Dochádzajú vám nápady, čo s bohatou úrodou jahôd? Máme pre vás riešenie! Inšpirujte sa našimi pestrými receptami s jahodami a zúžitkujete akékoľvek objemy nazbieraných jahôd zo samozberu.
Jahody patria medzi obľúbené a veľmi zdravé plody ovocia. Ich sezóna začína v niektorých oblastiach už v polovici mája, avšak iní si na ne musia počkať až do neskoršieho júna. Samozrejme, najlepšie je spotrebovať ich v čerstvej forme, avšak vzhľadom na ich obmedzenú trvácnosť musíme hľadať aj iné spôsoby, ako jahody skonzumovať. Preto sme sa rozhodli, okrem klasických spôsobov prípravy jahôd, sa s vami podeliť o naše obľúbené recepty s jahodami.
Medzi najjednoduchšie spôsoby konzumácie či uchovania patrí práve mrazenie jahôd, kedy umyté a odstopkované jahody poukladáme do sáčkov na mrazenie, pridáme do nich cukor podľa potreby a uzavrieme. Čím viac cukru dáme, tým budú jahody sladšie a pustia viac šťavy. My zvykneme jahody zamraziť aj s cukrom, aj pár sáčkov bez cukru. Takto zamrazené jahody vytiahneme kedykoľvek v roku a použijeme ich do koláčov – najmä do najlepšej jahodovej bublaniny, nepečenej smotanovej torty či na jahodové smoothie.
Jahodové smoothie môžete pripraviť aj z čerstvých, aj z mrazených jahôd. Chutí ideálne v kombinácii s banánom, vločkami a jogurtom či mliekom. V podstate spolu rozmixujeme, na čo máte chuť a jahodové smoothie je na svete. Keďže jahody sú veľmi sladké, do smoothie nemusíte vôbec pridávať ani cukor či med.
Môj manžel však veľmi obľubuje práve jahodovú dreň, ktorá sa pripravuje úplne jednoducho. Stačí, ak umyté a očistené jahody zmixujeme s kryštálovým cukrom a vylejeme do uzavretých nádob, ktoré následne dáme do mraziaka. Hotová jahodová zmrzlina je na svete – pripravená osviežiť vás počas horúcich letných dní.
Prirodzene, pri receptoch z jahôd nesmieme zabudnúť opomenúť snáď ani najtradičnejšie poklady, a to jahodový džem či jahodový kompót. Tieto recepty si však vyžadujú o kúsok viac času a podrobnejší popis, preto sme sa rozhodli spísať ich pre vás v našich ďalších článkoch.
Pre nadšencov sladkých obedov máme dva veľmi jednoduché a overené recepty s jahodami. Sú to skvelé tipy nielen na prípravu obeda, ale navyše ich môžete konzumovať aj ako dezert po slanom obede. Inšpirujte sa našimi špecialitami, ktoré ocenia aj vaše malé ratolesti.
1. Palacinky s jahodami – recept
Na palacinky s jahodami potrebujeme:
- 2 vajcia
- 70 g kyslej smotany
- 60 g hladkej múky
- 30 g kryštálového cukru
- trochu citrónovej kôry štipka soli
Na omáčku potrebujeme:
- 0,25 l kyslej smotany
- ½ balíčka vanilínového cukru
- nasekané lístky mäty
- 200 g čerstvých jahôd
Postup, ako pripraviť palacinky s jahodami:
- Omáčku pripravíme tak, že smotanu zmiešame s vanilínovým cukrom a nasekanou mätou.
- Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky. V smotane rozmiešame žĺtky, pridáme múku, citrónovú kôru a štipku soli.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme kryštálový cukor a zľahka premiešame do cesta. Na menšej panvici rozohrejeme olej a z oboch strán upečieme palacinky. Aby ostali teplé, vložíme ich do predhriatej rúry.
- Potom na každú polovicu naukladáme jahody, preložíme a pritlačíme. Posypeme práškovým cukrom, polejeme omáčkou a ozdobíme lístkami mäty.
2. Žemľovka s jahodami – recept
Na žemľovku s jahodami potrebujeme:
- 1 vianočka
- 500 g čerstvých jahôd
- 250 g mäkkého tvarohu
- 3 vajcia
- 1 vanilínový cukor
- 200 ml mlieka
- 4 lyžice práškového cukru
Postup, ako pripraviť jahodovú žemľovku:
- Do misy nalejeme mlieko, pridáme 1 lyžicu práškového cukru, 2 žĺtky a rozmiešame. Vianočku nakrájame na približne 3 cm pláty a namáčame v zmesi z mlieka.
- Do vymastenej a strúhankou vysypanej formy poukladáme vedľa seba namočenú vianočku.
- Tvaroh rozmiešame s 1 žĺtkom a 1 lyžicou práškového cukru. Pridáme ho na vrstvu vianočky.
- Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na polovice. Pridáme k nim vanilínový cukor a navrstvíme ich na tvaroh. Potom dáme zase vrstvu namočenej vianočky.
- Žemľovku vložíme do vyhriatej rúry na 15-20 minút a pečieme pri teplote 180 stupňov.
- Pred koncom pečenia vyšľaháme sneh z bielkov a 2 lyžíc práškového cukru. Natrieme ho navrch žemľovky.
- Pokračujeme v pečení ešte približne 5 minút. Hotovú žemľovku môžeme ešte posypať práškovým cukrom.
Ak si chcete pripraviť žemľovku z rožkov miesto vianočky, potom vám ponúkame náš novší recept.