čerstvým vajíčkam pridáme mlieko, vodu a olej. Túto zmes rozmixujeme ponorným mixérom alebo šľahacou metličkou a postupne pridávame aj zvyšné suroviny – múku, práškový cukor a štipku soli.

3

Takto pripravené palacinkové cesto necháme chvíľu odstáť a zatiaľ si pripravíme panvicu, ktorú rozpálime na vyššom stupni ohrevu.

4

Palacinkové cesto lejeme malou naberačkou na rozpálenú panvicu a pohybom panvice rozlejeme na celú plochu. S množstvom cesta nepreháňajte, aby boli palacinky jemné a tenké.

5

Palacinku pečieme približne 3 minúty. Keď sa na palacinke začnú tvoriť „bubliny“, jemne nadvihneme okraj palacinky a palacinku otočíme na druhú stranu a pečieme už len asi 2 min.

6

Takto opečieme všetky palacinky a rýchly a jednoduchý obed je pripravený. Už len zvoliť tú správnu plnku na palacinky, dobrú chuť!

Fotorecept

Ak sa vám palacinky trhajú

Dôvodov, prečo sa vám palacinky môžu trhať, je viacero. Asi najčastejším dôvodom je riedke cesto. V tom prípade len pridajte pár lyžíc múky. Ak nepomôže ani to, skúste pridať vajíčko. Vajce plní výbornú funkciu, ktorá drží palacinkové cesto pokope, preto vajíčko naviac vždy pomôže.

Ak je cesto riedke

Ak sa vaše palacinkové cesto viac podobá konzistencii plnotučného mlieka, budú sa vám palacinky trhať. To, či máte cesto príliš riedke, uvidíte hneď aj na panvici, kedy sa vám vytvoria diery v palacinkovom ceste, ktoré sa nebudú dať zaplátať ani lepším rozliatím cesta. Preto pridajte len múku do cesta a opäť rozmixujte. S múkou však opatrne, niekedy stačí len pár gramov múky naviac a cesto chytí tú správnu hustotu.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Domáce müsli

Ak je cesto husté

Ak máte pocit, že vaše pripravené cesto je príliš husté a podobá sa skôr na čerstvo uvarený puding, potom stačí len doliať do cesta vodu či čerstvé mlieko a palacinka sa bude na panvici hneď ľahšie rozlievať.

Ako skladovať nezjedené palacinky

Ak ste to s množstvom palaciniek prehnali, vôbec nevadí. V chladničke sa dajú skladovať aj týždeň a v mrazničke aj niekoľko mesiacov. Stačí ich len naukladať na seba tak, aby boli oddelené mastným papierom a nezlepili sa a obaliť do fólie.

Ešte lepší spôsob je pripraviť si palacinkové cesto deň vopred a pripravovať ich až na ďalší deň. Takéto zarobené cesto môžete skladovať v chladničke pokojne aj 3 dni. Tento spôsob sa nám osvedčil, ak máte doma staršie deti, ktoré si ešte nevedia navariť, ale opiecť palacinku na panvici im nerobí problém, môžete im takto nachystať palacinkové cesto, aby mali domáci plnohodnotný obed vo forme jemných 321 palaciniek.

Aby boli palacinky správne nadýchané

Ak chcete naozaj jemné palacinky, máme jednu fintu. Stačí, ak do pripravovaného cesta pridáte minerálku a niekoľko lyžíc rumu. Cesto nechajte odležať v chladničke aspoň 15 minút, aby sa všetky suroviny správne skombinovali a hor sa do prípravy tých najjemnejších palaciniek 321.

Palacinky 321 plnené do formičiek

Ak očakávate návštevu a chcete hostí naozaj milo prekvapiť, pripravte im okrem tradičných palaciniek 3:2:1 aj kreatívne palacinky. Stačí len zobrať vianočné formičky na vykrajovanie medovníkov, trochu ich potrieť olejom a položiť na rozpálenú panvicu. Do formičiek len nalejte palacinkové cesto a nechajte upiecť. Je to vizuálne asi najkrajšie podávanie palaciniek – okrem tradičných veľkých palaciniek podávate aj malé, dekoračné palacinky. Hostia budú očarení, verte mi! 😊 

Tipy na záver

  • Olejom stačí potrieť panvicu len prvýkrát a aj to iba trochu. Keďže olej sa nachádza v palacinkovom ceste, nebudú sa vôbec lepiť na panvicu.
  • Rozdiel býva často aj v panvici, my palacinky 321 pripravujeme na tenkej palacinkovej panvici.
  • Ak chcete ubrať z oleja, pokojne môžete dať len polovicu a teda pol deci oleja. Na chuti a kvalite sa nič nezmení, skúšali sme, no ľahšie sa zapamätáva pomer 3:2:1.
  • Takto pripravené palacinky môžete podávať na slano aj na sladko. Ak sa chystáte servírovať palacinky na slano, potom vynechajte práškový cukor v recepte.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty