Fantastický jahodový džem od babičky

jahodový džem

Príprava na náš fantastický jahodový džem.

Domácemu jahodovému džemu odolá len málokto. Áno, jahody odtrhnuté zo záhona chutia najlepšie, ale ak si chceme zachovať jahody aj na dlhšie obdobie, odporúčame pripraviť si fantastický jahodový džem od babičky.

Jahody sa zvyknú označovať rôznymi prívlastkami podľa ročného obdobia – v lete je to úroda, v zime práveže úžitok. A my sa s týmto výrokom plne stotožňujeme. Konečne nastal dlhoočakávaný čas zberu prvej úrody jahôd a pre mnohých aj obľúbený mesiac v roku – máj. Začíname zbierať jahody, avšak často sa stane, že nazbierame oveľa viac, ako reálne dokážeme spotrebovať. To ale nemôže byť problém – práve naopak.

jahody

Ideálnou možnosťou na získanie jahôd je samozber jahôd. Aj na Slovensku sa nachádza hneď niekoľko polí so samozberom jahôd.

Existuje množstvo spôsobov prípravy a konzumácie jahôd. Popri modernejšom mrazení sa stále viac a viac uplatňuje práve príprava domáceho jahodového džemu. Jahody sú veľmi chutné a sladké, ale na druhej strane sa veľmi rýchlo kazia, preto by sme ich mali vždy spotrebovať do 2 dní od zberu. Samozrejme, existuje viacero receptov varenia jahodového džemu, niekto preferuje redší džem bez kúskov jahôd a naopak, iní si džem bez kúskov jahôd nevedia ani predstaviť. Každopádne, my vám predstavíme veľmi jednoduchý a chutný recept na jahodový džem. Poďme teda do toho. 🙂

Jahodový džem – fantastický recept, ktorý zvládne každý

Na jahodový džem potrebujeme:

  • 4 kg čerstvých jahôd
  • 2 kg kryštálového cukru

Postup, ako pripraviť jahodový džem: 

1

Dôležité je, aby sme v prvom rade jahody poriadne poumývali a očistili, resp. zbavili ich stopiek. Na jahodový džem môžeme pokojne použiť aj mäkkšie jahody, dávajme však pozor na to, aby neboli nahnité a aby sa nám džem nepokazil.

2

Jahody, ktoré sme nechali vyschnúť na sitku, popučíme pučiakom na zemiaky. Niekto zvykne jahody iba pokrájať na menšie kúsky, niekto naopak preferuje väčšie kúsky jahôd v džeme. Naši známi napríklad jahody úplne mixujú ponorným mixérom. Je to naozaj úplne na vás. Pokojne môžete aj časť popučiť, časť nechať na malé kúsky.

3

Pripravíme si väčší hrniec, do ktorého poukladáme popučené jahody a zasypeme ich cukrom. Vždy používame na 1 kg jahôd 500 g cukru. Zasypané jahody môžeme ešte premiešať a necháme ich odstáť 24 hodín v chlade. My jahody dávame do chladničky. Na druhý deň odstaté jahody opätovne premiešame a pustíme sa do prípravy fantastického jahodového džemu.

4

Jahodový džem varíme po menších množstvách a na miernom ohni. Podstatné je, aby sme pri varení džemu vždy boli pri tom, pretože cukor s jahodami začína peniť. Ak nám kaša veľmi pení, môžeme postupne penu odoberať. Dôležité je, aby sa nám cukor rozpustil a varíme približne 8 minút.

5

Medzitým si pripravíme zaváraninové poháre, ktoré musia byť poriadne vyumývané. Odporúčame ich aj vopred sterilizovať, aby sa nám džem nepokazil.

6

Uvarený džem ihneď pridávame do sterilizovaných pohárov. Ak si nie ste istí, či je naozaj džem uvarený, máme pre vás jeden trik. Či je džem hotový, zistíme tak, že použíjeme starý známy trik. Zoberieme si malý tanierik, ktorý sme predtým vložili na chvíľku do mraziaku. Na tanierik si naberieme trošku džemu a keď po strede prejdeme prstom a zmes sa nespojí, džem je hustý tak akurát. Ak sa tekutina rýchlo vráti sama na tanierik, džem ešte povarme pár minúť.

7

Džem varíme po dávkach, až kým sa nám neminie všetok pripravený cukor s jahodami. Sterilizujeme približne 10 minút. Dávajme pozor na to, aby boli poháre poriadne uzavreté.

8

Sterilizovaný jahodový džem otočíme hore dnom a necháme na tmavom mieste aspoň 7 dní.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  RECEPT na zavárané LEČO od babičky - postup v 7 krokoch

Jahodový džem s rebarborou

Ako bonus máme pre vás ešte jeden recept, ktorý si zamilujete! Osvedčila sa nám aj kombinácia jahôd a rebarbory, ktorá chutí dokonale, a preto si zvykneme variť aj domáci jahodový džem s rebarborou, páči sa, náš overený recept:

Na jahodový džem s rebarborou potrebujeme:

  • 700 g jahôd
  • 300 g rebarbory
  • šťava z jedného citróna
  • 500 g želírovacieho cukru

Postup, ako pripraviť jahodový džem s rebarborou

1

Čerstvo nazbierané jahody a rebarboru poriadne umyjeme a očistíme.

2

Pomocou malého noža stiahneme z rebarbory šupku a nakrájame na malé kúsky.

3

Jahody rozkrojíme na polovice alebo štvrtiny podľa veľkosti plodov.

4

Ovocie dáme do veľkého hrnca, pridáme šťavu z citróna, želírovací cukor a za stáleho miešania privedieme do varu.

5

Povaríme tri minúty. Horúcu zaváraninu naplníme do pripravených a poriadne vyumývaných pohárov.

6

Dobre uzavrieme a postavíme hore dnom až do vychladnutia.

Skúste si doma pripraviť obidva naše recepty a dajte nám vedieť, ktorý z nich vám chutil viac. My sami sa nevieme rozhodnúť, z ktorého si pripraviť viac pohárov.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Zatiaľ bez komentára. Buďte prví

Pridaj komentár

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty