Ako zavárať jahody ᴥ Recept na jahodový kompót

Ako zavárať jahody

Naša príprava pred zaváraním jahôd.

Sezóna zavárania jahôd je už v plnom prúde. A čo je lepšie ako domáci jahodový kompót? V lete si ho zavaríte a v zime akoby ste ho našli. Rovnako aj vaše malé ratolesti, ktoré jahodový kompót ocenia kedykoľvek v roku. Jahodový kompót poznáme aj pod názvom zavárané jahody a je nielen ideálnou prílohou k nedeľnému obedu, ale taktiež je veľmi chutný aj ako (poobedný) dezert.

Pripravuje sa z jahôd, ktoré sú nielen veľmi chutné, ale aj zdravé ovocie, pretože okrem vitamínu C obsahujú aj minerálky látky, fosfor a draslík. Preto by sme sa mali snažiť uchovať si ich zásoby čo najdlhšie.

Ešte predtým, než sa spoločne pustíme do samotnej prípravy zaváraných jahôd, pripomeňme si, prečo je proces zavárania taký dôležitý a čoraz viac aj populárnejší. Kedysi bolo zaváranie typické skôr pre staršie vekové skupiny – hlavne naše staré mamy.

V dnešnej dobe sa do popredia stále viac dostáva domáca výroba, a preto si mnohé rodiny obľúbili práve zaváranie. Čo to však zaváranie vlastne je? Jednoducho povedané, ide o tepelnú úpravu plodov – či už ovocia alebo zeleniny, ktorá umožňuje, aby nám úroda vydržala čo najdlhšie. Pri zaváraní si dávajme pozor na to, aby sme zavárali čerstvé a zdravé plody. Prečo sa používa cukor na zaváranie? Cukor dodáva zaváraniu chuť, ale dôležité sú práve jeho konzervačné účinky.

Dôležitejšia ako samotné zaváranie jahôd je však jeho príprava. Samozrejme, určite nepodceňujte hygienu pri všetkých pomôckach a rovnako aj pri plodoch. Poháre pripravené na zaváranie jahôd dôkladne poumývame pod horúcou vodou, prípadne ich dáme do umývačky alebo rúry.

Keď dodržíme všetky potrebné kroky, zaváraniny sa nám určite nepokazia. Nezabúdajme aj na to, aby sme používali čerstvé, nie nahnité jahody. Najlepšie bude, ak už počas zberu budeme zbierať jahody bez stopiek. Ak by sa nám však jahody bez stopiek zbierali ťažšie, v postupe sa pozrieme na to, ako ich najlepšie odstopkovať. Teraz sa poďme teda spoločne pustiť do zavárania jahodového kompótu. Jahody by mali byť dobré sfarbené, bez zeleného hrotu, chutné a zdravé. Spracovávame ich ihneď po obratí, pretože sa veľmi rýchlo kazia a strácajú akosť a nutričnú hodnotu.

Páči sa, náš recept na pravý domáci jahodový kompót. Podelíme sa s vami rovno o naše 3 obľúbené spôsoby, ako si ho pripraviť. Posúďte už sami, ktorý spôsob vám vyhovuje najviac. Rozdiel naozaj spočíva len v príprave nálevu, resp. v zasypávaní jahôd.

Zaváranie jahôd

Zavárané jahody – suroviny

  • 1 l vody
  • 700 g cukru
  • 640 g jahôd

Postup

1

Ako sme už spomínali, na zaváranie jahôd je najlepšie používať čerstvé jahody, preto ak sa nám podarilo nazbierať aj trošku mäkšie a možno nahnité jahody, tak ich poriadne pretrieďme a tieto mäkšie nechajme na zjedenie, aby sa nám kompót nepokazil. Čím skôr jahody začneme zavárať, tým lepšie.

2

Nezabudnime na to, že jahody musia byť odstopkované. Jahody odstopkujeme tak, že krúživým pohybom vytrhneme stopku s okvetím, pričom lúžko zostane v plode. Súčasne s odstopkovaním jahody triedime na dve skupiny, a to jahody určené na kompótovanie a na jahody, ktoré spracujeme napr. na džúsy alebo na zjedenie.

3

Odstopkované a očistené jahody poriadne umyjeme v dvoch studených vodách a za dostatočného premiešavania plodov rukou. Následne ich necháme na sitku vyschnúť.

4

Začína sa proces prípravy jahodového kompótu. Odstopkované a vyschnuté jahody začneme plniť do sklenených pohárov určených na zaváranie. Najčastejšie sa používajú pollitrové poháre.

5

Nezabúdajme na to, že zaváraninové poháre musia byť úplne čisté! Poháre môžeme vopred aj sterilizovať, aby sme zaistili ich úplnú čistotu a aby sa nám jahody nepokazili.

6

Jahody poukladáme do pohárov a pritom ich potriasame a vrchnú vrstvu urovnáme, aby siahala približne 5 mm od okraja pohára. Do pohára s objemom 370 ml sa zmestí okolo 240 g jahôd a 140 g nálevu.

7

Začneme si pripravovať nálev na jahodový kompót podľa toho, aký objem nálevu chceme a aký objem majú fľaše, do ktorých ideme zavárať jahody. Na 1 l vody odvážime približne 700 g cukru. V prípade, že máte napríklad pohár s obsahom 370 ml, použijeme 55 g cukru, t.j. 2 polievkové lyžice.

8

Ak sa však rozhodneme pre iný postup (zavárané jahody vo vlastnej šťave), ktorý spočíva práve v zasypávaní jahôd kryštálovým cukrom, začneme tak, že do pohára naplníme asi do dvoch tretín jahody a nadávkujeme cukor. Potom obsah pohára strasieme, doplníme jahodami úplne až po okraj a mierne ich potlačíme. Potom ich zalejeme studenou vodou asi do ¾ výšky pohára. Robíme to tak preto, lebo jahody pustia šťavu, takže po sterilizácii toľko neplávajú a sú sýtejšie zafarbené. Pri tomto spôsobe výroby je však nebezpečenstvo, že sa nezaliate jahody dostatočne nevysterilizujú. Preto po sterilizácii chladíme poháre na vzduchu prevrátené viečkom dolu alebo ležato.

9

Jedným z obľúbených spôsobov je však aj príprava predsladených jahôd, ktorý prebieha nasledovne. Aby sme čo najviac vylúčili plávanie jahôd po sterilizácii, jahody predsladzujeme. Na 1 kg jahôd počítame ¾ kg cukru a jahody v hrnci rovnomerne zasypeme cukrom, pričom časťou cukru zasypeme povrch. Asi za 24 hodín sa skoro všetok cukor rozpustí a vytvorí spolu s jahodovou šťavou hustý sirup.

10

Predsladené jahody plníme do malých pohárov a mierne ich potlačíme. Potom ich zalejeme jahodovým sirupom tak, aby nálev siahal asi do ¾ výšky pohára.

11

Ďalší postup predsladených jahôd je taký, že jahody plníme priamo do pohárov, presýpame ich cukrom a necháme 24 hodín predsladzovať.

12

Ako prebieha sterilizácia jahodového kompótu? Jahodový kompót veľmi často plesnivie, preto sa majú spracovať len zdravé a čerstvé jahody a kompót treba dostatočne sterilizovať. Sterilizujeme najlepšie vo vodnom kúpeli pri teplote okolo 85 stupňov 15 minút, pri chladení vodou 20 až 25 minút podľa veľkosti pohára. Po sterilizácii je vhodné poháre prevrátiť a v takejto polohe nechať samovoľne vychladnúť na vzduchu. Tým sa dosiahne rovnomerné prehriatie, ako aj presladenie celého obsahu.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  🍓 Recepty s jahodami: 7 najlepších receptov z jahôd

Fotorecept

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Zatiaľ bez komentára. Buďte prví

Pridaj komentár

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty