Recepty s jahodami

Jahody zo samozberuDochádzajú vám nápady, čo s bohatou úrodou jahôd? Máme pre vás riešenie! Inšpirujte sa našimi pestrými receptami s jahodami a zúžitkujete akékoľvek objemy nazbieraných jahôd zo samozberu.

Jahody patria medzi obľúbené a veľmi zdravé plody ovocia. Ich sezóna začína v niektorých oblastiach už v polovici mája, avšak iní si na ne musia počkať až do neskoršieho júna. Samozrejme, najlepšie je spotrebovať ich v čerstvej forme, avšak vzhľadom na ich obmedzenú trvácnosť musíme hľadať aj iné spôsoby, ako jahody skonzumovať. Preto sme sa rozhodli, okrem klasických spôsobov prípravy jahôd, sa s vami podeliť o naše obľúbené recepty s jahodami.

Medzi najjednoduchšie spôsoby konzumácie či uchovania patrí práve mrazenie jahôd, kedy umyté a odstopkované jahody poukladáme do sáčkov na mrazenie, pridáme do nich cukor podľa potreby a uzavrieme. Čím viac cukru dáme, tým budú jahody sladšie a pustia viac šťavy. My zvykneme jahody zamraziť aj s cukrom, aj pár sáčkov bez cukru. Takto zamrazené jahody vytiahneme kedykoľvek v roku a použijeme ich do koláčov – najmä do jahodovej bublaniny, nepečenej smotanovej torty či na jahodové smoothie.

mrazene jahody

Jahody zo samozberu si môžete zamraziť do sáčkov a využívať aj mimo sezóny.

Jahodové smoothie môžete pripraviť aj z čerstvých, aj z mrazených jahôd. Chutí ideálne v kombinácii s banánom, vločkami a jogurtom či mliekom. V podstate spolu rozmixujeme, na čo máte chuť a jahodové smoothie je na svete. Keďže jahody sú veľmi sladké, do smoothie nemusíte vôbec pridávať ani cukor či med.

Jahodové smoothie

Naše jahodové smoothie – to pravé letné osvieženie.

Môj manžel však veľmi obľubuje práve jahodovú dreň, ktorá sa pripravuje úplne jednoducho. Stačí, ak umyté a očistené jahody zmixujeme s kryštálovým cukrom a vylejeme do uzavretých nádob, ktoré následne dáme do mraziaka. Hotová jahodová zmrzlina je na svete – pripravená osviežiť vás počas horúcich letných dní.

jahodová dreň

Zmixované jahody s cukrom pripravené na jahodovú dreň.

Prirodzene, pri receptoch z jahôd nesmieme zabudnúť opomenúť snáď ani najtradičnejšie poklady, a to jahodový džem či jahodový kompót. Tieto recepty si však vyžadujú o kúsok viac času a podrobnejší popis, preto sme sa rozhodli spísať ich pre vás v našich ďalších článkoch.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Fantastický jahodový džem od babičky

zavárané jahody

Pre nadšencov sladkých obedov máme dva veľmi jednoduché a overené recepty s jahodami. Sú to skvelé tipy nielen na prípravu obeda, ale navyše ich môžete konzumovať aj ako dezert po slanom obede. Inšpirujte sa našimi špecialitami, ktoré ocenia aj vaše malé ratolesti.

1. Palacinky s jahodami – recept

Na palacinky s jahodami potrebujeme: 

  • 2 vajcia
  • 70 g kyslej smotany
  • 60 g hladkej múky
  • 30 g kryštálového cukru
  • trochu citrónovej kôry štipka soli

Na omáčku potrebujeme: 

  • 0,25 l kyslej smotany
  • ½ balíčka vanilínového cukru
  • nasekané lístky mäty
  • 200 g čerstvých jahôd

Postup, ako pripraviť palacinky s jahodami: 

  1. Omáčku pripravíme tak, že smotanu zmiešame s vanilínovým cukrom a nasekanou mätou.
  2. Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky. V smotane rozmiešame žĺtky, pridáme múku, citrónovú kôru a štipku soli.
  3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme kryštálový cukor a zľahka premiešame do cesta. Na menšej panvici rozohrejeme olej a z oboch strán upečieme palacinky. Aby ostali teplé, vložíme ich do predhriatej rúry.
  4. Potom na každú polovicu naukladáme jahody, preložíme a pritlačíme. Posypeme práškovým cukrom, polejeme omáčkou a ozdobíme lístkami mäty.

2. Žemľovka s jahodami – recept

Na žemľovku s jahodami potrebujeme: 

  • 1 vianočka
  • 500 g čerstvých jahôd
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 3 vajcia
  • 1 vanilínový cukor
  • 200 ml mlieka
  • 4 lyžice práškového cukru

Postup, ako pripraviť jahodovú žemľovku: 

  1. Do misy nalejeme mlieko, pridáme 1 lyžicu práškového cukru, 2 žĺtky a rozmiešame. Vianočku nakrájame na približne 3 cm pláty a namáčame v zmesi z mlieka.
  2. Do vymastenej a strúhankou vysypanej formy poukladáme vedľa seba namočenú vianočku.
  3. Tvaroh rozmiešame s 1 žĺtkom a 1 lyžicou práškového cukru. Pridáme ho na vrstvu vianočky.
  4. Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na polovice. Pridáme k nim vanilínový cukor a navrstvíme ich na tvaroh. Potom dáme zase vrstvu namočenej vianočky.
  5. Žemľovku vložíme do vyhriatej rúry na 15-20 minút a pečieme pri teplote 180 stupňov.
  6.  Pred koncom pečenia vyšľaháme sneh z bielkov a 2 lyžíc práškového cukru. Natrieme ho navrch žemľovky.
  7.  Pokračujeme v pečení ešte približne 5 minút. Hotovú žemľovku môžeme ešte posypať práškovým cukrom.

Čítajte ďalej:

Zatiaľ bez komentára. Buďte prví

Pridaj komentár

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty