Zemiakové cesto je základom viacerých obľúbených a hlavne tradičných receptov, oplatí sa pripraviť si ho vlastnými rukami, keďže niet nad doma pripravené jedlá. Ak si dáte tú námahu a zemiakové cesto si pripravíte sami, o to ľahšie sa vám budú variť jedlá ako zemiakové šúľance (či už preferujete makové alebo orechové), rovnako i známe pirohy, lokše či slivkové knedle.
Suroviny
- 900g zemiaky varené v šupke
- 500 g polohrubá múka
- 3 ks vajce
- ½ čajovej lyžičky soli
Postup
Zemiaky si uvaríte v šupke, najlepšie však deň vopred, pretože takéto cesto vám neskôr nezredne. Aby šupka nepopraskala, môžete do vody pridať trošku octu. Samozrejme, ak nechcete, aby sa vám zemiaky rozvarili, do studenej vody pridajte štipku soli.
Ako ale zistíte, že sú zemiaky už uvarené? Skúsite do nich pichnúť špajdľou a ak špajdľu cez zemiak pretlačíte, znamená to, že zemiaky sú uvarené. Zemiaky necháte poriadne vychladnúť – najlepšie do druhého dňa.
Keď sú už zemiaky studené, zbavíte ich šupky a pripravíte si pomúčenú dosku, na ktorú môžete začať zemiaky strúhať. Múky nemusíte použiť až tak veľa, dôležité je, aby ste ju postupne pridávali, nech sa cesto pekne spojí a nelepí sa. Následne na zemiaky rozklepnete celé vajíčka a spracovávate.
Ak sa však rozhodnete (resp. nestíhate zemiaky uvariť vopred) predsalen zemiaky uvariť až v deň, kedy si z nich idete pripravovať hotové jedlo, odporúčame cesto spracovávať veľmi rýchlo a za tepla, aby neredlo. V tomto prípade sa odporúča použiť oveľa viac múky, aby sa zemiakové cesto pekne spojilo. Dôležité je, aby bolo cesto naozaj mäkké a nelepilo sa.
Fotorecept
Tip na záver
Na zemiakové cesto je najlepšie použiť staršie zemiaky, pretože obsahujú veľa škrobu a tým pádom aj menej vody. Ako sa hovorí, čím sú zemiaky staršie, tým lepšie. Samozrejme, zemiakové cesto si dokážete pripraviť aj z nových zemiakov, ale overené rady starých mám netreba podceňovať, a tak radšej urobte všetko pre to, aby ste si staré zemiaky zabezpečili.