Čučoriedky (Brusnica čučoriedková) patria medzi obľúbené ovocie nielen na Slovensku. No len nedávne zistenia spravili z čučoriedok jedno z najzdravších ovocí. A okrem toho čučoriedky aj perfektne chutia.
Účinky čučoriedky na zdravie
- Znižujú riziko srdcovo-cievnych chorôb.
- Na krv – zlepšujú krvný obraz a krvotvorbu. Majú dokonca schopnosť vyčistiť krv od škodlivých vedľajších produktov – voľných radikálov.
- Pomáhajú pri vysokom krvnom tlaku.
- Znižujú riziko vzniku rakoviny.
- Proti hnačke – Odvar zo sušených čučoriedok má blahodárny protihnačkový účinok.
- Upravuje činnosť čriev.
- Vhodné pre diabetikov – Čučoriedky sú vďaka glukokinínom a glykozidom veľmi prospešné diabetikom. Mierne znižujú hladinu cukru v krvi.
- Pre pokoj – Čučoriedky majú dokonca upokojujúce účinky.
- Pomáhajú proti starnutiu.
- V tehotenstve – kvôli bohatému zdroju kyseliny listovej.
- Očná sietnica – práve farbivá a karotény v čučoriedke ovplyvňujú regeneráciu purpuru v očnej sietnici.
- Na oči – čučoriedky sú vhodné aj pre tých, ktorí dlho pracujú za počítačom – oči sa s čučoriedkami unavia neskôr.
- Proti zápalu – Majú protizápalové účinky pri chorobe.
Účinky čučoriedky – nutričné hodnoty
Pozrite si tabuľku nutričných hodnôt, ktoré sa nachádzajú v čučoriedkach.
Účinné látky a zloženie na 100 g čučoriedok:
voda | 85,2 g |
bielkoviny | 0,8 g |
tuky | 0,5 g |
sacharidy | 15,4 g |
vláknina | 1,5 g |
energia | 0,26 MJ |
vitamíny | |
riboflavín (B2) | 0,07 mg |
niacín (B3) | 0,5 mg |
pyridoxín (B6) | 0,091 mg |
kyselina listová | 2 μg |
vitamín C | 16,0 mg |
stopové prvky | |
sodík (Na) | 1,2 mg |
draslík (K) | 90,0 mg |
vápnik (Ca) | 15,0 mg |
horčík (Mg) | 6,0 mg |
fosfor (P) | 13,0 mg |
železo (Fe) | 1,5 mg |
meď (Cu) | 0,11 mg |
zinok (Zn) | 0,11 mg |
chróm (Cr) | 12 μg |
Účinky čučoriedky – použitie
Hoci zber čučoriedok trvá len veľmi krátky čas (júl/august), existujú aj iné spôsoby uchovávania. Z hľadiska zachovania 100% nutričných hodnôt sa odporúča konzumácia čučoriedok v surovom stave. Predtým si ich však nezabudnite umyť. V prípade, že ich máte viac a neviete ich spotrebovať za surova, skúste si ich zamraziť, prípadne vysušiť.
Ak vám už dochádza fantázia receptov, potom vám pripomenieme, že z čučoriedok si viete pripraviť aj čučoriedkový kompót, džem z čučoriedok, čučoriedkový lekvár, koláče a múčniky či čerstvý čučoriedkový džúš alebo rovno smoothie. Najčastejšie recepty z čučoriedok nájdete však aj u nás. Dobrú chuť!
Fórum
Rasťo
Povedal by som ešte, že umývať čučoriedky sa oplatí len pred priamou konzumáciou. Neumyté mi vydržia v chladničke aj 2 týždne, umyté ani náhodou. Po pár dňoch sa mi na nich začala tvoriť plieseň – škoda, ale aspoň som sa poučil. A to, že sú zdravé, ani nepochybujem. O to viac ma mrzelo, že som ich zbytočne umýval a pokazili sa mi.
Milka
Skúsila som minule čučoriedky priamo z obchodného reťazca, no kebyže si zavriem oči a vložím do úst, tak ani neviem, čo v ústach mám. Čučoriedky vôbec nemali chuť. Preto ak sú čučoriedky zdravé, tak jedine tie čerstvé a z domáceho pestovania. Iné by som už ani nekupoval.
Dušan
Brusnica čučoriedková je pre mňa TOP letnej sezóny. Chutné a účinky na zdravie dokázateľné. Oplatí sa aj za tú cenu. Odporúčam aspoň 200 gramov denne, vzhľadom na nutričné látky čučoriedky. Výborná na trávenie, tenké črevo a oči. A mnoho iného.
.zdroj informácií
Catherine C. Neto, Cranberry and blueberry: Evidence for protective effects against cancer and vascular diseases, Molecular Nutrition & Food Research, June 2007
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk