Ako roztopiť čokoládu

Jednoduché, no predsa sa nie vždy podarí. Stačí pár sekúnd a z chutnej roztopenej čokolády na tortu sa stane spálený kus dobroty. Vďaka našim 3 jednoduchým spôsobom prípravy čokoládovej polevy sa už nebudete musieť obávať o koláč.

Čo je to čokoládová poleva?

Čokoládová poleva je čokoláda, ktorá obsahuje rastlinný olej namiesto kakaového masla. Veľa ľudí si na nej pochutnáva práve preto, že im pripomína čokoládové tyčinky z detských čias. Je to snáď najznámejšia a najpoužívanejšia poleva v kruhoch domácich cukrárok.

čokoládová poleva

Roztopená čokoláda nanášaná na cheesecake.

Ako roztopiť čokoládu?

Roztápanie čokolády? Znie to ako úplná banalita, no nie? Pripraviť chutnú a lesklú čokoládovú polevu, ktorá sa bude jednoducho roztierať však pre mnohých nie je práve najjednoduchší proces v kuchyni. Častokrát sa stáva, že čokoláda je hrudkovitá alebo nám jednoducho prihorí. Existuje množstvo spôsobov, ako roztopiť čokoládu, ale len máloktoré z nich sú naozaj overené.

Ako roztopiť čokoládu so smotanou? Príprava ganache:

Náš najobľúbenejší a najchutnejší spôsob je roztopiť čokoládu v smotane na šľahanie. Počuli ste už niekedy slovo ganache? Presne takto sa označuje poleva pripravená zo smotany a čokolády. Ide o univerzálnu polevu, ktorá bola vynájdená v päťdesiatych rokoch 20. storočia vo francúzskej cukrárni. A vidíte, stala sa takou populárnou, že ju cukrári pripravujú dodnes. Čokoláda rozpustená týmto spôsobom si zachová svoju úžasnú chuť a tiež konzistenciu vhodnú na akýkoľvek druh koláča. Necháme ju vždy vychladnúť podľa toho, na čo chceme ganache použiť.

Veľkou výhodou je skutočnosť, že takáto čokoládová poleva sa neláme a navyše sa aj ľahko krája na torte či koláčiku. Odporúčame našu overenú Sacherovu tortu či tvarohový cheesecake s malinami.

Postup:

Ak teda čokoládu roztápame so smotanou, postupujeme nasledovne:

  1. Najskôr si zohrejeme smotanu na šľahanie. Podstatné je, aby sme smotanu poriadne zohriali, ale zároveň, aby nám nevrela.
  2. Kým sa nám zohrieva, polámeme si čokoládu na kúsky, odstavíme a necháme chvíľku postáť. Čím menšie kúsky čokolády polámete, tým skôr sa nám roztopí.
  3. Zalejeme ňou nalámanú čokoládu.
  4. Poriadne premiešame na hladkú masu, kým sa nám nerozpustí.
  5. Následne čokoládu pridáme na pripravený koláč a o lahodný zážitok máme postarané.
ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Pečená tekvica so syrom

TIP: do čokoládovej polevy odporúčame primiešať aj trochu masla pre lepšiu chuť a konzistenciu. Niektorí dokonca kombinujú aj smotanu s mliekom a rozpúšťajú v takejto tekutej zmesi.

Ako roztopiť čokoládu samostatne?

Druhým spôsobom, ako si roztopiť čokoládu je roztopiť ju samostatne, a to nasledovne:

  1. Čokoládu pokrájame na malé kúsky ostrým nožom.
  2. Pripravíme si vodný kúpeľ (hrniec s horúcou vodou), do ktorého pridáme menší hrnček/misku s polámanou čokoládou. Musíme však dávať pozor na to, aby sa dno hrnčeka či misy nedotýkalo hrnca s vodou, pretože nám čokoláda môže prihorieť.
  3. Miešame, až kým sa nám čokoláda nerozpustí. Táto masa však bude o čosi hustejšia, ako keby sme čokoládu roztápali v horúcej smotane.

TIP: Hoci čokoládu môžeme rozpustiť v rôznych tekutinách (smotana, mlieko, voda), nezabúdajme na to, že ak pridáme do čokolády iba trochu tekutiny, stuhne nám. Ak pridávame tekutinu, počítajme s tým, že je potrebné pridať aspoň jednu polievkovú lyžicu na 30 g čokolády.

Ako roztopiť čokoládu

Ako roztopiť čokoládu s cerou?

Tretím spôsobom, ako si pripraviť čokoládovú polevu s cerou je nasledovný:

  1. Pripravíme si ceru a čokoládu a nakrájame si ju na menšie kúsky.
  2. Cery dávame odhadom 1/3 z objemu čokolády.
  3. Miešame vo vodnom kúpeli, ktorý nesmie vrieť, stačí, aby bol len teplý a čokoláda sa tak naparovala.
  4. Čím je čokoláda roztopenejšia, tým je lesklejšia.
  5. Takto pripravenú čokoládovú polevu používame na polievanie rolády, torty, rezov, namáčanie čajového pečiva či zdobenie medovníkov.

Tipy na záver

Na rozpustenie môžeme používať akýkoľvek druh čokolády, najčastejšie sa však používa čokoláda na varenie. Má vysoký podiel kakaového masla, vďaka čomu sa presne hodí ako poleva na zákusky s tenkou vrstvou.

Ak použijete právu čokoládu, musíte počítať s tým, že bude dlhšie tuhnúť na koláčikoch. Keď však ztuhne, rozhodne to stojí za to.

Roztopenú čokoládu polievame až pri telesnej teplote, rozhodne nie horúcu. V takom prípade by bola čokoláda fľakatá.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

,

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty