Ako dlho sa varia zemiaky?

Varené zemiaky

Ako dlho varíte zemiaky vy?

Varenie zemiakov musí zvládnuť každý kuchár. No pri otázke ako dlho variť zemiaky som zbystrela. Túto činnosť vykonávam už plne automaticky a jediné, čo mi napadlo ako odpoveď bolo, že iba chvíľu. 🙂

Samozrejme, nie je zemiak ako zemiak a všetko to záleží od typu zemiakov, technológie varenia či veľkosti zemiakov. Napríklad iný čas sa varia skoré zemiaky, iný zase sladké zemiaky.

Typ varenia*Priemerný čas varenia
Zemiaky v tlakovom hrnci5 min.
Zemiaky vo vode10 min.
Zemiaky v šupke20 min.
* ide o priemerný čas varenia, ktorý sa mení veľkosťou zemiakov či typom zemiakov

1. Ako dlho variť zemiaky v obyčajnom hrnci?

Pri štandardnom varení len v hrnci s vodou na plyne sa zemiaky varia nie viac ako 12 minút.

Ja bežne po 10 minútach vypínam plyn, chvíľu zemiaky nechám odstáť vo vriacej vode a následne zlejem. Na takto zohriate zemiaky pridám 3 plátky odrezaného masla a chutné zemiaky sú na svete. V lete, keď mám k dispozícii čerstvú petržlenovú vňať, použijem aj vňať a zemiaky sú úžasne dochutené, že by som ich jedla aj bez mäsa.

2. Koľko sa varia zemiaky v tlakovom hrnci?

Ak máte doma kuchtu – tlakový hrniec, vyhrali ste! Vtedy sa vám zemiaky uvaria dokonca do 5 minút.

3. Varené zemiaky v šupke

Čas varenia zemiakov v šupke závisí najmä od veľkosti zemiakov. Niekedy postačí aj 15 minút (pri malých zemiakoch), inokedy sa varia aj 30 minút (väčšie). Preto treba pri varení zemiakov v šupke vyberať zemiaky rovnako veľké, aby tie väčšie neboli polosurové a menšie zemiaky rozvarené pri tom istom čase varenia.

Ak si nie ste istý, či sú už zemiaky uvarené, prepichnite ich drevenou špajdlou a uvidíte, či to ide ľahko alebo stále s veľkým odporom.

Zemiaky dobre vyumývame, zbavíme ich jedovatých klíčkov pre obsah nebezpečných látok (solanín) a do vody pridáme trochu soli alebo lyžicu oleja, aby nepopraskali. Uvarené ich schladíme rýchlo studenou vodou, budú sa ľahšie šúpať. V prípade, že nemáte rovnako veľké zemiaky, potom tie väčšie prepichnite nožíkom alebo špajdlou, aby sa rovnako rýchlo uvarili aj tie väčšie.

Krájač hranolkov

Krájač hranolkov
Vynikajúci pre ľahké a rýchle krájanie veľkých aj malých hranolkov zo surových zemiakov, vybavený 2 krájacími nožmi. Vyrobený z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele a odolného plastu, vhodný do umývačky. 3 roky záruka.

Krájač hranolkov
Strúhadlo na hranolky

Strúhadlo na hranolky

Ľahko a rýchlo nakrája zemiaky, sladké zemiaky, kvaku, červenú repu, paštrnák, zeler, bielu reďkev, kaleráb a pod. na rovnako veľké hranolky. So špeciálne tvarovanou čepeľou z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele a bezpečnostným držadlom so zatláčadlom. Vyrobené z odolného plastu s protišmykovou úpravou, vhodné do umývačky. 3 roky záruka.

Strúhadlo na hranolky
Škrabka na zemiaky

Škrabka na zemiaky

Vyrobená z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele, vhodná do umývačky. 5 rokov záruka.

Škrabka na zemiaky
Strunový krájač na zemiaky

Strunový krájač

Vynikajúci na ľahké krájanie zemiakov, koreňovej zeleniny a pod. na hranolky alebo kocky. Vyrobený z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele, vhodný do umývačky. 3 roky záruka.

Strunový krájač na zemiaky
Drvič na zemiaky

Drvič na zemiaky

Vynikajúci na prípravu zemiakovej kaše a polievkových cestovín. Vyrobený z odolného plastu, disky z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele, vhodný do umývačky. 3 roky záruka.

Drvič na zemiaky
ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Ako upiecť jaternice: Príprava jaternice, aby nepopraskala

Keďže pri ich čistení vznikajú veľké straty, je lepšie, keď ich podľa možnosti varíme v šupke a vkladáme do vriacej vody. Takto si zachovajú vyše 50% vitamínu C. V šupke varíme zemiaky od jesene do februára. Potom ich už v šupke nevaríme a nepoužívame ani vodu z uvarených očistených zemiakov na prípravu pokrmov, lebo už začínajú klíčiť a tvorí sa v nich jedovatá látka solanín. Zemiaky uvarené v šupke môžeme použiť na zemiakovú kašu, opekané zemiaky, do prívarku či na šaláty.

Zemiaky môžeme vo výžive všestranne využiť, a to varené, dusené, pečené, zapekané, opekané a vyprážané. Pripravujeme ich bez soli, slané i sladké. Sú aj súčasťou mnohých pokrmov.

Zemiaky sú zložením podobné zelenine. Človek by neveril, no zemiaky sú bohaté na minerálne látky a vitamín C. Očistené zemiaky používame na prípravu polievok a pridávame ich do zeleninových prívarkov a mäsových gulášov i ako prílohu.

Vaše postrehy

Betka

Ja používam kúpenú ihlu z kovu na skúšanie, či sú už zemiaky v šupke mäkké aj vo vnútri. Prípadne obyčajné špáradlo – drevené. Hovorí sa, že čím mladší zemiak, tým sa skôr uvarí, preto aj ten čas varenia zemiakov sa môže tak výrazne líšiť.

Helena

Nie len typ zemiaku, ale aj jeho veľkosť je kľúčová pri dobe varenia. Ja sa snažím vždy používať zemiaky maximálne vo veľkosti tenisovej loptičky alebo slepačieho vajca. A tento postup mi funguje, že zemiaky v šupke nemám ani prevarené a ani nedovarené – tvrdé.

Milena

Z vlastnej skúsenosti viem, že nie vždy mám vo vrecúšku rovnako veľké zemiaky, tak vtedy som nútená siahať aj po väčších a varím ako kombináciu menších a väčších. No vtedy tie väčšie poprepichujem, aby sa mi aj zvnútra uvarili. Je to trochu komplikovanejšie, no niekedy nie je na výber. 🙂

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty