Jedna z najobľúbenejších kuchýň v rámci celého sveta je práve talianska kuchyňa. Charakteristika talianskej kuchyne a samotný taliani sú známi dokonalou kombináciou čerstvých surovín, z ktorých následne vznikajú tie najlepšie kulinárske zážitky.
Asi najznámejšou talianskou pochúťkou sú cestoviny a to hneď vyše 300 druhov cestovín. Milovníci cestovín si vždy prídu na svoje práve v Taliansku.
Talianski šéfkuchári sú však majstrami aj pri príprave rýb, zeleniny, šunky či syra. Nesmieme zabudnúť ani na úžasnú chuť pravého talianskeho vína.
Čerstvé suroviny
Vzhľadom na geografickú polohu Talianska je zrejmé, že čerstvosť potravín pre kuchárov nie je žiadny problém. Medzi základné suroviny pri príprave receptov patrí mäso, morské plody, huby, zelenina, ovocie, tvrdé syry, no nesmieme zabudnúť ani na sladké pokrmy, v čom taktiež taliani vynikajú. Ide najmä o dezerty, zákusky a talianske zmrzliny.
Ak sa vám už podarilo navštíviť Taliansko, určite ste zaznamenali aj kaviarne na každom kroku. Káva je snáď pre každého Taliana neodmysliteľným života budičom.
Talianske cestoviny
Taliansku kuchyňu preslávili ich cestoviny, ktoré sa v reštauráciách pripravujú po celom Taliansku. V Taliansku poznajú viac než 400 druhov cestovín. Z tých najznámejších sú to penne, caneloni, fusilli, gnocchi, špagety, macaroni, tagliatelle, linguine, lasagne alebo plnené tortellini či ravioli.
Recept na pravé talianske cestoviny carbonara nájdete tu.
Víno
Medzi najznámejšie talianske vína bezpochyby patria Lambrusco, Barolo, Brunello di Montalcino, Amarone, Montepulciano d’Abruzzo či Chianti. Ich nezabudnuteľná chuť vám ostane na jazyku ešte dlho po dopití posledného dúšku vína. Taliansko sa radí do skupiny najväčších producentov vína v Európe. Víno sa tu pestuje doslova od najsevernejšieho bodu Talianska až po Sicíliu.
Talianske pochúťky
Najznámejšie talianske syry snáď už pozná celý svet. Ide o syry mozzarela, parmezán (Parmigiano-Reggiano), Provolone, Ricottu, Pecorino či Mascarpone. Sušená šunka z Parmy chutí delikátne a je taktiež známa po celom svete.
Z lahôdok pripomeňme sušené paradajky, hľuzovky, nakladané artičoky, huby, olivy, baklažány, kapary, ančovičky, údeniny bežné aj z diviny a množstvo sušených salám.
Čo sa týka chodov jedla v Taliansku, servírovanie je obohatené o predjedlo, prvý chod, druhý chod a na záver sladký zákusok, ovocie či kvalitné talianske syry.
Po jedle býva v Taliansku zvykom pitie kávy, ku ktorej sa obvykle objednáva pohárik tvrdšieho alkoholu, napríklad tradičné grappa alebo sambucca.
Pre taliansku kuchyňu je typické, že pri úprave mäsa šéfkuchári hojne používajú vonné bylinky, ako sú bazalka či šalvia.
Ste milovníkom talianskej kuchyňe? Ktoré talianske recepty varíte najlepšie?
Recepty talianskej kuchyne
.za fotky ďakujeme
Spaghetti alla Carbonara od Martin Krolikowski je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál