Cestoviny patria medzi najobľúbenejšie jedlá. Ich príprava je častokrát jednoduchšia ako príprava tradičného nedeľného obedu. Kedysi pestrosť cestovín nebola taká bohatá, ako je dnes. Ešte pred pár rokmi sme rozlišovali tak maximálne fliačky či rezance (valcované cestoviny) alebo špagety či mušle (lisované cestoviny).
Dnes existuje viac ako 300 druhov cestovín a väčšina z nich je dokonca priamo dostupná aj v našich obchodných reťazcoch.
Pozrime sa teda aspoň na základné druhy cestovín, ktoré sa často vyskytujú aj v menu dostupných reštaurácií. No najskôr trochu teórie na úvod.
Čo sú cestoviny?
Cestoviny sa vyrábajú z nevykysnutého pšeničného cesta. Na stroji sa valcujú alebo lisujú na rozličné tvary a potom sa sušia za predpísaných teplôt a na predpísaný čas. Tak získajú dostatočnú kvalitu, pevnosť a minimálne popraskanie. Vysušujú sa maximálne na 12 % obsahu vody.
Cestoviny musia mať správny tvar, hladký povrch a krásnu svetložltú farbu. Majú mať primeranú pevnosť, ich vôňa má byť jemná. Po uvarení si musíme dávať pozor, aby neboli príliš rozvarené a mazľavé, a zároveň ani tvrdé.
Druhy cestovín – najznámejšie tvary
Špagety (Spaghetti)
Asi najznámejší druh cestovín. Ide o druh dlhých cestovín v tvare tenkého špagátika. Najčastejšie sa používajú na bolonskej omáčke – bolonské špagety.
Penne
Krátke duté rúrky na oboch koncoch skosené.
Makaróny
Dlhé duté rúrke, známe aj ako duté špagety.
Tagliatelle
Dlhé a široké rezance. Najčastejšie sa podávajú k výrazným omáčkam. Konzumujú sa natáčaním na vidličku.
Lazane (Lasagne)
Obdĺžnikové plátky, medzi ktoré sa vkladá mäsová alebo zeleninová príloha. Následne sa zapekajú.
Gnocchi
Druh cestoviny v tvare halušiek zo zemiakového cesta.
Fusilli
Druh cestovín v tvare špirály. Najčastejšie sa podávajú k cestovinám s morskými plodmi. Vhodné aj na zapekanie.
Farfalle
Druh cestovín v tvare motýlika resp. mašličky. Vhodné aj na zapekané cestoviny alebo originál cestoviny carbonara.
Bucatini
Podobne ako pri špagetách, ide o druh dlhých cestovín, no na rozdiel od špagier sú hrubšie a duté.
Ďalšie druhy cestovín
- Pirohy
- Rigatoni
- Conchiglie
- Fagotini
- Tortellini
- Coralli
- Ravioli
- Farfalle Tonde
- Fiocchi Rigati
- Penne Lisce
- Tortiglioni
- Sedanini
- Canneroni
- Mezze Maniche Rigat
- Maltagliati
- Cappelleti
- Cannelloni
- Pappardelle
- Fettucine
- Stelline
- Orecchiette
- Cavatappi
- Fettuccine
- Linguine
- Vermicelli
- Canelloni
Druhy cestovín – varenie
Bežný čas varenia cestovín sa pohybuje od 5 do 15 minút, v závislosti od typu cestovín. Cestoviny varíme v osolenej vode, po dovarení sa majú prepláchnuť v studenej vode, aby sa nezlepili.
Druhy cestovín – základný recept na cestoviny
Na 1 porciu cestovín budeme potrebovať
- 300 gramov cestovín (podľa vlastného uváženia – špagety, fusilli, tagliatelle či penne)
- 20 gramov masla
- soľ
- voda
Cestovinu dáme do posolenej vriacej vody, premiešame a prikrytú uvaríme. Dĺžka varenia závisí od druhu cestoviny – čas varenia nájdete na obale sáčku cestovín. Uvarenú scedíme a pridáme ingrediencie na správne dochutenie cestovín.