Sacherova torta

Sacherova torta je dezert, ktorého príprava siaha až do roku 1832. Za zrodom tohto slávneho a veľmi chutného receptu stojí Franz Sacher, ktorý ho vytvoril ako šestnásťročný. Pôvodná receptúra torty bola prísne tajná, skrývali ju v trezore hotela Sacher, a preto sa dnes o to viac tešíme, že sa nakoniec podarilo tento recept na Sacherovu tortu rozšíriť pre verejnosť.

Sacher torta je dokonalým spojením čokoládového cesta, sladkého marhuľového džemu a vrstvy neodolateľnej čokoládovej polevy. Jej príprava je pomerne jednoduchá a keď stavíte na kvalitné suroviny, výsledok bude stáť rozhodne za to. Tento skvelý dezert je vhodný na víkendové posedenie pri kávičke alebo rovnako aj na narodeninovú oslavu pre blízkych.

sacherova torta

Vláčna SACHEROVA TORTA pre vašu celú rodinu

Suroviny

Suroviny na cesto:

  • 200 g horkej čokolády
  • 6 vajec
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 160 g hladkej múky
  • pol kypriaceho prášku do pečiva
  • 300 g marhuľového džemu

Suroviny na polevu:

  • 100 g horkej čokolády
  • 50 g masla

Postup

1

Ešte pred samotnom prípravou odporúčame nechať zmäknúť maslo. Ja ho zvyknem 2 hodiny pred pečením vytiahnuť z chladničky, kedy má ideálnu teplotu a konzistenciu na šľahanie.

2

Horkú čokoládu si necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli a následne ju dáme vychladnúť.

3

Zatiaľ si do misky pripravíme zmäknuté maslo, vanilkové cukre a preosiaty práškový cukor. Vajcia si rozdelíme na žĺtka a bielka, pričom žĺtky pridáme do zmesy z masla a cukru.

4

Suroviny vymiešame v kuchynskom robote dopenista a pridáme rozpustenú čokoládu. Je veľmi dôležité, aby sme čokoládu pridávali až v momente, keď vychladne, pretože by sa mohlo stať, že sa zrazia vajíčka. Pridanú čokoládu poriadne vymiešame so zmesou.

5

Múku s kypriacim práškom preosejeme a postupne pridávame za stále mixovania.

6

Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý následne opatrne pridáme do cesta a premiešame.

7

Hotové cesto vylejeme na formu potretú maslom/herou a vysypanú hrubou múkou.

8

Cesto si dôkladne urovnáme a môžeme urobiť v strede stierkou krížik, aby sa nám rovnomerne upieklo. Formu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 1 hodinu pri teplote 180 stupňov. Keď bude torta hotová, necháme ju ešte 10 minút vo vypnutej rúre.

9

Upečený korpus necháme vychladnúť a rozrežeme na 3 rovnaké časti. Medzitým si dáme prevrieť marhuľový džem a natrieme horúcim džemom jednotlivé časti korpusu. Pláty poukladáme na seba a necháme odpočívať v chladničke najlepšie cez noc.

10

Na druhý deň si pripravíme polevu a to tak, že vo vodnom kúpeli si rozpustíme maslo s čokoládou a potrieme ním vrch aj boky torty. Môžeme podávať aj hneď a pokojne môžeme ozdobiť šľahačkou v spreji.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Moravské koláče

Fotorecept

sacherova torta sacherova torta sacherova torta sacherova torta sacherova torta sacherova torta sacherova torta sacherova torta

Ako upiecť originálnu Sacher tortu?

Ak chcete vycibriť Sacher tortu do dokonalosti, napíšte na jej povrch slovo “Sacher”. Presne takto sa robievala originálna Sacher torta. Stačí len roztopiť čokoládu a nepomýliť sa v slove. Je to len detail na záver, ktorý nie je nutný. S nápisom či bez, torta bude chutiť vždy rovnako skvele!

Ako servírovať Sacher tortu?

Sacher torta sa musí upiecť minimálne 1 deň pred podávaním. Mnohí si myslia, že s prípravou stačí začať v deň oslavy, ale pri Sacher torte to nie je možné. Marhuľový džem je najlepšie nechať pôsobiť v ceste aspoň deň, aby sa správne absorboval a Sacher torta bola tak jemná a správne nadýchaná. Vo výnimočných prípadoch sa dá pripraviť aj v niekoľko týždňovom predstihu a následne zamraziť. Tortu podávame pri izbovej teplote.

Ako rozdeliť cesto?

Hotové cesto rozdelíme na 3 časti (môžeme aj 2) za pomoci dlhého noža. Ak nemáte dlhý nôž, nezúfajte. Môžete si pomôcť aj rybárskym silónom alebo nitkou, ktoré uchopíte do oboch rúk a postupným šúchaním režete cestom naprieč. Ak sa vám nepáči spôsob delenia cesta, môžete si upiecť dve cesta osobitne a následne ich dať na seba.

Tipy na záver

  1. Použite výhradne horkú čokoládu aj na cesto a aj na polevu.
  2. Horkú čokoládu na cesto nechajte rozpustiť a potom schladiť na vlažnú teplotu, aby bolo stále tekuté, no zároveň, aby sa neroztopilo maslo.
  3. Ešte pred mixovaním sa uistite, že miska je dokonale čistá.
  4. Marhuľový džem naneste na cesto ešte pred polievaním čokoládovou polevou. Takto zabezpečíte krajší vzhľad torty, ak sa vám začne marhuľový džem roztekať po okrajoch.
  5. Polevu na Sacherovú tortu vylejte na povrch a nechajte stiecť po okrajoch. Pomôžte si aj stieracím nožom, aby ste vyplnili všetky diery.
  6. Na záver, keď už je poleva ako tak tuhá, zarežte nožom pod tortu a opatrne ju presuňte na servírovací podnos.

Čítajte ďalej:

Zhrnutie receptu
recipe image
Recept
Sacherova torta
Publikované
Čas prípravy
Čas pečenia
Celkový čas
Hodnotenie
51star1star1star1star1star Na základe 6 hlasov

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty