Bravčová panenka so slivkovou omáčkou

Dnes vám predstavím jeden z mojich najobľúbenejších receptov na nedeľu – skvelú bravčovú panenku so slivkovou omáčkou. Celý recept sa skladá z troch častí – z prípravy bravčovej panenky, omáčky k nej a zemiakov so slaninkou a cibuľou. Nech sa páči, inšpirácia na skvelý recept pre vás:

Bravčová panenka so slivkovou omáčkou

Náš výsledný recept na bravčovú panenku so slivkovou omáčkou

Bravčová panenka, najchudšia časť prasaťa

Bravčová panenka je najchutnejšia časť bravčového mäsa, čomu následne zodpovedá aj vyššia cena v obchodoch. Nachádza sa v bedrovej časti prasiatka nadväzujúcej na bravčové karé a teda ide o najchudšiu časť prasaťa. V gurmánskych kruhoch sa označuje aj ako panenská sviečková.

Príprava kvalitnej bravčovej panenky netrvá dlho a je dokonca častým chodom pri najdôležitejších životných oslavách, preto sa niet čomu čudovať, ak si na nej najbližšie pochutíte na svadbe, či už tej svojej alebo hosťovskej. Je vhodná na prípravu medailónkov či na pečenie, a práve my vám ukážeme prípravu pečenej bravčovej panenky s chutnou slivkovou omáčkou.

Bravčová panenka

Bravčová panenka je najchutnejšia a zároveň najchudšia časť bravčového mäsa.

Príprava bravčovej panenky

Ešte pred samotným pripravovaním receptu bravčovej panenky so slivkovou omáčkou je vhodné si mäso predpripraviť, ideálne ešte deň predtým.

Panenku si umyjeme pod prúdom studenej vody a necháme pár minút osušiť. Následne vložíme do olivového oleja, okoreníme a pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Ak máte čerstvé bylinky zo záhrady, pridajte aj tie. Ak nemáte, posypte aspoň sušeným tymiánom alebo rozmarínom. Bravčová panenka je tak chutná, že jej chuť by som neodporúčala zbytočne prebíjať rôznymi kupovanými zmesami marinády. Hotovo, marináda je pripravená a bravčová panenka sa môže začať marínovať.

Suroviny

  • Olivový olej
  • Mleté čierne korenie
  • Soľ
  • Cesnak – 2 strúčiky
  • Rozmarín/Tymián
  • Zemiaky 4 ks
  • Cibuľa 1 ks
  • Maslo
  • Hladká múka – 1 ČL
  • Sušené slivky – 5 ks
  • Slivkový lekvár – 2 ČL
  • Škorica
  • Voda
  • Ríbezľové víno

 

Postup

Bravčová panenka:

1

Mäsko máme pripravené v marináde. Nie je to samozrejme podmienkou, ale verte, že deň vopred pripravenú bravčovú panenku v marináde oceníte. Rozpáľte si väčšiu panvicu, posoľte panenku, pridajte trochu olivového oleja a pri vysokej teplote vložte na panvicu bravčovú panenku, restujte zo všetkých strán, až kým nie je hnedá.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Paradajková polievka v 5-tich krokoch, pochutnajte si na pravej talianskej pochúťke

Hoci ju budeme ešte piecť, ale na to, aby zostala šťavnatá, sa musí zatiahnuť na panvici.

Bravčová panenka na panvici

Bravčovú panenka treba ešte pred dopečením poriadne upiecť na panvici.

2

Orestovanú panenku vložte na pekáč a pečte v rúre vyhriatej na 190 stupňov približne 20 minút. Upečenú bravčovú panenku vytiahnite z rúry a zabaľte do alobalu na 3 minúty. Tak zabezpečíte, aby ani po dopečení neprišla o šťavu. Bravčová panenka je hotová a pripravená na servírovanie medailónkov.

Zemiaky so slaninkou a cibuľou:

3

Ešte pred prípravou panenky si dáme variť zemiaky v šupke v osolenej vode. Kým sa nám varia, na panvici s maslom si opražíme cibuľku dozlatista, posolíme a pridáme nadrobno nakrájanú slaninku. Po dovarení zemiaky ošúpeme, popučíme a pridáme na panvicu k cibuľke a slaninke. Premiešame, dochutíme ešte soľou. Ak sa nám zemiaky zdajú suché, pridáme maslo.

Zemiaky so slaninkou

Vynikajúce pučené zemiaky so slaninkou a cibuľou.

Slivková omáčka:

4

Na záver si v rýchlosti pripravíme poslednú časť receptu – omáčku zo sliviek, ktorá sa ku bravčovej panenke neskutočne hodí. Na malej panvici si najskôr roztopíme maslo. Keď je maslo roztopené, pridáme malú lyžičku hladkej múky na zahustenie omáčky a miešame za ustavičného varenia.

5

Pri varení podlejeme ešte trochou vody a následne červeným vínom. Ak máte sladšie víno z červených ríbezlí (Pereg), určite neoľutujete. Zatiaľ si nakrájame sušené slivky na menšie kúsky. Do omáčky za stáleho miešania ešte pridáme 2 lyžičky slivkového lekváru a posypeme škoricou. Na záver dosypeme nakrájané sušené slivky, posolíme a varíme ďalej. Ak sa vám zdá omáčka hustá, dolejte víno/vodu a nechajte ešte variť aspoň 3 minúty.

.. a hotovo, náš recept bravčovej panenky so slivkami je hotový ..

Fotorecept

Tipy na záver

  • Nesnažte sa presiahnuť čas pečenia panenky, inak ju začnete vysušovať zvnútra. 20 minút pečenia je maximálny čas. Dôkaz, že ste ju piekli správny čas je, že po stlačení by z nej mala vytekať šťava.
  • Omáčka k panenke by nemala byť riedka. Ak práve tá vaša je riedka, pridajte ešte hladkú múku, ale pozor, len veľmi opatrne – hranica medzi riedkou a hustou omáčkou je naozaj veľmi tenká.
  • K bravčovej panenke sa okrem pučených zemiakov hodia aj pečené zemiaky či grilovaná zelenina.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty