Ako upiecť jaternice: Príprava jaternice, aby nepopraskala

JaterniceDomáce jaternice – snáď najobľúbenejší pokrm z bravčového mäsa v minulosti i dnes. Aj práve kvôli čerstvým hurkam boli domáce zakáľačky najväčšími sviatkami v roku po Vianociach a Veľkej noci.

Ak sa aj vám ušla domáca jaternica a chystáte si ju pripraviť, vedzte, že v tomto recepte vám ukážeme dokonale pečenie jaternice tak, aby vám pri pečení nepopraskali.

Čo kraj, to iný názov, no okrem najčastejších jaterníc sa im zvykne hovorievať aj jelítka, hurky, jadernice, mäsník, krvavník, bachorník či žlté klobásy. Všetko sú to však chutné pochutiny, ktoré Vám pripomenú čaro slovenskej dediny.

 

Ako upiecť jaternice, aby nepopraskali?

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 2 dcl vody
  • 2 jaternice
  • pekáč
1

Jaterničky si najskôr umyjeme pod prúdom studenej vody.

2

Rúru si zapneme na teplotu 160 stupňov, nie viac, aby jaternice nepopraskali hneď na úvod.

3

Kým sa rúra zohrieva, jaternice si uložíme na plech a podlejeme trochou vody.

4

Jaternice vložíme do rúry a necháme piecť približne ¾ hodinu. Takto sa nám jaternice budú piecť pomaly do chrumkava bez toho, aby sa nám roztrhli.

Príloha k jaterniciam

K upečeným jaterničkám sa najviac hodia uvarené zemiaky s kyslou kapustou alebo čalamádou. Je to taký pravý zakáľačkový pokrm. No niekedy mám ja osobne radšej len čerstvý chlebík spolu s uhorkou.

Ak sa však rozhodnete pre zemiaky, potom ich stačí len ošúpať, nakrájať na kocky a povariť v osolenej vode približne 10 minút.

Ak máte radi aj experimenty, potom si môžete skúsiť nakrájať zemiaky na plátky, chvíľu povariť, približne 5 minút a ešte neuvarené dať piecť spolu s jaternicami. Výsledkom budú modernejšie podávané domáce jaternice s opečenými zemiakmi.

hurky

Stále vám praskajú?

Ak vám jaternice aj napriek nižšej teplote rúry stále praskajú, potom skúste ešte nasledovné rady:

  • Veľa záleží aj od kvality črievok, môžu byť plnšie ako by mali, a preto praskajú. Ak však nemáte domáce hurky, ale kupujete si ich v mäsiarstve, skúste iného predajcu.
  • Niekde jaternice plnia hovädzím črievkom, štandardne však do bravčových.
  • Skúste hurku poprepichovať ešte pred pečením, aby mala para odkiaľ unikať a nevznikali „trhliny“.
  • Studenou vodou sa jaternice podlievajú preto, aby keď ich vložíte do už vyhriatej rúry, aby sa teplo rozložilo aj na vodu.
ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Príprava špenátu. 8 rád ako pripraviť čerstvý špenát z listov

Ako upiecť jaternice na panvici?

Ak vám nezáleží na estetickej stránke upečených jaterníc, potom ich stačí len pred pečením umyť a na horúcej masti na panvici opiecť z oboch strán 10-15 minút. Ide o rýchlejší spôsob pečenia jaterníc, ktorý je rovnako dobrý ako pri pomalom pečení v rúre.

Podávame so zemiakmi a kyslou kapustou, chlebíkom, uhorkou alebo len čalamádou.

Môžeme piecť aj zamrznuté jaternice?

Zabudli ste vybrať jaternice z mraziaku? Nevadí, môžete ich dať rovno piecť do rúry, len pridajte o 5 minút viac na hodinkách. Teplo z rúry najskôr jaternicu rozmrazí a následne sa začne piecť. Odporúčame však postupný ohrev a nie “radikálne” vloženie hurky z mraziaku do vysoko zohriatej rúry.

hurky

Ako sa robia pravé jaternice na zakáľačke?

  • ½ bravčovej hlavy
  • 100 g bravčového bôčika
  • 100 g bravčovej pečene
  • 150 g bravčových pľúcok
  • 4 žemle
  • Cibuľa
  • 50 g masti na cibuľu
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Majorán
  • Citrónová kôra
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 m bravčových čriev
  • 50 g masti
  1. V posolenej vode uvaríme očistenú a umytú bravčovú hlavu, bôčik, pľúca a pečeň. Uvarené mäso vyberieme, vykostíme a posekáme.
  2. Na masti zapeníme cibuľu, žemle namočíme v studenej vode a dobre vytlačíme, pridáme zomletú bravčovú pečeň a pľúcka, soľ, mleté čierne korenie, postrúhanú citrónovú kôru, cesnak rozostretý so soľou, majorán, posekané mäso, dobre premiešame a podľa potreby prilejeme mastný obar.
  3. Jaternicovou kašou plníme dobre vymyté črevá pokrájané na 20 cm kusy a na jednom konci uzavreté drievkom.
  4. Po naplnení uzavrieme aj druhý koniec. Dáme variť do slabo vriaceho obaru asi 10 – 15 minút.
  5. Uvarené vyberieme, vložíme do studenej vody a potom dáme na lopárik vychladnúť.
  6. Takto pripravenú jaterničku upečieme na horúcej masti z oboch strán. Podľa potreby ešte podlejeme vodou.
  7. Podávame so zemiakmi s kvasenou kapustou alebo čalamádou.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty