Druhy cestovín (300+): poznáte všetky cestoviny a ich druhy?

Cestoviny patria medzi najobľúbenejšie jedlá. Ich príprava je častokrát jednoduchšia ako príprava tradičného nedeľného obedu. Kedysi pestrosť cestovín nebola taká bohatá, ako je dnes. Ešte pred pár rokmi sme rozlišovali tak maximálne fliačky či rezance (valcované cestoviny) alebo špagety či mušle (lisované cestoviny).

Dnes existuje viac ako 300 druhov cestovín a väčšina z nich je dokonca priamo dostupná aj v našich obchodných reťazcoch.

Pozrime sa teda aspoň na základné druhy cestovín, ktoré sa často vyskytujú aj v menu dostupných reštaurácií. No najskôr trochu teórie na úvod.

Čo sú cestoviny?

Cestoviny sa vyrábajú z nevykysnutého pšeničného cesta. Na stroji sa valcujú alebo lisujú na rozličné tvary a potom sa sušia za predpísaných teplôt a na predpísaný čas. Tak získajú dostatočnú kvalitu, pevnosť a minimálne popraskanie. Vysušujú sa maximálne na 12 % obsahu vody.

Cestoviny musia mať správny tvar, hladký povrch a krásnu svetložltú farbu. Majú mať primeranú pevnosť, ich vôňa má byť jemná. Po uvarení si musíme dávať pozor, aby neboli príliš rozvarené a mazľavé, a zároveň ani tvrdé.

Druhy cestovín – najznámejšie tvary

Špagety (Spaghetti)

Asi najznámejší druh cestovín. Ide o druh dlhých cestovín v tvare tenkého špagátika. Najčastejšie sa používajú na bolonskej omáčke – bolonské špagety.

Penne

Krátke duté rúrky na oboch koncoch skosené.

Makaróny

Dlhé duté rúrke, známe aj ako duté špagety.

Tagliatelle

Dlhé a široké rezance. Najčastejšie sa podávajú k výrazným omáčkam. Konzumujú sa natáčaním na vidličku.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Rýchle mäkkučké a šťavnaté kuracie rezne

Lazane (Lasagne)

Obdĺžnikové plátky, medzi ktoré sa vkladá mäsová alebo zeleninová príloha. Následne sa zapekajú.

Gnocchi

Druh cestoviny v tvare halušiek zo zemiakového cesta.

Fusilli

Druh cestovín v tvare špirály. Najčastejšie sa podávajú k cestovinám s morskými plodmi. Vhodné aj na zapekanie.

Farfalle

Druh cestovín v tvare motýlika resp. mašličky. Vhodné aj na zapekané cestoviny alebo originál cestoviny carbonara.

Bucatini

Podobne ako pri špagetách, ide o druh dlhých cestovín, no na rozdiel od špagier sú hrubšie a duté.

Ďalšie druhy cestovín

  • Pirohy
  • Rigatoni
  • Conchiglie
  • Fagotini
  • Tortellini
  • Coralli
  • Ravioli
  • Farfalle Tonde
  • Fiocchi Rigati
  • Penne Lisce
  • Tortiglioni
  • Sedanini
  • Canneroni
  • Mezze Maniche Rigat
  • Maltagliati
  • Cappelleti
  • Cannelloni
  • Pappardelle
  • Fettucine
  • Stelline
  • Orecchiette
  • Cavatappi
  • Fettuccine
  • Linguine
  • Vermicelli
  • Canelloni
Fusilli tricolore

Fusilli tricolore – cestoviny

špagety

Špagety – druh cestovín

Bucatini

Bucatini – druh cestovín

Farfalle

Farfalle – druh cestovín

Penne

Penne – druh cestovín

Druhy cestovín – varenie

Bežný čas varenia cestovín sa pohybuje od 5 do 15 minút, v závislosti od typu cestovín. Cestoviny varíme v osolenej vode, po dovarení sa majú prepláchnuť v studenej vode, aby sa nezlepili.

Druhy cestovín – základný recept na cestoviny

Na 1 porciu cestovín budeme potrebovať

  1. 300 gramov cestovín (podľa vlastného uváženia – špagety, fusilli, tagliatelle či penne)
  2. 20 gramov masla
  3. soľ
  4. voda

Cestovinu dáme do posolenej vriacej vody, premiešame a prikrytú uvaríme. Dĺžka varenia závisí od druhu cestoviny – čas varenia nájdete na obale sáčku cestovín. Uvarenú scedíme a pridáme ingrediencie na správne dochutenie cestovín.

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty