Cestoviny so syrovou omáčkou a slaninkou

Cestoviny so syrovou omáčkou a slaninkou je tradičná kombinácia, ktorá nielen úžasne chutí, ale aj poriadne zasýti. Tento jednoduchý recept na cestoviny obľubujú deti i dospelí a je vhodný ako na obed, tak i na večeru. Syrová omáčka má dokonalú konzistenciu a určite si vás získa aj svojou neodolateľnou vôňou. My sme ju ešte obzvlášnili opraženou slaninkou, ktorá rozvonia celý váš príbytok.

Cestoviny so syrovou omáčkou sa u nás doma pripravujú pomerne často, keďže vďaka nim máme obed hotový do 30 minút. Cestoviny a syry sú komodity, ktoré nechýbajú takmer v žiadnej domácnosti, preto vám ponúkame tip na tento úžasný recept. Je úplne na vás, aký typ cestovín zvolíte, my však máme so syrovou najradšej práve farfalle, pretože omáčka sa dostane do každého „kútika“ cestovín a sú také akurát aj svojou veľkosťou.

Cestoviny so syrovou omáčkou a slaninkou

Ponúkame vám náš recept s konkrétnou voľbou syrov, avšak ak nemáte práve k dispozícii 1 či 2 druhy syra, netrápte sa. Určite tým omáčka neutrpí na svojej chuti a pokojne si vystačíte aj so syrom niva a tvrdým syrom. Ak obľubujete napríklad parenicu či parmezán, určite ich do receptu pridajte. Dosť však bolo rečí, poďme sa spoločne pustiť do varenia.

Suroviny

  • Cestoviny podľa vlastného výberu
  • Tvrdý syr na strúhanie
  • Encián/camembert
  • Niva syr
  • Karička (črievko alebo trojuholníky)
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 20 ml mlieka
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • Prerastená slaninka (3 plátky)
  • Soľ, čierne korenie, bazalka

 

Postup

1

V prvom kroku si dáme variť cestoviny – podľa toho, aký druh cestovín obľubujete. Do vody najskôr pridáme trochu soli a keď je zovretá, postupne pridávame cestoviny. Ak sa vám tiež nedarí odhadnúť množstvo cestovín, použite pokojne ako odmerku misku či tanier, z ktorého budeme cestoviny konzumovať. Ak vieme, že zjeme celú misku cestovín, tak ju naplníme do ¾ a počítame s tým, že varením cestoviny zväčšia svoj objem. Kým sa nám teda cestoviny varia, pustime sa do prípravy syrovej omáčky.

2

Do menšieho hrnca si dáme na jemnom plameni ohriať smotanu na šľahanie spolu s mliekom. Keď je smotana už teplá, pridáme do nej postupne syry. Veľkou výhodou syrovou omáčky je práve skutočnosť, že do nej môžete podávať akékoľvek syry a omáčka si zachová svoju neodolateľnú chuť aj vôňu.

3

Najskôr pridáme syr karička a pomaly vymiešame v mlieku a smotane. Následne pridáme aj nadrobno nakrájaný encián a postrúhaný tvrdý syr. V podstate použite akékoľvek syry, ktoré máte doma – určite však nevynechajte niva syr so špecifickou chuťou.

4

Poriadne spolu premiešame, pridáme korenie, bazalku, trochu soli a na záver rozdrobený niva syr. So soľou odporúčame narábať veľmi opatrne, keďže samotný syr niva je veľmi slaný. Necháme syr rozpustiť, pridáme ešte 2 lyžice kyslej smotany na zahustenie a syrová omáčka je na svete.

5

Na celkové zvýraznenie chuti si na masle opražíme prerastenú slaninku. Odstavíme omáčku, scedíme cestoviny a chutný obed sa môže podávať. Na záver len dozdobíme opäť postrúhaným syrom a voilà, výborné cestoviny so syrovou omáčkou a slaninkou sú na svete! Dobrú chuť!

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Tá najlepšia domáca pizza na svete

Fotorecept

Alternatívne video na prípravu cestovín so slaninkou a syrom:

Tipy na záver

Do omáčky môžeme na zvýraznenie chuti pridať aj rozpučený strúčik cesnaku.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
1 Komentár
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
Radka
Radka
3 roky dozadu

Kyslá smotana by mi asi nikdy nenapadla, ale možno práve preto to bolo so slaninkou natoľko chutné!

1
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty