Čučoriedky sú letným hitom, a to nielen pre konzumentov, ale aj pre pekárky. Práve v receptoch s čučoriedkami sa mi mieša ten krásny mix leta, rodinnej pohody a nostalgie. Veď kto by len nebol spokojný pri predstave rodinnej pohody v záhrade či altánku s čerstvo napečeným čučoriedkovým koláčom?
Pripravili sme pre vás mix tých najlepších 7 receptov z čučoriedok, ktoré sme zoradili podľa obľúbenosti. Naučíte sa, ako presne upiecť recepty z čučoriedok. Tak hor sa do toho!
1. Čučoriedkový koláč
- 240 g kryštálového cukru
- 3 vajíčka
- 250 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- vanilkový cukor
- prášok do pečiva
- štipka soli
- 2.5 dl mlieka
- 100 g masla (na posýpku)
- 50 g kryštálového cukru (na posýpku)
- 120 g polohrubej múky (na posýpku)
Čučoriedkový koláč – postup
- Maslo vymiešame spoločne so žĺtkom a cukrom.
- Následne zmiešame múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Zmiešame s mliekom a snehom z bielkov. Následne jemne primiešame k žĺtkom.
- Natrieme plech a posypeme múkou. Hotové cesto rozlejeme na plech a pridáme čučoriedky na vrch cesta.
- Pečieme v rúre približne pol hodinu pri teplote 180 stupňov.
2. Čučoriedkové muffiny
- 50 g rozpustené maslo
- 1 ks vajce
- 150 g hladká múka
- 1 dl mlieko
- 60 g cukor
- 1 ČL kypriaci prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 PL múka polohrubá
- Čučoriedky
Čučoriedkové muffiny – postup
- V miske vymiešame kypriaci prášok do pečiva, múku, cukor a vanilkový cukor. Vyšľaháme si vajíčko, pridáme mlieko a rozpustené (ale studené) maslo.
- Čučoriedky si zatiaľ zaobalíme v múke a odložíme na neskôr.
- Do vyšľahanej zmesi pridáme suroviny z misky (bod 1) a pripravené čučoriedky.
- Túto zmes cesta lejeme do papierových košíčkov asi do 2/3 košíčka. Pečieme približne 25 minút pri teplote 180 stupňov.
3. Čučoriedkový džem
- 1 kg čučoriedok
- 450 g kryštálového cukru
- 1 ČL Kyseliny citrónovej
- 1 balík Gelfix Extra 2:1
Čučoriedkový džem – postup
- Nazbierané čučoriedky očistíme a zmiešame s cukrom. Necháme na chvíľu odstáť. Potom ich popučíme nadrobno a povaríme v hrnci len na miernom stupni.
- Na záver pridáme Gelfix a za stáleho miešania povaríme približne 5 minút. Takto horúci džem naplníme do zaváraninových fliaš a sterilizujeme 5 minút v pare.
4. Čučoriedková torta
- 3 vajcia
- 3 PL cukru
- 500 g čučoriedok
- 1 ks tortové želé
- 1 ks vanilkový cukor
- 1 PL vody
- 1 PL oleja
- 3 PL polohrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Čučoriedková torta – postup
Korpus na tortu:
- Najskôr bielka vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame olej, vodu a samozrejme žĺtka.
- Následne vmiešame kypriaci prášok s múkou.
- Zmes lejeme do formy, ktorú sme si však predtým natreli.
- Vložíme do rúry na 180 stupňov na približne 15 minút.
- Čerstvé čučoriedky už len naukladáme na tortovú formu a naša prvá čučoriedková torta je na svete.
5. Čučoriedková bublanina
- 3 ks vajec
- 120 g kryštálový cukor
- 160 g polohrubá múka
- 1/2 pohára olej
- 2 ČL prášok do pečiva
- 600 ml čučoriedky
Čučoriedková bublanina – postup
- Bielky vyšľaháme do snehu.
- Žĺtky vymiešame s olejom, múkou, práškom do pečiva a cukrom.
- Následne vložíme opatrne do vyšľahaných bielkov.
- Takto pripravenú zmes lejeme na plech, no ešte predtým samozrejme netreba zabudnúť vymastiť plech spolu s múkou. Na záver už len poukladáme čučoriedky na povrch koláča.
- Pečieme približne 40 minút pri 180 stupňoch.
- Bublaninu po dopečení posypeme ešte cukrom.
6. Čučoriedkový cheesecake
- maslové sušienky
- 100 g masla
- 200 g práškového cukru
- 2 PL šťavy z citrónu
- 300 g jemného tvarohu
- 500 ml šľahačky
- 10 g želatíny
- 200 g čučoriedok
Čučoriedkový cheesecake – postup
Korpus:
- Maslo si nechajte roztopiť. Rozpučte maslové sušienky a polejte ich roztopeným maslom. Takto natlačte sušienkový základ cheesecaku s čučoriedkami.
- Jemný tvaroh zmiešajte s práškovým cukrom a šťavou z citrónu. Pomaly pridávajte šľahačku a želatínu. Vytvorenú zmes lejte do sušienkového základu a dajte do chladničky, aby to stuhlo. Ja dávam na noc.
- Na vrch si pridajte umyté čerstvé čučoriedky. Pre zvýraznenie chuti si môžete pripraviť polevu z čučoriedok a to tak, že rozdrvíte čučoriedky s cukrom a 1 PL šťavy z citrónu.
7. Puding s čučoriedkami
- 5 dl mlieka
- štipka soli
- 4 lyžice nakrájaných ďatlí
- hrozienka
- 5 lyžíc jemnej celozrnnej múky
- čučoriedky
Puding s čučoriedkami – postup
- Do vriaceho mlieka za stáleho miešania sypeme múku a varíme asi 5 minút.
- Výslednú zmes vylejeme do misiek a necháme vychladnúť
- Vyklopíme a ozdobíme umytými surovými čučoriedkami, piškótami alebo aj hrozienkami.