Cestoviny s lososom a cuketou

Inšpirujte sa rýchlym a neodolateľným receptom na cestoviny s lososom a cuketou z dielne našej kuchyne. Šťavnatá cuketa, cestoviny tagliatelle a losos sa zaručene stanú súčasťou vášho jedálnička. Tento jednoduchý recept ukáže, aký ste v skutočnosti “profi” kuchár.

Áno, cestoviny patria k najjednoduchším a častokrát aj najchutnejším jedlám. Vieme si z nich pripraviť rôzne variácie a keďže my najviac obľubujeme tagliatelle a losos v našej kuchyni taktiež nesmie chýbať, rozhodli sme sa spojiť tieto dve úžasné ingrediencie. Výsledok v podobe chutných cestovín s cuketou a lososom stojí za to, aj za vyskúšanie.

Navyše, náš recept na cestoviny je bez smotany a pozostáva zo základných surovín. Určite si ho zamilujú aj vaše ratolesti, keďže práve ony obľubujú cestoviny ako také. Človek by povedal, že v jednotlivých druhoch cestovín nie je žiadny chuťový rozdiel, avšak u nás doma najviac chutia práve tagliatelle, hoci sami nevieme vysvetliť prečo. 🙂 Akékoľvek obmena nášho receptu na cestoviny s lososom (cuketa/špenát/hrášok) je už vo vašich rukách.

Tip pre vás: ak by ste si chceli dokonca pripraviť aj domáce tagliatelle, tu je krásny video návod:

Recept neobsahuje žiadnu špeciálnu ingredienciu, ktorú proste v kuchyni často nemávate – jednoducho len skombinujte dostupné suroviny a … delikátne cestoviny reštauračnej kvality, no za zlomok ceny, sú na svete!

Ako pripraviť cestoviny s lososom?

Vždy, keď sme išli na výnimočné slávnostné posedenie do reštaurácie, moja voľba bola vždy jednotná – buď šalát alebo cestoviny z morských plodov. Dnes, keď som už závislá od každodenného domáceho varenia, som sa odhodlala výskušať moju vlastnú verziu cestovín z morských plodov, a tou najjednoduchšou verziou sa stali tagliatelle cestoviny s lososom a cuketou.

Chlapi, ak plánujete potešiť svoje polovičky slávnostnou večerou u vás doma (valentín, narodeniny, či pracovný úspech), potom sú tieto cestoviny s lososom tá správna voľba. Dokonale sa k tomu hodí aj biele víno a tak o správnu atmosféru bude postarané.

Cestoviny s lososom a cuketou – recept

Suroviny potrebné na cestoviny s lososom

  • 300 g lososa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 4 lahôdkové cibuľky
  • 8 cherry paradajok
  • polovica menšej cukety
  • soľ
  • čierne korenie
  • citrón
  • 1 malá chilli paprička
  • plátok masla
  • olivový olej
  • 1 dcl bieleho vína (nemusí byť)
  • tvrdý syr/parmezán na strúhanie
  • pol balenie cestovín tagliatelle
ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Pečená tekvica Hokkaido

 

Postup

1

V tomto prvom kroku si pripravíme potrebné suroviny. Cibuľu a cesnak si nakrájame nadrobno a lahôdkovú cibuľku umyjeme a pokrájame na malé kolieska. Rovnako si umyjeme aj cherry paradajky a prekrojíme ich na polovicu. Cuketu umyjeme a pokrájame na kocky.

2

Lososa si pripravíme ako obvykle – umyjeme ho, stiahneme z kože a pokrájame na menšie kúsky.

3

Na rozohriatej panvici poriadne opražíme cibuľku, cesnak, cuketu a následne aj lahôdkovú cibuľku. Chvíľku popražíme, pridáme lososa, osolíme, okoreníme a necháme na panvici pokiaľ losos nezačne chytať ružovkastú farbu.

4

Medzitým si do vriacej osolenej vody dáme variť cestoviny.

5

V momente, keď losos začne chytať ružovkastú farbu, pridáme aj cherry paradajky spolu s chilli papričkou a necháme 3 minúty na panvici. Následne pridáme biele víno a počkáme, kým sa alkohol odparí. Trvá to približne 5 minút. Na záver ochutíme plátkom masla, ktorý sa nám na lososovej zmesi krásne rozpustí.

6

Cestoviny precedíme a pridáme k nim lososovú zmes. Preložíme na tanier a dozdobíme strúhaným syrom a prípadne aj kolieskami lahôdkovej cibuľky. Dobrú chuť!

Fotorecept

Môžu sa cestoviny s lososom zamraziť na opätovné použitie?

Úprimne, neviem si to predstaviť! Losos pokvapkaný citrónom najlepšie chutí čerstvý, a preto sa snažte urobiť toľko cestovín, aby ste boli schopný spotrebovať ich ešte v rámci dňa. Náš recept je určený pre dve osoby, pár. Ak plánujete pohostiť viac osôb, stačí len proporčne pridať jednotlivých surovín.

Tipy na záver

Namiesto čerstvých cherry paradajok môžete použiť aj sušené paradajky.

Lososové cestoviny chutia skvelo aj s krémovou cesnakovou omáčkou, ale to už v ďalšom recepte.

Hotové cestoviny už len pokvapkajte citrónovou šťavou na finálne zvýraznenie chuti čerstvého lososa.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Zatiaľ bez komentára. Buďte prví

Pridaj komentár

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty